Dýně hokaido-královna podzimu. Recept na buchtu, která ohromí chuťové buňky i krásně vypadá
Další z Barči chutných receptů, tentokrát pečeme vláčnou dýňovou buchtu s vlašskými ořechy a rozmarýnem
Reklama
V posledních letech se čím dál častěji objevuje na podzimním talíři, v našich obchodech je dostupnou záležitostí, kde tuto skvělou potravinu seženeme za příznivou cenu.
Řeč je o dýni, která se dá použít nejen jako dekorace. Velké oblibě se těší dýně hokaido a to kvůli její lahodné chuti a také velikosti, protože ji v pohodě uneseme domů a zpracujeme najednou.
Dýně nepřináší jen blaho pro naše chuťové pohárky, ale je přínosná i pro zdraví díky vitamínům, minerálům a vláknině!
Na slano, na sladko – každému dle chuti!
V předchozích článcích jsme pro vás připravily již několik skvělých receptů z dýně hokaido. Byl to například pudink, polévka, rizoto či dip. Z dýně lze připravit i výbornou přílohu k masům v podobě hranolek nebo pyré. Dýni lze dokonce i přistrouhat do moučníku a proto si dnes představíme recept na zdravou dýňovou bábovku, která se báječně snoubí s vlašskými ořechy a medem.
A sladkou chuť doženeme dalším zajímavým sladidlem – a to čekankovým sirupem, o kterém se ještě dozvíte pár zajímavostí!
Čekanka je vytrvalá až jeden metr vysoká bylina s tuhým stonkem. Rostlinky léčivé byliny je možné nalézt ve volné přírodě poměrně hojně v okolí cest, polí, luk a lesů.
Co (možná) nevíte o čekankovém sirupu
Jedná se o sladidlo z kořene čekanky, jež vyniká vysokým obsahem prospěšné vlákniny a nízkým glykemickým indexem.
Má pozitivní vliv na střevní mikroflóru, čímž prospívá imunitnímu systému, ale při nadměrném užití se mohou vyskytnout mírně nadýmavé účinky.
Pokrmy s čekankovým sirupem však vykazují výrazně nižší energetickou hodnotu. Sirup lze použít ke slazení nápojů, jogurtů a dezertů. Je vhodný i do teplé kuchyně při pečení.
Dýňová bábovka s ořechy a rozmarýnem
Suroviny:
300 g dýně hokaido
150 g bílého jogurtu
50 ml slunečnicového oleje
50 ml čekankového sirupu
50 ml medu
2 vejce (kvalita podestýlková či domácí)
1 kypřící prášek do perníku (bez fosfátů)
2 pl holandského kakaa
150 g hladké celozrnné špaldové mouky
150 g hladké špaldové mouky
zdobení: med, vlašské ořechy, rozmarýn
Postup:
Smícháme si zvlášť suché a mokré suroviny, které dáme nakonec dohromady. Potom si oloupeme dýni, nastrouháme nahrubo a přidáme do těsta. Těsto si rozdělíme napůl a do jedné části přidáme ještě kakao. Obě části těsta přendáme do vymazané formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180° C po dobu 60 minut. Vychladlou bábovku zdobíme čerstvým rozmarýnem a lepíme ořechy s medem.