Maminka Milena Kalašová si v barvách české šampionky dojela pro 26.místo na světě

V dánském Haderslevu se o víkendu bojovalo o duhové dresy v maratonu horských kol. Ženám kraluje Francouzka Pauline Ferrand Prevot, z českých zástupkyň si připsala slušné 26. místo Milena Kalašová

Tento víkend hostilo dánské dvaadvacetitisícové městečko Haderslev světový šampionát v maratonu. Ženy absolvovaly porci 87,5 km s převýšením 1000 metrů.  Na velmi rychlé a z pohledu světové elity netechnické trati se o vítězce rozhodovalo ve finiši. Vynikající formu si drží dvojnásobná mistryně světa z nedávného šampionátu v Lets Gets Francouzka Pauline Ferrand Prevot, která přespurtovala Britku Annie Last a pouhé dvě vteřiny nadělila olympijské vítězce z Tokia, Švýcarce Jolandě Neff.

České barvy hájily dvě bikerky, Karla Štěpánová, univerzálka, která má zkušenosti a dokáže kombinovat xc, cyklokros i maratony, spolu s ní stanula na startovní čáře maratonská specialistka Milena Kalašová, maminka 1,5ročního syna Kubíka.  

Jak se našim ženám vedlo?

Šestatřicetiletá domácí maratonská mistryně, která si drží dlouhodobě slušnou výkonnost a na květnovém ME skončila na 14. místě si dojela v kvalitní světové konkurenci pro velmi solidní výsledek, 26. příčku.

Radost z titulu (Dolní Morava, květen 2022)

„Moje sezóna byla postavená na zcela jiné závody, mistrovství světa předcházelo dost náročných maratonů, jela jsem Harrachov, Sudety, protože jsem s nominací na MS jsem úplně nepočítala,“ přiblížila Milea svou přípravu na světový šampionát.

„Popravdě, vzhledem k dějišti MS, dánskému podnebí (deštivo a větrno), profilu a délce tratě, bylo jasné, že takovýto typ maratonu mi rozhodně sedět nebude. Trať byla rychlá, ale protkaná spoustou hravých, nikterak technicky náročných trailů. Já jezdím na fullu, takže to byla zábava,“ zhodnotila trať MS.

 

„Každopádně parametry maratonu MS by měly být, podle mého názoru, krapet jiné. Z výsledků mužů i žen je zřejmé, že trať nebyla šitá na míru maratoncům, ale spíš XC jezdcům. Já jsem se svým výkonem v rámci možností spokojená, vždycky to může být horší, ale i lepší.“

Druhá česká zástupkyně Karla Štěpánová se cíle tentokrát nedočkala. Smůlu si vybrala v podobě defektu poměrně krátce po startu, nakonec musela běžet do nejbližšího depa, které bylo vzdálené hrozivých 15km. Karla se po opravě s velkou ztrátou znovu do závodu zapojila, ale nakonec byla pořadateli z trati stažena.

 

Výsledky ženy Elite

  1. Pauline Férrand Prévot (FRA) 3:36:58 hod.
  2. Annie Last (GBR) +0:00
  3. Jolanda Neff (SUI) +0:02
  4. Sofie Heby Pedersen (DEN) +0:14
  5. Caroline Bohé (DEN) +2:44
  6. Giada Specia (ITA) +3:43
  7. Malene Degn (DEN) +3:44
  8. Mona Mitterwallner (AUT) +3:46
  9. Vera Looser (NAM) +3:54
  10. Katazina Sosna (LIT) +4:48

  1. Milena Kalašová +13:09

DNF. Karla Štěpánová

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková