Tour de Feminin 2023 s unikátní novinkou! Otevírá se i amatérům

Miluješ závodit, obdivuješ profesionály? Zkus zažít to, co oni…

V současné době jsme svědky znovu narůstajícího zájmu o silniční cyklistiku právě v amatérské podobě, včetně touhy poměřit síly, účastnit se silničních závodů. Pro všechny nadšence je tu skvělá příležitost zažít na vlastní kůži, co obnáší profesionální závod.

 

Zcela unikátní novinku totiž nabídne 34. ročník mezinárodního závodu žen v silniční cyklistice Tour de Feminin. Tento tradiční etapový závod, který se bude konat 25. – 28. května 2023 v Českém Švýcarsku a jeho okolí, přináší novinku v podobě paralelního hobby závodu, jenž bude kopírovat etapy právě TdeF.

Úvodní ročník akce pro hobby jezdce i zdatné cyklisty obou pohlaví je zatím jediný svého druhu v Česku.

Amatérský závod dostává jméno Bohemia Swiss Tour a půjde o možnost pro cyklisty vyzkoušet si všechny trasy a etapy populární Tour de Feminin. „Závodníka postavíme na start totožných etap, jako máme přichystané pro ženský závod. Ti, kdo se postaví na start Bohemia Swiss Tour, budou moci zažít atmosféru velkého profesionálního závodu. Neméně zajímavá může být také možnost využít kompletní zázemí profesionálnímu týmu,“ vysvětluje předseda organizačního výboru Jan Novota.

„Bohemia Swiss Tour tu bude pro ženy i muže, je to otevřená a jedinečná možnost pro cyklisty z celého světa. Máme ale omezenou kapacitu, proto nás nezapomeňte sledovat, ať vám neunikne vhodná chvíle k registraci,“ dodává ředitelka závodu Simona Davídková.

O řádnou porci endorfinů se zaručeně postarají plánované etapy, a to jak délkou, tak i profilem. Profesionálky mají v 34. ročníku na programu celkem 4 etapy v celkové délce bezmála 340 kilometrů.

Tradičně se začíná časovkou na 12,6km. Druhý den je nachystaná porce 101,9 km s převýšením víc jak 1700 metrů. Třetí etapa má krásných 110 km, nastoupe se ale o trochu méně než v předchozí den, necelých 1500 m. Čtvrtý a poslední den se jede vskutku královská etapa, 114,7 km s převýšením 2150m. I když pořadatel ještě nedal podrobné informace k přihlášení, je jisté, že půjde o fyzicky náročný, ale zároveň nezapomenutelný zážitek.

Více podrobností nejen o chystané novince najdete v příštích týdnech na webové stránce www.tourdefeminin.com nebo na sociálních sítích závodu.

Tour de Feminin je ženský etapový cyklistický závod, který se od roku 1988 jezdí v Krásné Lípě a okolí. Zakladatelem závodu a jeho ředitelem byl až do roku 2019 Jiří Vích, který ho původně uspořádal pro svou dceru Šárku, cyklistickou reprezentantku. V roce 2020 (kdy se kvůli epidemii koronaviru nejelo) pořadatelství závodu převzal spolek Mandavan v čele s Janem Novotou. Ředitelkou závodu je mezinárodní cyklistická rozhodčí Simona Davídková. Minulý rok byl závod kvůli nedostatku financí zrušen a nyní se již pečlivě chystá nový, vylepšený závod s pořadovým číslem 34.

 

Zdroj: Roadcycling, foto:Tour de Feminin

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková