Jedno léto nestačí. Testovaly jsme Spiuk Aldapa MTB

Nejsi Popelka a úzké střevíčky znáš jen z výlohy? Mrkni na tuhle recenzi bikových treter

Když jezdíš víc, stane se z bikových treter spotřební zboží. Prostě i když o ně pečuješ s láskou, přijde den, kdy se z nich stanou „dvojky“, ty „rezervní do bahna“, vtom případě putuji někam do spodní řady v botníku nebo rohu ve sklepě, vyhrazenému pro věci s podobným osudem.

A nastává čas nákupu nových. Pro někoho radost, vždyť nabídka na trhu je už i pro holky hodně pestrá. Ale pokud nejste úplně „tabulkový“ typ, stává se pořizování doplňku, který musí dokonale sedět oříškem. Někdo vyzvídá od kamarádek, někdo sbírá postřehy na bike fóru nebo čte recenze. My si dovolujeme spojit a nabídnout vám první a třetí možnost.

Dostaly se nám na test tretry od španělské značky Spiuk. Ta si na českém trhu pomalu buduje cestu ke svým zákazníkům. Mohly jsme si vybrat model, ale hned zkraje je nutné zmínit, že reálný výběr byl poznamenám současným trendem, tedy chybějícím zbožím – oproti katalogu. Takže model vyšel, ale touha po elegantní černobílé kombinaci nemohla být splněna. Nu což, černá klasika neurazí a vyváží to svou praktičností.

Model Spiuk Aldapa může mít dvě verze podrážek: buď karbonovou, což je model pro profi závodníky, a pak variantu kdy výrobce použije kombinaci laminátového kompozitu a polyamidu. Ta je cenově dostupnější a ze zkušenosti mohu potvrdit, že síla na pedál, kterou vyvine většina sportovně laděných cyklistů a cyklistek podrážku neohne. Náš test se ale týká profi modelu.

Když už jsem začala od spodku tretry, tak navážu na vzorek podrážky. Je bohatě členitý, na špičce nechybí možnost montáže hrotů, na středu tretry, v prostoru pro kufr k nášlapným pedálům jsou další šikmé opory, které drží stabilitu při chůzi v terénu. Výztuha pokračuje až k patě.

Materiál, použitý na podrážku na patě je pryžový, při chůzi v mokrém terénu, na kamenech neklouže. Kdo se rád pouští do terénů, kdy není nouze o seskočení z kola a zdolávání překážek, tlačení kola strmým svahem tak ví, jak je jistota toho, že tretra „podrží“ důležitá.  

A teď už konečně k svršku boty. Tretra Aldapa je z omyvatelného syntetického materiálu s bohatou perforací, což zajišťuje potřebnou prodyšnost. Důležitým parametrem je zpevnění v oblasti špičky. Jednak je tato oblast vytužená, navíc je přes špičku nalepený ochranný pruh z pryže, s plástvovým vzorkem. Tato ochrana je i po obou stranách tretry a také na patě – tedy na všech místech, kde je zvýšené riziko oděru.

Sázka na systéme stahování s BOA kolečky je sázkou na kvalitu, jistotu i perfektní stažení. Tady asi není co dodat, pevné lanko, kolečko po obvodu opatřeno pryžovou vrstvou, pro lepší manipulaci, možnost mikro nastavení přesně dle potřeby.

Tretry Aldapa mají propracovaný tvar, jak už bylo zmíněno, nabízejí ve špičce dostatek prostoru pro prsty, výborně je tvarovaná i pata, která je klenutá, aby přiléhala k achilovce. Výsledek? Tretry skvěle sedí na noze, a to i při chůzi (tlačení kola) s minimálním pohybem, resp. vyklouzáváním chodidla – a to, aniž by uvnitř tretry byl právě v oblasti paty materiál s protiskluzným povrchem.

Detailem, který dává modelu Aldapa luxusní vzhled je reflexní logo i grafické prvky situované na střed paty.

Další pohledný prvek je lesklý pruh na bocích a grafické uspořádání perforací, které v kombinaci s vícevrstvou vložkou s drážkami pro zvýšené proudění vzduchu, umocní prodyšnost celé boty.

Léto spolu…a bude to na dýl

Tretry jsem si na vyjížďky brala od půlky léta. A bude to společně na dýl. Celkový dojem? Jak už naznačil úvod, pro slečny či dámy bikerky s širší nohou je to jeden z velkých favoritů do výběru. Stahování pak doladí vše ostatní, i když máte vysoký nárt. Vstup při obouvání je dostatečně velký, výrobce to pořešil asymetrickým střihem, kdy se vytvoří komfortní prostor na vnější straně boty.

Majitelka jistě ocení i materiál, o který se dobře pečuje, při zaprášení stačí otřít vlhkým hadříkem.

Váha je poměrně slušná, tretra i s kufrem velikosti 41 měla 319 gramů. U velikostí se ještě zastavím, od českého zastoupení jsme dostali doporučení vzít o číslo větší, než standardně nosím – a z pohledu komfortu to byla dobrá volba. Tak jak to ale platí pro spoustu doplňků, nejlepší je vyzkoušet.

A ještě nám zbývá doplnit cenu – i tady chválíme. Kvalitní odolná tretra od španělského výrobce stojí 4990 Kč. A model s podrážkou z laminátového kompozitu a polyamidu pořídíte za 3590 Kč.
Kdo miluje barvičky, sklady už se pomalu plní, takže je velká šance, že budete moci vybírat i z dalších kombinací. Hledejte na Spiuk.cz, kde na vás čeká  nabídka i dalších modelů. 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková