Kateřina Nash bude reprezentovat na MS na silnici. „Doufám, že motivuji mladé závodnice do další práce“

V neděli začíná mistrovství světa na silnici, kde nás v elitní kategorii bude reprezentovat i Kateřina Nash. Jakou má motivaci?

Před dvěma dny odletěl český reprezentační výběr do dějiště letošního světového šampionátu v silniční cyklistice, které hostí australský Wollongong. Trochu překvapivě se na soupisce nominovaných objevilo jméno české historicky nejúspěšnější bikerky a cyklokrosařky Kateřiny Nash. Katka ale samozřejmě má i závodní zkušenosti ze silnice, na které zároveň dlouhodobě trénuje.

Šampionát začne v neděli a v reprezentačních barvách se společně s Katkou Nash představí i současná česká jednička Tereza Neumanová a dvě juniorky Eliška Kvasničková a Julia Kopecky.

Jaká byla cesta čtyřiačtyřicetileté Katky Nash, která žije dlouhodobě v Californii do reprezentační sestavy?

„Myšlenka zkusit závodit na MS byla moje. Věděla jsem, že v Austrálii budu mít tou dobou pracovní povinnosti (Katka je od září 2021 viceprezidentkou UCI a také předsedkyně komise sportovců UCI-pozn. red.) a budu tu trávit delší čas. Ale už mám zkušenost, že i během kancelářského shonu zvládnu trénink, kolo si sebou na podobné akce beru vždy.

Napsala jsem v předstihu na Český svaz cyklistiky, že pokud by hledali náhradnici, ráda se zapojím. Dozvěděla jsme se, že probíhají nominační závody, že dostanu odpověď později. Pak proběhlo schválení u silniční komise, to když nominační kritéria splnila jen Tereza Neumanová,“ napsala nám těsně před odletem do dějiště šampionátu Katka.

„Jediné, co do reprezentace potřebuji, je závodní dres. Vše ostatní si hradím sama nebo je to součástí mé služební cesty,“ zdůraznila Katka, která si zároveň posteskla, že už na dálku sklidila kritiku.

„Přestože se závod ještě nejel, už teď jde na mě kritika, že tu nemám co dělat. Posledních pár let se převážně soustředím na delší závody, ne jenom na krátké cross country nebo cyklokros.

Je mi jasné, že tahle situace není ideální, ale doufám, že tím budu motivovat mladé závodnice do další práce a příště už si nominaci vyjedou.“

V současnosti Katka Nash kombinuje především závody horských kol, krosu a velmi dobře si vede v závodech na gravelu. Silniční tréninky jsou ale nedílnou součástí přípravy.

„Na silnici trénuji už 30 let, ale mám už za sebou i řadu závodů, největším úspěchem bylo 14. místo v celkovém pořadí na Tour of California.

Naposledy se Katka radovala z vítězství na šestidenním etapovém závodě Breck Epic, který byl dlouhý 240 mil.

„To bylo v srpnu, od té doby trénuji víc na silnici, ale obecně tyhle tři disciplíny, i s horským kolem, ráda kombinuji. Podle mě to nejen zpestřuje trénink, ale pomáhá ve všestrannosti.

 

Závod s hromadným stratem elitních žen je na programu v sobotu 24. září. Okruh má délku 164,3km a cyklistky nastoupají téměř 2500 výškových metrů.

Elitní silničářky začnou boj o duhový dres ve vesničce Helensburgh, ležící v blízkosti Royal National parku, projedou kolem slavné místní vyhlídky Bald Hill. Trať zavede peloton také na ikonickou pobřežní silnici Wollongongu. Rozhodovat se bude možná na Mount Keira Loop, největším stoupáním celého okruhu. Cíl téměř 165kilometrového klání je přímo v centru města Wollongong.

Pro fanoušky cyklistiky bude sledování živých přenosů u TV obrazovky náročné kvůli časovému posunu, hned úvodní časovka žen začíná o půl druhé ráno a končit bude v půl páté.

 V rámci světového šampionátu se pojede o třináct titulů, a to v sedmi závodních dnech. Vše odstartuje 18. září kombinovaná časovka elitních žen a žen U23, šampionát vyvrcholí v neděli 25. září závodem mužů.

 Nominace českých cyklistů na MS v Austrálii:

 Ženy Elite a do 23 let: Tereza Neumanová, Kateřina Nash (obě silniční závod).

 Juniorky: Eliška Kvasničková (časovka a silniční závod), Julia Kopecky (silniční závod).

 Muži Elite: Zdeněk Štybar, Jan Hirt, Michael Kukrle (všichni silniční závod).

 Muži do 23 let: Mathias Vacek (časovka a silniční závod), Pavel Bittner, Petr Kelemen, Jakub Ťoupalík (všichni silniční závod).

 Junioři: Pavel Novák, Štěpán Telecký (oba časovka a silniční závod), Milan Kadlec, Martin Bárta (oba silniční závod).

České reprezentantky v akci:

Časovka juniorek

Úterý 20. září

09:30 – 11:05

01:30 – 03:05

Eliška Kvasničková

Hromadný závod juniorky

Sobota 24. září

08:00 – 09:50

00:00 – 01:50

Eliška Kvasničková a Julia Kopecky 

Závod žen Elite a U23

Sobota 24. září

12:25 – 17:00

04:25 – 09:00

Tereza Neumanová a Kateřina Nash 

Foto: Michal Červený, archiv K. Nash

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková