Nikola Bajgerová zazářila na Gracii, tým Force – SportRaces skončil těsně pod stupni vítězů

Na čtyřdenním etapovém závodě Gracia Orlová se svými výkony blýskl mix tým Force – SportRaces, když se jeho závodnicím podařilo vybojovat několik velmi kvalitních výsledků. V celkovém hodnocení skončila Nikola Bajgerová sedmá, týmu patří čtvrtá příčka, na své konto si umístění v top ten přidaly i Kvasničková a Zemanová

Po dvouleté pauze patřil prodloužený víkend již 34. ročníku etapového závodu žen Gracia Orlová. Jeho tradiční jarní termín, vyhlášené náročné, ale také charakterem různorodé etapy i letos přilákaly na start mnoho kvalitních závodnic. Tou neznámější a nejsledovanější byla bezesporu olympijská vítězka z r. 2016 Jenny Rissveds. Ta si ale odskočila pilovat formu ze své hlavní disciplíny, tedy z horských kol. 

A byla to právě sympatická Švédka, zde startující v národních barvách, kdo usilovně bojoval o celkové vítězství. Přetahovaná o každou sekundu byla s pětadvacetiletou polskou reprezentantkou Agnieszkou Skalniak-Sójkou, která jezdí za tým APW ATOM Deweloper Posciel. 

Souboj to byl vyrovnaný, ale Agni vyhrála tři etapy, celkové pořadí a bodovací soutěž, rozhodovaly bonifikační sekundy a „žluťák“ tak putuje k polským sousedům. Třetí místo vybojovala Rakušanka Christina Schweinberger.

Tři nejlepší letošního 34.ročníku Gracia Orlová

Skvělou českou stopu zanechal narychlo složený tým Force – SportRaces (psaly jsme zde), když se jeho závodnicím podařilo vybojovat několik velmi kvalitních výsledků a prosadit se jak v dílčích etapách, tak i v celkovém hodnocení. Nejvýše hodnocenou závodnicí byla zkušená Nikola Bajgerová, jít patří v celkovém hodnocení skvělé 7. místo. Navíc se Nikola dokázala prosadit ve dvou náročných etapách, kdy ve spurtu vybojovala dvakrát těsně 4 místo.

„Etapy byly dost hektické, jezdilo se fakt rychle a strašně se to všude tlačilo. Snažila jsem se držet pořád co nejvíc vepředu, protože jinak to bylo strašně nebezpečné,“ popisovala kvalitu pelotonu.

Nikola je výborná spurterka, ale tentokrát překvapila svým výkonem v královské etapě, která vedla i přes obávaný vrchol Pustevny.

Cílový spurt od 4. místo

„Vůbec jsem nevěděla, co od sebe můžu čekat ve vyhlášené královské etapě. Najela jsem do kopce, že předu a držela se nejlepších. Odpadla jsem 1km před koncem, ale naštěstí se nebojím jezdit ze sjezdu a dolítla jsem zpátky. Všechny kopce jsem měla hodně na hraně, ale vždycky jsem se tam dokázala vrátit. Potom se mi povedlo zaspurtovat, ale na nejlepší to nebylo,“ zhodnotila své parádní čtvrté místo.

V této etapě bohužel ze závodu odstoupila ze zdravotních důvodů Nikola Nosková, tou dobou jedoucí v puntíkatém dresu pro nejlepší vrchařku.

Nikola Bajgerová k sobě měla i několik silných pomocnic, která sice neměly příliš zkušeností z podobných akcí, ale to dokázal vybalancovat týmový duch. A tak si závodnice z Force – SportRaces   vytvořily na další etapu taktiku, která vyšla téměř dokonale.

Skvěle spolupracující duo: Zemanová-Bajgerová

„Čekalo nás rychlých 70km a byly jsme domluvené, že se pojede na mně. Holky mi strašně pomohly, vozily mi dopředu a v posledním kole tam nechaly duši, abych mohla dojet před cíl na co nelepší pozici. Vše se povedlo a braly jsme 4. a 5. místo. Mrzelo mě, že to nebyla bedna, ale na druhou stranu je to super výsledek. Ta pětka byla Kristýny Zemanové,“ popisovala perfektní souznění týmu, který byl sestaven jen krátký čas před závodem.

Další dílčí úspěch si připsala i juniorka Eliška Kvasničková, která v sobotní časovce dojela na vynikajícím 8. místě. Závod dlouhý 13,5 km dokázala doslova proletět rychlostním průměrem přes 44km/hod!

„Etapák jsem nikdy nejela, tak to bylo pro mě něco úplně jiného. Samozřejmě jsem byla po dvou předchozích etapách trošku unavená, ale s výkonem i výsledkem jsem naprosto spokojená. Zajet průměr 44km/ hod je myslím naprostá bomba! Celý závod byl takovou premiérou, která mi dala zase hodně nových zkušeností, takže jsme poznala, že se mám pořád hodně co učit,“

Výkony v jednotlivých etapách se neztratily ani další juniorka Nela Slaníková, jejíž domovský tým je Roman Kreuziger academy a devatenáctiletá Kristýna Zemanová z Brilon Racing teamu. Dojely jako druhá a třetí nejlepší Češka, v celkovém hodnocení to bylo 21. resp. 29. místo.

A celkový dojem ze závodu, který je v UCI kalendáři zařazen do kategorie 2.2. ? 

“Závod pro náš tým dopadl skvěle, nikdo to nečekal. Všechny holky jely výborně, byla jsem strašně překvapená, jak to fungovalo. Moc jsem si to užila a musím poděkovat všem co se o nás postarali. Tím myslím Force, ale i kluky Petra Nováka a Ondru Zeleného, co o nás pečovaly na místě. Škoda, že e takových závodu není víc….,“ zakončila své hodnocení všestranná cyklistka, která před pár lety opustila tým Dukly Praha a rozhodla se jít samostatnou cestou.  

„Příští týden zase vytáhnu bika a zajedu si tady u nás cross country, potom máme Český pohár na silnici v Kyjově a potom pojedu Český pohár v maratonu,“ nastínila přepestrý program Nikola, která vše kombinuje s přirozenou lehkostí a zároveň velkou láskou k cyklistice.

Kompletní výsledky ZDE

Foto: Josef Vaishar, Dariusz Krzynawski Photography

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková