Vegetariánství u dětí. Je pro ně vhodná bezmasá strava?

O jídle – našem i našich malých sportovců

Vegetariánská výživa se řadí mezi jednu z forem alternativní stravy, kdy není prvořadým cílem redukce váhy, ale je často spojená s celkovou změnou životního stylu. Vegetariánství má na jedné straně kladný vliv na lidské zdraví, především na prevenci některých civilizačních onemocnění, na druhé straně má velkou řadu rizik v podobě nedostatku živin, které mohou nastat při nesprávném dodržování této stravy. To se nejvíce týká rizikových skupin lidí, jako jsou těhotné a kojící ženy, kojenci, malé děti a adolescenti.

 

Ze dne na den vegetariánem? Když už, radši pozvolna

Rozhodnutí pro vegetariánský způsob života může být náhlé, maso se vyřadí z jídelníčku a je hotovo. Skutečný přechod na vegetariánství je však dlouhodobý proces, který vyžaduje především znalosti týkající se vhodného složení stravy. Vegetariánství má několik forem, které se dělí podle stupně restrikce daných skupin potravin. Nejmírnější formou je laktoovovegetariánství, kdy lze konzumovat z živočišných bílkovin mléko, mléčné výrobky a vejce. Další formy vegetariánství mohou být nebezpečné, obzvlášť u rizikové skupiny osob.

 

Základní typy vegetariánské stravy

laktoovovegetariánství

laktovegetariánství

ovovegetariánství

veganství

vitariánství

frutariánství

strava bez masa

strava bez masa a vajec

strava bez masa, mléka a mléčných výrobků

strava bez masa a všech živočišných produktů

kombinace veganství a syrové stravy

pouze syrové ovoce, ořechy a semena

Přednosti vegetariánské stravy

Laktovovegetariánství má u zdravých dospělých pozitivní vliv na jejich zdraví. Obecně se tito lidé dožívají vyššího věku, což je však spojeno nejenom se správnou výživou, ale i s celkovou změnou životního stylu, například zvýšenou pohybovou aktivitou, abstinencí a pozitivním myšlením.

Mezi další pozitiva patří nižší výskyt obezity, nemocí srdce, vysokého tlaku, cukrovky a osteoporózy. Dobře sestavený jídelníček je skutečně pestrý a plnohodnotný. Jedná se zejména o vyšší příjem ovoce a zeleniny, luštěnin, celozrnných obilovin, sóji a nenasycených mastných kyselin ve formě olejů, ořechů, semínek.

Rizika vegetariánské stravy

Maso, zejména červené, je cenným zdrojem zdraví prospěšných látek, které mohou vegetariánům chybět při nevhodně sestavené stravě. U veganů je toto riziko ještě větší. Maso obsahuje bílkoviny vysoké biologické hodnoty, vitaminy A a B12, hemové železo (dobře vstřebatelné), zinek a některé omega-3 mastné kyseliny, které jsou hlavně v rybách spolu s vitaminem D a jódem. 

Mléko, mléčné výrobky a vejce jsou zase cenným zdrojem vápníku, vitaminu D, B2, B12 a bílkovin. U někoho znamená přechod na vegetariánskou stravu zvýšený energetický příjem a tloustnutí v důsledku nevhodně zvolené stravy bohaté na velké množství tuků a jednoduchých sacharidů.

Vegetariánství a dětská strava

Vegetariánství, kromě svých výhod, s sebou nese často i zdravotní rizika. Míra rizika je největší u organizmu, který se nachází ve stadiu růstu, tedy věkově se jedná o kojence a adolescenty, kdy je růst nejrychlejší. To platí i pro těhotné a kojící ženy, seniory a nemocné lidi. Rodiče, kteří vedou děti k vegetariánství, by měli věnovat dostatečnou pozornost nejen složení stravy dětí, ale i sledování jejich zdravotního stavu a růstu ve spolupráci s pediatrem a poradci v oblasti vegetariánské stravy!

Velká zodpovědnost rodičů, tedy matky, nastává už v těhotenství a pokračuje při kojení. V tomto stádiu vývoje dítěte je nesmírně důležité, aby byl dostatečný přísun všech živin. Do dvou let věku dítěte nelze doporučit žádné restriktivní diety, které u malých dětí mohou vést k růstové a psychomotorické retardaci. Pokud lze u dětí vůbec uvažovat o nějaké formě vegetariánství, tak jedině o laktoovovegetariánství, které by mělo pokrýt potřeby všech živin, a to za předpokladu, že budou všechny potřebné živiny v jídelníčku zastoupené v potřebném množství.

Nutit dítě k vegetariánství při sportu je nevhodné.  Živočišná bílkovina je jediná, kterou umí tělo stoprocentně využít.

Pro adolescenty může být na jednu stranu přechod na vegetariánství přínosem, na druhou stranu může uškodit i v tomto věku. Adolescenti mohou díky vegetariánství pomalu získávat vhodné stravovací návyky, naučí se jíst více ovoce a zeleniny, méně sladkostí a fast food. Na druhou stranu, pokud nepojmou vegetariánství správně, hrozí riziko obezity a nedostatek určitých živin.

A jak u sportujících dětí? Nutit dítě k vegetariánství při sportu je nevhodné. Maso či jiné zdroje živočišné bílkoviny je pro děti z hlediska tělesného vývoje nezbytné. A živočišná bílkovina je jediná, kterou umí tělo stoprocentně využít.

I závěr našeho článku o stravě zakončíme zdravým receptem pro děti. Jeho příprava je rychlá a je nabitý dobrou energií.

Rychlý snack pro doplnění zdravé energie

Suroviny:

  • 5 rýžových chlebíčků
  • 5 PL arašídového másla
  • 2 banány
  • 60 g hořké čokolády (min. 70%)
  • 1 PL kokosového oleje
  • mořská sůl

Postup:

Rýžové chlebíčky potřeme arašídovým máslem. Banán rozkrájíme na kolečka. Na každý chlebíček položíme alespoň 4 banánová kolečka. Pak si rozpustíme hořkou čokoládu společně s kokosovým olejem. Nakonec polijeme rýžové chlebíčky rozpuštěnou čokoládou. Dle chuti posypeme mořskou solí.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková