Máš trenérské ambice? Vydej se na cyklistický kemp FTVS

Pozvánka na čtyřdenní cyklistický kemp do východního koutu Krkonoš

K získání licence cyklistického trenéra se můžete rozjet na kempech,, které čerstvě chystají na Fakultě tělesné výchovy a sportu Univerzity Karlovy v Praze. Je důležité, že i cyklistický trenér v Česku může získat certifikát nejvyššího vzdělání jako v jiných sportovních odvětvích.

V září proběhne v Krkonoších praktický cyklistický tréninkový kemp, organizovaný FTVS UK pro studenty B licence, ale i veřejnost.

Účastí ho obohatí uznávaní (bývalí) cyklisté Svatopluk Henke, Kristián Hynek a Michal Stark. Aktuálně můžete na FTVS UK, tedy vysoké škole, vystudovat trenéřinu obecně a pak si přidat ve spolupráci se svazem A licenci. Takovou kombinaci však má jen velmi málo cyklistických trenérů, například Viktor Zapletal, nebo ji právě dokončují Tomáš Konečný s Milanem Kadlecem. 

Čtyřdenní program cyklistického kempu (8.-11. 9.) s ubytováním v penzionu Žacléřský medvěd obsahuje vyjížďky na silničce, gravelu i horském kole, přednášky a diskuse o tréninku i praktické ukázky regeneračních aktivit, dále možnost otestovat si kola Rock Machine a další.

Proč se kurzu zúčastnit, co vám přinese?

  • poskytne nové poznatky a zkušenosti od odborníků
  • doplní informace z praxe, které v metodických příručkách nenajdete
  • analyzuje možné chyby, kterých se při jízdě dopouštíte
  • umožní osobní konzultace
  • najedete mnoho pěkných kilometrů v lůně Krkonoš na místech, kde se jezdí Krakonošův maraton a další závody

Krystián Hynek

Je to i pro mě nové, podrobnější náplň, spíše požadavky po ní, se ukáží až během kempu. Nechci si hrát na trenéra, spíš se vidím v roli jakéhosi mentora,“ říká Kristián Hynek, úspěšný biker maratonec, nyní šéf týmu Future Cycling Northwave, který vystudoval Filmovou akademii a teprve poté se věnoval profisportu. Stal se evropským šampionem a vyhrál Cape Epic, letos v létě ve 42 letech ukončil vrcholovou kariéru.

„Nechci plánovat přesný trénink, když neznáme přesnou výkonnost účastníků, a ani není čas s nimi pracovat na vyhodnocení a nějakém vývoji. Ale bude zajímavé probrat zásady tréninku, jak by měl vypadat, třeba zkusit některé pasáže, intervaly a podobně. Pak probrat i regenerační metody, posilování a další aktivity. A večer si dál povídat o cyklistice. Cape Epic to je přece nekonečné téma,“ dodává.

Michal Stark

Michal Stark, v 57 letech stále aktivní závoďák, ale i trenér vlastní skupiny, s tímto pojetím jen souhlasí: „Zářijový kemp by měl být takovým otvírákem a lákadlem pro rozvoj oboru cyklistika na FTVS. Očekávám, že studenty, frekventanty kurzu, zaujmeme a navnadíme. Celé dny budeme na kole na tréninku, nebo si o tom budeme povídat ze všech stran. Moc se těším.“

Hynek očekává i důležitou zpětnou vazbu. „Já už jsem v tom trochu starším věku a jsem rád, že někdo stojí o moje postřehy, zkušenosti i zážitky z cyklistiky. Zároveň jsem moc zvědavý na názory budoucích trenérů. Poslední dobou mě zajímá téma, proč úroveň špičkového sportu u nás klesá, před deseti lety přece byla ta horská cyklistika výsledky na mezinárodní úrovni výrazně nahoře. Teď ne. Chci slyšet jejich názor, samotného mě to moc zajímá,“ dodává.

I oba tito zkušení cyklisti byli překvapeni, že získat nejvyšší odborné vzdělání pro trenéra cyklistiky zůstává stále komplikované. „To je obrovská chyba. A možná i důvod, proč na té nejvyšší úrovni vyklízíme pozice,“ vrtí hlavou Hynek. „Vím, že před lety několik pokusů rozjet to studium bylo, ale nedopadlo to. Považuji to až za neuvěřitelné…,“ přidává se Stark. „Věříme, že kemp uchazeče přesvědčí, že to má smysl, protože cyklistika je nesmírně zajímavým sportem, který přináší mnohé uplatnění nejenom pro závodníky, trenéry, ale i fyzioterapeuty, metodiky a další lidi okolo. Vážím si toho, že jsem byl osloven, abych se na tom mohl podílet, a beru to jako velký závazek. Cyklistice to dlužíme. A proč se do budoucna nezamyslet i nad speciálními předměty nebo semináři pro trenéry handicapovaných cyklistů. Vždyť příprava na tricyklu nebo handbiku jsou natolik specifické, že by si něco takového zasloužily.“ 

Zdroj: TZ, Roadcycling.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková