Zázračné? Určitě chutné, zdravé a naše. 5 důvodů, proč jíst hrušky + bonusový recept na hruškové čatní

Hrušky na sklonku léta patří k velmi dostupnému ovoci. Co vše nám nabídnou?

Hrušky, šťavnaté plody vyšlechtěných odrůd se podle doby dozrávání dělí na letní, podzimní a zimní. Letní jsou nejméně trvanlivé, zimní naopak vydrží nejdéle. Hrušky konzumovali lidé již před více než 3 000 lety a věděli proč.

b

Jak to bylo v kuchyni našich prababiček (a mnohem dřív)?

Ovoce mají všeobecně lidi ve větší oblibě než zeleninu. Je totiž sladké. Plané hrušky, jablka, višně i trnky lidé sbírali už v pravěku.  Před příchodem cukru se zavařovalo logicky bez něj, ale taková povidla v dřevěných kádích vydržela i několik let. Do 18. století, než se začal používat cukr, se u nás sladilo všemi možnými přirozenými sladidly.

Používal se hlavně med, ovoce, povidla bez cukru, sušené ovoce nebo tzv. pracharanda či prachanda, což byly sušené hrušky roztlučené na prášek. Prachanda se přidávala do perníku nebo se jí posypávaly kaše, koláče či ovocné knedlíky.

5 důvodů, proč nám dají hrušky porci zdraví


1)
Dávka vitamínů

V hruškách najdeme velký podíl vitaminu C, který je nezbytný pro náš imunitní systém, nezanedbatelný je i výskyt vitaminu skupiny B, kterého je nejvíc pod slupkou, proto pokud možno hrušky nelupeme. Také jsou bohaté na minerální látky, zejména obsahují velký podíl draslíku. I proto se doporučuje pití hruškové šťávy při poruchách srdeční činnosti.

2) Mají spoustu vlákniny a vody
Hrušky dodají hodně vlákniny, mají i hodně vody a jsou tedy skvělým pomocníkem při trávicích potížích, např. při zácpě.

3) Podporují očistu těla

Mají alkalizující účinky, a proto jsou vhodné pro očistu těla. Jejich dužina obsahuje sodík, draslík, měď, zinek, vápník či fosfor a neutralizují a z těla poté vylučují těžké kovy a jedovaté látky, jako je olovo, rtuť nebo kadmium.

4) Pro sportovce i diabetiky

Hrušky se hodí do jídelníčku nejen diabetiků, ale i hubnoucích a sportovců, protože mají nízký glykemický index. jsou výborným ovocem pro ty, kdo milují sladké, ale nechtějí přibírat na váze.

5) Léčí šťáva i listy

Dobrým lékem je i šťáva. Hrušková šťáva zpevňuje stěny cév, působí močopudně a žlučopudně a příznivě ovlivňuje žaludeční potíže. Z hrušky se však dají popíjet i odvary z listů, které jsou například vynikajícím lidovým lékem proti revmatismu.

Hruškové čatní

Jak s nimi naložit v kuchyni

Hrušky uchováváme v chladu a suchu. Předtím, než hrušky uskladníme, je nemyjme. Můžeme je jíst jako chutnou a zdravou svačinu syrové nebo sušené, jež takto obsahují nejvíce živin. Výborná je kombinace salátu z čerstvého lupení, syrových hrušek, nivy a medu.

Přebytky je škoda nezpracovat, takže je dále můžeme i povařit. Sice tím přijdou o své vitamíny, ale minerály si ponechají. Dobrým využitím jsou hruškové kompoty, džemy nebo čatní. Můžeme si z nich připravit i hruškový džus, přesnídávky, dát je do koláčů nebo je grilovat.

Suroviny (na 4 skleničky á 250 g):

  • 2 kg zralých hrušek
  • 2 ČL skořice
  • 3 ks hřebíčku
  • 5 cm čerstvého zázvoru

Postup:

Hrušky oloupeme, rozčtvrtíme, vykrojíme jádřince a nakrájíme na kostky. Připravené hrušky vložíme do velkého hrnce a podlijeme troškou vody. Do směsi přidáme skořici, drcený hřebíček a jemně strouhaný zázvor.

Za občasného míchání vaříme á 30 minut. Horkou směs pěchujeme do vymytých skleniček. Skleničky pevně uzavřeme a otočíme víčkem dolů. Hruškové čatní uchováváme v chladu.

Čatní se výborně hodí k masu či sýrům nebo si ho jen tak můžeme namazat na chleba.

Bára Bubílková