Loana Lecomte si připsala další vítězství ve SP, nejlepší z českých závodnic Jitka Čábelická na 38. místě

Bikový svátek ve švýcarském Lenzerheide, které hostilo pátý závod SP ozdobily souboje elitních kategorií v cross country. A šlo o napínavé souboje až do samotného závěru…

Pátým závodem pokračoval Světový poháru v cross country, biková elita se sešla v švýcarském Lenzerheide, které závodníci na sociálních sítích označují jako bikové království. A to nejen díky atraktivní trati, ale také fantastickému publiku. 

Po pátečním short tracku (reportáž můžete přečíst zde), kde se z 20. místa těšila Jitka Čábelická (Gapp Systém-Kolofix), bohužel v olympijském cross country už nedokázala slušný výsledek napodobit a nakonec byla hodnocená ve čtvrté desítce. Své ambice nenaplnily ani Jana Czeczinkarová (LIV Elmtrade) a Tereza Tvarůžková ((Expres CZ Tufo Kolín), když projeli cílem na 52., resp. 56. místě. Karla Štěpánová ((Cyklostar Head Pirelli) přijela se ztrátou jednoho kola, Barbora Průdková (Multicraft) dojela s minus dvěma okruhy.

Jitka Čábelická to na zdejší trati umí, v roce 2019 si připsala kariérní maximum - 11. místo.

“Ani špatný ani dobrý, start se vcelku povedl, ale v prvním sjezdu jsem se zasekla a pak jsem se postupně o pár míst propadala. Dneska jsem se víc trápila v prvním kopci, chyběla síla. Po měsíci bez závodů to byl tvrdý návrat, ale jak říkám, z mého pohledu to úplně průšvih nebyl. Jen je teda co dohánět…” sdělila v cíli Jitka.

Nespokojená s výsledkem byla i Tereza Tvarůžková, která nám poslala hodnocení: „Nevím, co k tomu říct, start jsem doslova a do písmene „pokazila“ a pak už se to jen vezlo. Do kopce to špatný úplně nebylo, ale když tam byly navíc kořeny, neměla jsem absolutně sílu je přejet. Vracím se po téměř 3týdenním vysokohorském soustředěni a mám pocit, že prospím dva dny v kuse. Doufám, že si to všechno sedne a do Stupna budu ok. Jinak to bude špatný.“

Boj o vítězství: Lecomte, Rissveds, Keller

Stejně, jako tomu bylo v rakouském Leogangu, z vítězství se radovala drobná Francouzka Loana Lecomte (Canyon). Tentokrát to ale bylo hodně náročné a obě výhry se od sebe hodně liší.  Zatím co v Rakousku se jí povedlo odpoutat od zbytu pelotonu jedním z typických sólových útoků, tentokrát se o vítězství rvala s dalšími dvěma silnými závodnicemi: domácí Alessandrou Keller (Thömus Maxon) a vítězkou pátečního short tracku Jenny Rissveds (31 Team).

A byla to právě Švýcarka, která se nechala hnát fantastickou diváckou kulisou a ukazovala, jaký má hlad po vítězství. Jenže na lehkost, se kterou opět jela dvaadvacetiletá Lecomte zkrátka neměla, byť se držela společně s Rissveds až do předposledního kola. Tou dobou měly na stíhající skupinku, v které byla Anne Terpstra (Ghost), Paulin Ferrand-Prevot (BMC), Jolanda Neff (Trek Factory) a Martinu Bertu (Santa Cruz FSA) luxusní náskok 1 minuty a 20 vteřin.

Radost Loany Lecomte ze sedmého vítězství ve SP

Čerstvá francouzská šampionka Lecomte zaútočila ve čtvrtém z pěti kol, ovšem tentokrát s nijak výrazně od dvojice Rissveds-Keller neodpoutala. Výraz ve tváři napovídal, že tentokrát opravdu trpí, jenže síly na dostižení menší mezery neměly ani soupeřky.

Loana vyhrála s osmisekundovým náskokem před Jenny, Keller na třetím místě ztratila 24 sekund.

O čtvrté místo si to ve velmi těsném sprintu rozdala Pauline Ferrand Prevot a Anne Terpstra, jejich ztráta nakonec narostla na víc, jak dvě minuty.

“Jsem šťastná, ale abych řekla pravdu, nečekala jsem, že dnes zvítězím. Nebyla jsem dnes stoprocentní, ale nechala jsem v závodě vše a vyšlo to,” líčila v cíli Loana, jež zpočátku ani netušila, že dnes se převleče do dresu lídryně světového poháru. Ten sebrala Australance Rebece McConnell, která měla fantastický úvod sezóny, ale v posledních týdnech se jí již tak nedaří, v Lenzerheide skončila až 14.

Ženy Elite

  1. Loana Lecomte (FRA, Canyon Cllctv) 1:17:31 hod.
  2. Jenny Rissveds (SWE, Team 31) +0:08
  3. Alessandra Kelles (SUI, Thömus Maxon) +0:24
  4. Pauline Ferrand Prevot (FRA, BMC MTB) +2:06
  5. Anne Terpstra (NED, Ghost Factory) +2:06

  1. Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix) +8:11

Kompletní výsledky zde

Foto: Michal Červený, mtbs.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková