Brýle SPIUK SKALA Lumiris. S tebou kamkoliv-na silnici i do terénu

Jedno příjemné testování…

Španělská značka Spiuk se chlubí už dvacetiletou historií i průnikem na všech 5 kontinentů, kde se její produkty nosí. Na počátku stál tým tří lidí, z tří oborů a s různorodými zkušenostmi v oblasti sportu, marketingu a financí. Dnes má Spiuk své pevné místo mezi sportovními značkami a produkty značky nosí cyklisté, triatleti, běžci i další outdoorový sportovci.

Spiuk má i české zastoupení a my jsem dostaly možnost otestovat pár zajímavých kousků z jejich nabídky. Začínáme brýlemi, doplňkem naprosto nezbytným pro jakéhokoliv cyklistu a cyklistku. Doplňkem, který podléhá módním trendům a zároveň musí vždy vybalancovat estetiku i funkčnost. A když se podaří u brýlí, které se pyšní moderními technologiemi udržet jejich cenovku v zajímavé hladině, je to nákupní trhák. A to se u modelu Skala Lumiris povedlo!

Dominantou brýlí Skala je jejich velké panoramatické sklo, které jim dodává jejich jedinečnou osobitost. Ten, komu chybí estetika 90. let, je bude milovat.

Základ tvoří rámeček z odolného materiálu Grilamid®, což v praxi znamená, že i při méně šetrné manipulaci jsou brýle pružné, nožičky se nezkroutí, drží tvar. Jejich konce i nosník mají protiskluzovou ochranu, jsou opatřeny nealergickou gumou Rubber XT. Brýle tak drží na svém místě, i když se potíte nebo valíte rychle rozbitým terénem.

Použití Grilamidu a jeho pružnosti oceníte také při výměně skel. Model Skala Lumiris má totiž k dispozici dvě varianty skel, čiré a reflexní.

Skla brýlí SKALA Lumiris jsou fotochromatická, bleskově zesvětlují nebo ztmavují v závislosti na intenzitě vnějšího světla, kterému jsou vystaveny. Chrání oči před UVA a UVB paprsky, i když je slunce slabé. Jejich použití je tedy opravdu širokospektrální, užijete je v podmračeném dni, dobře poslouží i při ostrém slunci. To oceníte zejména při delších vyjížďkách, kdy se změní intenzita světla.

Za doporučenou míru ochrany u slunečních brýlí patří UV filtr 400, to znamená, že nepropustí vlnové délky pod 400 nm. Tuto ochranu poskytují kvalitní brýle od ověřených značek a Spiuk se mezi ně také řadí.

Skla mají větrací průduchy, a to na středu a v horním okraji. Zároveň mají ochranu proti zamlžování i vodoodpudivou úpravu. Brýle dostáváte v pevném ochranném pouzdře, součástí balení je i sáček z mikrovlákna, určený i k čištění skel.

Čiré sklo a venku pod mrakem....
Čiré sklo a chorvatské azuro...

Brýle Spiuk SKALA Lumiris drží trend dnešní doby, skla jsou větší, mají přesah i do tváře, ale nijak netlačí, neomezují. Jsou vhodné i pro kulatější či oválný tvar obličeje. Co bereme jako další důležitý parametr je, že při testování byly kompatibilní s třemi různými značkami helem, jak silničními, tak i bikovými.

Další užitečná drobnost: pohodlné bylo i uchycení do větracích otvorů helmy. Snadná manipulace za jízdy jednou rukou, při dlouhém stoupání, kdy silnici spalovalo slunce a člověk uvítal pro osvěžení obličeje každý závan větru.

Univerzální fotochromatické brýle pro silnici i bike, které se můžou chlubit i váhou 30 gramů nabízí Spiuk za pěknou cenu 3199 Kč.

Podrobné informace o dostupnosti i dalších modelech najdete na stránkách českého zastoupení Spiuk.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková