POD POKLIČKOU s Barčou Průdkovou

Cross country, Enduro, lyžování a taky jóga. A jak v kuchyni? Dnešní povídání o vaření je s Barčou Průdkovou

Náš miniseriál v rámci článků o výživě pokračuje s další úspěšnou českou cyklistkou, bývalou lyžařkou, která se aktuálně věnuje hlavně disciplíně XCO, enduru a nachází balanc přes jógu.

Barča si prošla i nepříjemným obdobím, kdy se jídlo stalo strašákem (velmi otevřeně o tom povídala v našem PODCASTU). Vše už je ale minulost, Barča je zpět ve skvělé formě a s novými zkušenostmi.

O cestě k cyklistice a výsledcích, cílech, ale také zájmech ve volném čase

 

Jmenuji se Barbora Průdková a je mi 26 let. Závodím převážně v disciplínách XCO a enduro. Závodím od svých 6 let. Bývala jsem sjezdařka na lyžích a měla těžký úraz kolene v juniorské kategorii. Od roku 2014 se věnuji čistě cyklistice. 

Dokázala jsem vyhrát juniorské olympijské hry a stát se světovou juniorskou jedničkou v XCO. Mezi mé největší úspěchy patří 4. místo na MS v U23 v XCO a medaile z ME ve sprintu eliminátor. V současnosti závodím ve Světovém poháru v enduru. Mezi mé největší úspěchy v této disciplíně jsou 8., 10. a 12. místo ve Světovém poháru, celková vítězka české Enduroserie v roce 2021.  

Budoucnost moc neplánuji. Věci se rychle mění, a tak se snažím pracovat a žít v současnosti. Mým snem jsou OH hry v Paříži v roce 2024, ale uvidíme, kam mě život nasměruje. 

Volného času jsem do loňského srpna moc neměla, protože jsem studovala vysokou školu. Hodně čtu, učím děti lyžovat a dospělé poznat své tělo přes yogu. Často medituji a povídám si sama se sebou.

Přibliž nám svůj běžný talíř během závodní sezóny. Co konkrétně jíš, co naopak vynecháš? Liší se tvůj jídelníček v sezóně od stravování mimo sezónu?

Můj běžný talíř se moc neliší, ani není ničím zajímavý. Z experimentů už jsem vyrostla, takže si dávám to, co lidé jedí běžně. Jím hodně ovoce. Před závody se vyhýbám zelenině, tu jím spíše na tréninkových kempech. Mám většinou jedno červené maso týdně, jednou rybu a jinak jím krůtí nebo bezmasá jídla. 

Den před závodem jím většinou krůtí na nudličky s rýží a po závodě burger. Když potřebuji hubnout, nejím tolik sladkostí, ale to je většinou v přípravné části sezóny. Během závodní části už jím to, co potřebuje tělo a na co mám chuť. Nějak se nehlídám. Tělo mě naučilo samo, že před intenzitou nemůžu jíst nic těžké a spíše sladké snídaně, a naopak při vytrvalostních částech se najím pořádně bez sladkostí. 

Zdravotní omezení nemám žádné. Teď jsem na sobě vypozorovala, že moc nejím jogurty, tak se snažím doplňovat vápník jinak a je to fakt každý měsíc jiné.

 

Moje strava je hodně pestrá, řekla bych. Hodně ráda piju zelený čaj a jemně perlivou vodu. Kávu piju jen jednu za den nebo žádnou. Většinou když piju kávu, tak jen ráno a k tomu půl litru čaje.

Myslím si, že naopak jídelníček mimo sezónu mám zdravější než v průběhu sezóny. Ono to dává smysl. Sportujete, tak můžete jíst hodně. Nesportujete, tak musíte ubrat. Akorát to mají všichni obráceně nastavené. Nebyla jsem na tom stejně pár let zpět.

Alkohol piju jen zřídka. Nejvíc v říjnu u nás na Jižní Moravě burčák. Někdy se mi stane, že ani nestihnu nic sníst a jen piju burčák. To mě potom pořádně pročistí. Když je horko a jsme někde s kamarádama na kole a nemám před závodem, tak si ráda dám pivo.

Jak ve zkratce vypadá tvůj tréninkový týden v přípravě a tvůj jídelníček v tréninkový den? A co většinou jíš v den D, tedy v den závodu?

 

Tak to je zrádná otázka, ale zkusím to rozdělit na dvě části. Každý týden mám většinou jeden den úplně volno bez kola. Zbytek trénuji. V týdnu stihnu minimálně jednu posilovnu, jednu hodinu jógy, a zbytek je kolo. Když trénuji intenzitu, tak jezdím dvě fáze za den.

Vytrvalostí trénink a jídlo:

Snídaně : vajíčka, šunka, sýr, houska, lučina.

Oběd/večeře: vracím se zpět kolem 15 -16 h, takže většinou si dám malou svačinu jako tvaroh, banán a ořechy a až kolem 17 – 18 h večeřím salát, maso, rýži, brambory, těstoviny. To, co zrovna doma máme, ale to jídlo je velké.

 

Intervalový trénink a jídlo:

Snídaně : wafle, vločky, vánočka, palačinky.

Oběd: těstoviny bez masa.

Večeře: studená např. houska, sýr, šunka, vajíčka nebo polévka.

 

Den D a jídlo:

Většinou startujeme kolem 12 – 13 h, takže snídám později až kolem 9:30 – 10 h vždy 3-4hod před závodem. Snídám někdy jednu slanou housku a sladké věci jako wafle    nebo kaše s banánem a Trinutkou. Před závodem už nic nejím, až potom hodně gelů. Hodinu před závodem maximálně nějakou tyčinku, ale spíše nejím. Po závodě piju regenerační nápoj, následuje svačina (slaná) a potom velká týmová večeře. Obvykle si dávám burger .

Oblíbený recept: Tvarohová bábovka

Tvarohová bábovka alá Barča. Moje nejoblíbenější! Často ji jím den před závodem nebo klidně jako regener po tréninku. Obsahuje vše, co je k regeneraci potřeba.

Postup je naprosto jednoduchý. Vše se smícháme dohromady a pečeme přibližně 1 hodinku na 165 stupňů.

Suroviny potřebné pro přípravu tohoto receptu jsou:

  • 250 g polohrubá mouka
  • 230 g cukr krystal (hnědý)
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 kypřící prášek
  • 4 vejce ( bílky vyšlehat)
  • 500 g tvaroh (tučný)
  • 100 g másla
  • 4 jablka (nastrouhat jako na štrůdl)

 

Blesková zpověď:

  •  Když vařím, tak nejraději… batátové hranolky s vepřovou panenkou.
    • Když peču, tak nejraději… t
    varohovou bábovku.
    • Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám… n
    ěco jedinečného.
    • V pekárně si nejčastěji kupuji…
    tvarohový koláč nebo mrkvový dort.
    • V kavárně nejčastěji piju…
    kávu s mlékem.
    • Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink, beru si s sebou…
    ořechy, banán a ovesnou tyčinku nebo trinutku (oříškový krém).
    • Když mě čeká krátký rychlostní trénink, beru si s sebou…
    jeden gel.
    • Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si…
    colu.
    • Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený…
    iont a gel od Enervit.
    • Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je… r
    egenerační nápoj nebo banán s tvarohem.

Foto:archiv B. Průdkové

Bára Bubílková