Dýně hokaido-královna podzimu. Recept na buchtu, která ohromí chuťové buňky i krásně vypadá

Další z Barči chutných receptů, tentokrát pečeme vláčnou dýňovou buchtu s vlašskými ořechy a rozmarýnem

V posledních letech se čím dál častěji objevuje na podzimním talíři,  v našich obchodech je dostupnou záležitostí, kde tuto skvělou potravinu seženeme za příznivou cenu.

Řeč je o dýni, která se dá použít nejen jako dekorace. Velké oblibě se těší dýně hokaido a to kvůli její lahodné chuti a také velikosti, protože ji v pohodě uneseme domů a zpracujeme najednou.

Dýně nepřináší jen blaho pro naše chuťové pohárky, ale je přínosná i pro zdraví díky vitamínům, minerálům a vláknině!

Na slano, na sladko – každému dle chuti!

V předchozích článcích jsme pro vás připravily již několik skvělých receptů z dýně hokaido. Byl to například pudink, polévka, rizoto či dip. Z dýně lze připravit i výbornou přílohu k masům v podobě hranolek nebo pyré. Dýni lze dokonce i přistrouhat do moučníku a proto si dnes představíme recept na zdravou dýňovou bábovku, která se báječně snoubí s vlašskými ořechy a medem.

A sladkou chuť doženeme dalším zajímavým sladidlem – a to čekankovým sirupem, o kterém se ještě dozvíte pár zajímavostí!

Čekanka je vytrvalá až jeden metr vysoká bylina s tuhým stonkem. Rostlinky léčivé byliny je možné nalézt ve volné přírodě poměrně hojně v okolí cest, polí, luk a lesů.

Co (možná) nevíte o čekankovém sirupu

Jedná se o sladidlo z kořene čekanky, jež vyniká vysokým obsahem prospěšné vlákniny a nízkým glykemickým indexem. 

Má pozitivní vliv na střevní mikroflóru, čímž prospívá imunitnímu systému, ale při nadměrném užití se mohou vyskytnout mírně nadýmavé účinky. 

Pokrmy s čekankovým sirupem však vykazují výrazně nižší energetickou hodnotu. Sirup lze použít ke slazení nápojů, jogurtů a dezertů. Je vhodný i do teplé kuchyně při pečení.

Dýňová bábovka s ořechy a rozmarýnem

Suroviny:

  • 300 g dýně hokaido
  • 150 g bílého jogurtu
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 50 ml čekankového sirupu
  • 50 ml medu
  • 2 vejce (kvalita podestýlková či domácí)
  • 1 kypřící prášek do perníku (bez fosfátů)
  • 2 pl holandského kakaa
  • 150 g hladké celozrnné špaldové mouky
  • 150 g hladké špaldové mouky
  • zdobení: med, vlašské ořechy, rozmarýn

Postup:

Smícháme si zvlášť suché a mokré suroviny, které dáme nakonec dohromady. Potom si oloupeme dýni, nastrouháme nahrubo a přidáme do těsta. Těsto si rozdělíme napůl a do jedné části přidáme ještě kakao. Obě části těsta přendáme do vymazané formy. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180° C po dobu 60 minut. Vychladlou bábovku zdobíme čerstvým rozmarýnem a lepíme ořechy s medem.

Bára Bubílková