4 tipy, jak se do jara zlepšit na kole

Zlepšit se a přitom být zachumlaná v dece, v teple domova? Proč ne, zkuste to jako první krok

Na přelomu roku se sociální sítě hemžily součty najetých (a naběhaných, odcvičených, nalyžovaných) kilometrů, odtrénovaných hodin, nastoupených výškových metrů a dalších „best of“. Mnohdy v parádní grafice, kterou nabízela Strava i další tréninkové aplikace.

Teď už nám nový rok nabral na obrátkách a spousta z nás se pustila do plnění svých letošních plánů, někdy i předsevzetí, vlastně je jedno, jak to pojmenujeme. V duchu hesla „malý je ten, kdo malý má cíl“ si pravděpodobně klademe za úkol být zas o trochu lepší. A je jedno, zda se chystáte na závody, chcete vylepšit kondici, techniku na biku.

Každý totiž touží, aby činnost, do které investuje energii, přinesla výsledek. A ani ve sportu tomu není jinak.

Rad a doporučení jste od svého okolí slyšeli určitě hodně. My dnes přinášíme tipy, které nemusí ani trochu bolet, začínají dokonce v teple obýváku.

1. Koukej na videa

Zlepši se v leže! Ne, nenabízíme re-klamu ve smyslu zázračné pilulky, která zajistí úbytek váhy na vždy. Vizualizace je regulérní postup, jak zlepšit své dovednosti. A na youtube najdete spoustu zajímavých videí, které popisují právě to, co si přejete vylepšit. Je ale fajn si najít svůj vzor, kterému je reálné se přiblížit. Jasně, při kouzlech Dannyho MacAskilla se tají dech, ale líp se ztotožníte s blondýnkou, která má při prvních pokusech taky špatně těžiště a taky se bojí. (mrkni na dvojku Kyle a April). Samozřejmě je ale důležité po shlédnutí těch úžasných kousků vstát z pohovky a jít to „nakoukané“ taky zkusit v praxi. Ale nemusí to být nutně v lednu.
b

2. Střádej kačky, vylepši výbavu

Z pohledu fyzické dřiny docela nenáročné, prostě šetři peníze, ať si můžeš na jaře koupit lepší výbavu. Nové kolo vede zpravidla ke zlepšení a je jedno zda na silnici nebo v terénu. Prostě vývoj nezastavíš a lpění na vašem zamilovaném starém kole vás nezrychlí ani na trailu, ani v alpském stoupání. A tohle platí i pro drobnější věci, než je nákladný bike. Věř, že když vyměníš vyšlapané tretry za nové, s kvalitní podrážkou, stahovacím systémem, který vyladíš přesně na svou nohu, pojedeš prostě líp. 

3. Zahoď lenost, i půlhodina se počítá

Tenhle tip má omezenou platnost a to pro zimní období. Pokud nepatříš mezi ty šťastné, co bydlí na horách, milují zimní sporty (a zrovna není zima bez sněhu, jako prozatím ta letošní), je to s tím sportováním trochu na morál. Dny šediváky na nějaké delší vyjížďky zrovna nelákají, k tomu brzké smrákání. Možná ti ale pomůže při překonávání lenosti tahle motivace: ke zlepšení pomůže i půlhodinka v sedle, respektive v pedálech.

Hoď na sebe něco teplého, pohodlného a vyraž na biku na nejbližší louku, štěrkovou cestu, kde se budeš cítit fajn. A tady si chvilku s kolem „hraj“, zkoušej stát, poskakovat na místě, vykruž co nejostřejší zatáčku. Tohle procvičování dovedností na jaře jako když najdeš.

4. Najdi si parťačku/parťáka

Opět se ten první krok může dělat v teple domova. Mrkni na Facebook, Instagram nebo prozkoumej Stravu, jestli není poblíž někdo s podobným zaujetím, kondicí, časovými možnostmi. Ve dvou se to lépe táhne – to je osvědčená pravda. Pevně dané srazy dodají sportování pravidelnost, která je základem zlepšení. Pak je tu i fungující terapie sdílením – nestíháš, marodíš, zdoláváš překážky – a ejhle, nejsi v tom sama. Jednou podá pomocnou ruku někdo tobě, příště to budeš zas ty.

A je tu ještě jedna možnost.  Motivujícím parťákem se totiž může stát i tréninková aplikace nebo spolupráce s opravdickým trenérem, který dokáže zefektivnit čas strávený tréninkem.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková