Dáma z velké cyklistiky, Bonnie Tu o své překonané výzvě

Síla, vliv, inspirace, tři charakteristiky ženy, která v 72 letech jela závod na Tour de France

Bonnie Tu není třeba představovat. Je jednou z nejmocnějších, nejvlivnějších a nejinspirativnějších osob v cyklistice. Bonnie Tu je v čele Giant Bicycle Group – pod kterou fungují značky Giant, Liv, Momentum a CADEX – a je zakladatelkou Liv Cycling. Právě ona je hnací silou dámského cyklistického vybavení značky, jejímž posláním je vytvářet cyklistické produkty pro ženy. Zatímco leckdo spojoval svá kola do uni sex kategorie, Bonnie razila cestu pro svou ryze ženskou značku.

Když 24. července 2022 se 142 profesionálních silničních cyklistek postavilo na start v Paříži ve Francii na vůbec první Tour de France Femmes avec Zwift, všichni přítomní byli součástí velkého cyklistického svátku a historického okamžiku.

Z postranní čáry hlasitě fandila drobná žena, žena které není cizí tvořit historii. Jmenuje se Bonnie Tu, je zastánkyní rovnosti žen v cyklistice, což důrazně podpořila v r. 2008 právě založením ryze ženské značky Liv.

O rok předtím se sedmapadesátiletá Bonnie zúčastnila jízdy Tour of Taiwan a byla šokována nedostatkem kol a dalšího vybavení pro ženy.

„Začala jsem ten rok hodně jezdit na kole, cyklistika mi dala pocit štěstí a svobody. Měl jsem velký pracovní tlak, takže to byl velmi dobrý způsob, jak tento tlak uvolnit.

Jakmile jsem začal jezdit na kole, zjistila jsem, že je to skvělé a jak to pomáhá zvyšovat sebevědomí.“

 

Jejím posláním bylo přivést do cyklistického sportu více žen. A aby tomuto poslání dala konkrétní podobu, vytvořit značku Liv a nabídla jízdní kola a vybavení pro ženy, od žen a se ženami.

“Mým posláním je mít co nejvíce žen na kole. Cyklistika je sport, kde můžete být dobří, dokud jezdíte, a rozhodně se nemusíte cítit trapně. Je to jedinečný sport, který můžete dělat sami nebo s přáteli, poznat nové lidi, budovat komunitu – je to jeden z nejlepších sportů pro ženy,” řekla Bonnie.

LIV a bílý dres

Podpora ženských silničních závodů na nejvyšší úrovni soutěže byla vždy součástí Bonnieiny vize pro Liv. Od sponzorování ženského týmu Rabobank a toho, že viděla jezdkyni s podporou Liv Marianne Vos sprintovat pro vítězství na olympijských hrách v Londýně v roce 2012, až po sponzorování Liv Racing Xstra v roce 2022.

Když přišla příležitost stát se hlavním partnerem Tour de France Femmes avec Zwift, Bonnie byla nadšená – viděla, jak se její vize rovnosti v cyklistice naplňuje.

“Sponzorování bílého trikotu klasifikace pro nejlepší mladou závodnici na Tour de France Femmes bylo pro Liv perfektní,” řekla Bonnie. “Bílý dres znamená budoucnost.”

Aby Bonnie tento závazek podtrhla, odcestovala do Francie a na konci prvních tří etap Tour předávala vítězce klasifikace bílý dres. Zároveň využila příležitosti svézt se v týmovém voze, vyskočila na kraj silnice a s vervou fandila pelotonu.

Bonnie na startu závodu Tour de France Femmes ProAm

A co víc, přijela i jako aktivní účastnice prvního Tour de France Femmes ProAm. ProAm je pozvánka pro profesionály z cyklistického průmyslu a influencery, aby získali bezprostřední zkušenost na stejné trati, na které závodili sportovci. Trasa měřila 66 km, vedla z Bar-sur-Seine do Bar-sur-Aube, kopírovala část čtvrté etapy.

“Když jsem dostala pozvánku, byla jsem tak nadšená,” řekla Bonnie. „Rozhodl jsem se najmout trenéra a nastavit tréninkový plán. Strávila jsem měsíce přípravou na to, virtuálně jsem jezdila stejnou trasu.“

Trasa ProAm zahrnovala i šotolinové úseky, a protože Bonnie nikdy předtím nejela na kole na šotolině, ukázala sílu a odolnost, aby jízdu dokončila – a svůj cíl si splnila – ve věku 72 let!

“To, co mě udrželo v těžkých momentech během jízdy, byl můj vnitřní závazek,” řekla Bonnie. „Věděla jsem, že to zvládnu, protože jsem to už zvládla během svého virtuálního tréninku. Podpora dvou profesionálních jezdkyň Chelsie Tan (Team BikeExchange-Jayco) a Ayeshy McGowan (Liv Racing Xstra) během jízdy mě povzbudila. Prostě jsem to musela dojet!“

Bonnie doufá, že její vlastní odhodlání inspiruje ženy k uskutečnění svých cyklistických snů a že mnohaletá podpora značky LIV právě Tour de France Femmes povzbudí další značky, aby se zapojily.

„Dát ženám šanci soutěžit v nejprestižnějším závodě v silniční cyklistice ukazuje mladým dívkám, že i ony mohou dosáhnout svých snů,“ řekla Bonnie.

 

Zdroj,foto: LIV cycling

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková