Loane Locomte slaví evropský titul, Jitka Čábelická 20.

Spadlý řetěz, kolize ze záchranářem, i to rozhodovalo o pořadí na ME v olympijském cross country

Evropský titul v cross country získala mezi elitními ženami Francouzka Loana Lecomte, kterou na stupně vítězů doprovodila její krajanka a obhájkyně dvou předchozích titulů, Pauline Ferrand Prevot. Bronz si vyjela loňská vicemistryně Anne Terpstra (NED). Nejlepší výsledek z českých žen vybojovala Jitka Čábelická, které dojela na 20. místě.

Startovní pole čítalo 46 závodnic z 18 zemí. Zatímco mužům se deštivá předpověď nevyplnila, závod žen odstartoval v silném lijáku, i díky tomu jely ženy nakonec závod téměř hodinu a půl, přesně o deset minut déle než muži.

Na bikerky čekalo sedm okruhů v délce 4,3km. Hned v prvním se dokázaly odtrhnout Loana Lecomt a Pauline Ferrand-Prévot spolu s dvojicí Švýcarek Jolandou Neff a Alessandrou Keller, jimž se ale dokázaly před nájezdem do druhého kola vzdálit na 11 sekund.

Jenže Pauline ve třetím okruhu spadnul řetěz, s jeho nahozením zpět zápasila nějakou dobu a Loana se dostala před ní. Její náskok v tu chvíli činil minutu, a tu už ve zbývajících okruzích Pauline nedokázala smazat, chybělo 37 sekund. V cíli se ale obě radovaly ze společného úspěchu.

“Mám velkou radost že se mi povedlo vyhrát. Mám ráda všechny podmínky, takže mi dneska ta spousta vody a bahna nevadila. Vím, že to moc lidí rádo nemá, ale pro mě to byla zábava a líbilo se mi to. S Pauline jsme dobře odstartovaly a společně udělaly trochu náskok na ostatní. Pauline mi potom trochu poodjela, ale měla tam ve výjezdu nějaký technický problém, dostala jsem se před ní a už si to pohlídala. To jsou horská kola, každý závod je jiný,” vypověděla Loana Lecomte, která má po zisku titulu v kategorii U23 v roce 2020 svůj první v Elitě, celkově je to pro Francouzky šestá zlatá v historii ME.

Spokojeně zhodnotila závod i druhá Prevot. „Na začátku se nám podařilo vypracovat si menší náskok, já pak zkusila ujet a zafungovalo to, ale potom přišel problém s řetězem, který nešlo dostat zpátky. Zabralo to moc času. Už jsem si myslela, že se mi to ani nepodaří. Loana projela okolo a já nabrala minutové manko. Snažila jsem se ji ještě dojet, ale už to nešlo. Jsem ráda, že má zlato, protože si ho zaslouží,“ prohlásila stříbrná Pauline.

Stupně vítězů na bronzovém stupínku doplnila Anne Terpstra (NED), jež dlouho bojovala s olympijskou vítězkou z Tokia a čtyřnásobnou mistryní Evropy XCO Jolandou Neff (SUI).

Česká stopa

Jitka Čábelická měla opět pomalejší start, následné stíhání soupeřek ji stálo hodně sil. Nicméně měla bojovnou náladu i formu a to ji nakonec vyneslo 20. místo. Oproti 31. příčce z loňského šampionátu si tak připsala velké zlepšení.

“Vzhledem k průběhu letošní sezony je to dobrý výsledek, první patnáctka by samozřejmě byla lepší, ale asi nemůžu čekat zázraky. Navíc jsem dost podělala start, odjížděla jsem skoro poslední. Bylo to pak pochopitelně těžký se propracovávat dopředu, ale docela mi to šlo. Postupně jsem se rozjížděla a skákala jsem holky, což bylo příjemný,” okomentovala pro server mtbs.cz své účinkování v Mnichově Jitka.

“Za mě hezkej závod, i přes to počasí hodně lidí. Vzhledem k tomu, že nás za týden čeká mistrák světa a pak ještě finále SP, tak nám mohli dát o kolo míň,” zhodnotila Jitka Čábelická.

Jen dvě místa za ní dojela Tereza Tvarůžková, kterou od lepšího umístění odstavil místní záchranář. “Vběhl mi do trati, spadla jsem a zamotala jsem se do sítě a jak jsem se snažila rychle vyprostit, tak jsem utrhla obě BOA kolečka. Takže jsem v podstatě jela bez tretry, naštěstí jsme na to byli v depu připraveni a měla jsem tam náhradní. Přesto jsem pozici ztratila, škoda, mohlo to být ještě o místečko lepší. Ale byl z toho chudák záchranář asi taky v šoku, přišel se mi do cíle omluvit,” popisovala trable v samotném závěru závodu Tereza, která vloni v Novém Sadu dojela na 16. místě.

“Vloni tam ale zdaleka nebyla taková konkurence, myslím, že tenhle výsledek je hodnotnější. Já jsem si před závodem říkala, že do 25. místa bych byla spokojená, a to se povedlo. Poprvé letos na bahně, strašně jsem se trápila do kopce, hodně se mi to lepilo,” doplnila Terka, která se zároveň už hodně těší na blížící se světový šampionát.

Na osmadvacáté pozici dojela úřadující mistryně republiky Jana Czeczinkarová. Byť začala dobře a držela se na hranici první dvacítky, druhá půlka závodu jí nevyšla.

Karla Štěpánová byla ze závodu předčasně stažena a obsadila 36. příčku. “Hrozný to bylo. Mně se vůbec netočily kola, měla jsem to zalepený. Watty jsem měla super, ale v podstatě jsem stála na místě,” řekla Karla.

Výsledky

1. Loana Lecomte (FRA) 1:28:04 hod.
2. Pauline Ferrand Prevot (FRA) +0:37
3. Anne Terpstra (NED) +3:08
4. Jolanda Neff (SUI) +3:33
5. Caroline Bohe (DEN) +4:29
6. Alessandra Keller (SUI) +5:07
7. Sina Frei (SUI) +5:18
8. Malene Degn (DEN) +5:25
9. Linda Indergand (SUI) +5:40
10. Martina Berta (ITA) +5:45

20. Jitka Čábelická +9:06
22. Tereza Tvarůžková +9:33
28. Jana Czeczinkarová +10:22
36. Karla Štěpánová -1 kolo

 
Kompletní výsledky ZDE

Zdroj, foto:mtbs.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková