Přednosti vegetariánské stravy
Laktovovegetariánství má u zdravých dospělých pozitivní vliv na jejich zdraví. Obecně se tito lidé dožívají vyššího věku, což je však spojeno nejenom se správnou výživou, ale i s celkovou změnou životního stylu, například zvýšenou pohybovou aktivitou, abstinencí a pozitivním myšlením.
Mezi další pozitiva patří nižší výskyt obezity, nemocí srdce, vysokého tlaku, cukrovky a osteoporózy. Dobře sestavený jídelníček je skutečně pestrý a plnohodnotný. Jedná se zejména o vyšší příjem ovoce a zeleniny, luštěnin, celozrnných obilovin, sóji a nenasycených mastných kyselin ve formě olejů, ořechů, semínek.
Rizika vegetariánské stravy
Maso, zejména červené, je cenným zdrojem zdraví prospěšných látek, které mohou vegetariánům chybět při nevhodně sestavené stravě. U veganů je toto riziko ještě větší. Maso obsahuje bílkoviny vysoké biologické hodnoty, vitaminy A a B12, hemové železo (dobře vstřebatelné), zinek a některé omega-3 mastné kyseliny, které jsou hlavně v rybách spolu s vitaminem D a jódem.
Mléko, mléčné výrobky a vejce jsou zase cenným zdrojem vápníku, vitaminu D, B2, B12 a bílkovin. U někoho znamená přechod na vegetariánskou stravu zvýšený energetický příjem a tloustnutí v důsledku nevhodně zvolené stravy bohaté na velké množství tuků a jednoduchých sacharidů.