Kellys vyšperkoval oblíbené modely Tayen a Tygon. Podívejte se na R-sérii

Slovenský výrobce přichází s další generací oblíbených e-hardtailů Tayen a Taygon

Už na podzim letošního roku, kdy proběhla prezentace novinek slovenského Kellyse, jsme v naší reportáži prozradily, že velmi oblíbené pevné e-biky Tygon a Tayen dostanou do výbavy motor od Panasonicu a novou, vysokokapacitní baterii s 725WH. Tím ale výrobce ve svých inovacích neskončil.

V tuhle chvíli se oba modely nové generace, z řady R-series představují v kompletní specifikaci, což obnáší i další zajímavosti ve výbavě: plnobarevný Bluetooth display, kompatibilní se sportovní navigační aplikací Komoot, která jezdce naviguje přímo z řídítek, další aplikaci Wahoo, díky níž dostanete extra informace o kadenci do všech vašich záznamů na Stravě.

V tuhle chvíli se oba modely nové generace, z řady R-series představují v kompletní specifikaci, což obnáší i další zajímavosti ve výbavě: plnobarevný Bluetooth display, kompatibilní se sportovní navigační aplikací Komoot, která jezdce naviguje přímo z řídítek, další aplikaci Wahoo, díky níž dostanete extra informace o kadenci do všech vašich záznamů na Stravě.

Čím se chlubí Panasonic?

Vlajková loď motorů značky Panasonic model GX Ultiamate 2023 se dostal váhou pod tři kilogramy, výrobce uvádí hmotnost 2,9 kg a s kroutícím momentem 90 nm má doslova nabito zvládnout strmé kopce i horský terén. Tento motor navíc nabízí i tzv. auto režim, který monitoruje parametry jízdy a je schopen přizpůsobit úroveň asistence jízdnímu stylu a aktuálním podmínkám.

Z pohledu designu je nutné ocenit jeho kompaktnost, což potěší každého, kdo hledí při výběru i na tento parametr. 

Přehledný display se vším, co potřebujete vědět

Zmiňovaná novinka je plnobarevný Bluetooth display Panasonic, v uživatelsky jednoduchém provedení. Pomocí tlačítka během mžiku zjistíte stav baterie i možný dojezd, kadenci šlapání, aktuální rychlost, ale i tu maximální, kterou jste dosáhli. Snadno přepnete režim podpory, listujete v menu, aktivujete světla. Nový displej lze spárovat s vaším mobilním zařízením a aplikacemi Komoot/Wahoo a vytvořit tak integrovaný navigační systém.

A určitě zajímavá informace je, že výše zmiňované funkce budou dostupné i na nových touringových elektrokolech – Kellys eCARSON a eCRISTY.

Své mobilní zařízení můžete nabíjet přímo přes micro USB port v displeji

Tayen a Tygon – zrozeni v Evropě

Modely Tayen a Tygon R-series mají hliníkové rámy, které jsou vyráběné procesem laserového řezání a robotického sváření. Stejně tak je řezaný i celohliníkový kryt baterie, čím se získává kvalita a také maximální přesnost jednotlivých dílů.

Za zmínku stojí i fakt, že všechny rámy využívají pevné osy, což vylepší tuhost vidlice a zadní stavby a vše se projeví při jízdě.


725Wh = delší zážitek

Nejnovější baterie Li-ion Kellys V10 má kapacitu 725Wh a její hmotnost je 3,7 kg, což ji řadí v dané třídě mezi nejlepší z hlediska kapacity versus váhy. Právě udržení slušné hmotnosti se podařilo díky využití nové generaci napájecích článků a zároveň i vylepšenému gelovému chlazení.

Vyjímatelná baterie se nabíjí na svou 100 % kapacitu za šest hodin, hodnotu 80 % získáte za hodin pět.  

Modelová nabídka

V nabídce jsou tři varianty, odlišující se výbavou: Tayen R90, R50 a Tayen R10. U všech platí to, že v závislosti na velikosti rámu je bike postaven na 29“ nebo 27,5“ kolech. Výběr je ze tří velikostí S, M a L.

Nejvýše postavený model v nabídce Tayen R90 má rám i pohon totožný s dalšími dvěma modely. Vidlice tady najdeme od RockShoxu a to vzduchový model 35Gold se zdvihem 120mm. Co se týče osazení, volba padla na novou řadu Shimano Deore SL s dvanácti pastorky v rozsahu 11-46. O jistotu při brzdění se postarají čtyřpístkové brzdy Shimano M420. Hliníkové ráfky s logem KLS a 32dráty jsou z vlastní produkce Kellysu mají obuty pláště Schwalbe Nobby Nic v šíři 2,35“. Je v jedné barevné variantě. Cenovka je 99 990 Kč.

U modelu Tayen R50 je vidlice také od  RockShoxu, ale model 35 Silver se 120mm zdvihem. I tady je Deorko od Shimana, ale s desetikolečkem, hydraulické brzdy MT200 doplněné a 180mm kotouče. Změnu ve výbavě oproti modelu R90 najdeme i u plášťů, výrobce zde plánuje nasadit model Michelin Country Race´r v šíři 2,1“. V nabídce je barva white a sky blue.  Za tento model zaplatíte 82 990 Kč. 

Tayen R10 je nejdostupnější variantou této nové generace, do výbavy dostal vidlici Suntour XCM 32 se zdvihem 120mm, osazení je Shimano Altus, brzdy shodně jako R50, tedy MT200. V případě nejlevnější varianty výrobce naízí tři barevná provedení, dark pink, white a sky blue.  Cenovka u modelu R10 je o 72 990 Kč.

Na závěr ještě důležitá informace, kola budou dostupná v nejbližších dnech. Sledujte stránky výrobce kellysbike.com

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková