Cinklo to! Kristýna Zemanová vybojovala na MS senzační bronz

Skvělý výkon předvedla na světovém šampionátu v Hoogerheide Kristýna Zemanová, když dojela na třetím místě

Pět let čekal český cyklokros na medailovou radost. Naposledy stál na stupních vítězů v roce 2018 junior Kopecky, v ženské kategorii to bylo ještě o dva roky zpět, kdy se v belgickém Zolderu v lednu 2016 stala Nikola Nosková vicemistryní světa kategorie U23.

Dlouhé roky čekání na další úspěšné vystoupení dnes na světovém šampionátu v nizozemském Hoogerheide naplnila Kristýna Zemanová, která v závodě žen do 23 let dojela na bronzovém místě.

Zlato na domácí trati vybojovala favoritka Shirin van Anrooij, druhou Zoe Backstedt z Británie porazila o 33 vteřin.

Kristýna se po dobrém startu usadila mezi vedoucí šestici závodnic, kde byly všechny kandidátky na medaile. Podle dosavadních výsledků byla jasnou favoritkou na zisk titulu domácí van Anrooij, které měla sekundovat Britka Zoe Backstedt, dvojnásobná juniorská mistryně světa ze silnice. Na poslední medaili si brousily zuby Lucemburčanka Marie Schreiber, dvojice francouzských krosařek Amadine Fouquenet a Line Burquier a samozřejmě i naše Kristýna Zemanová.

Z této skupiny se velmi rychle odpoutaly van Anrooij a Backstedt, které se ale později také rozdělily, to když svou sílu ukázala domácím publikem hnaná Shirin van Anrooij a od druhého kola jela svůj sólo závod, bez jediného zaváhání.

Boj o třetí místo se rychle zúžil na dvojici Schreiber – Zemanová, kdy ale zhruba v polovině závodu dostal dramatickou zápletku.  V závěru třetího okruhu totiž potkal Schreiberovou pád, v depu měnila kolo a naše šampionka zůstala osamocena, stíhaná jak Lucemburčankou, tak dvojicí Francouzek Fouquenet a Burquier.  Bojovná Zemanová ovšem jela výborně, neudělala prakticky chybu a každým šlápnutím se přibližovala svému velkému snu. Cílem projela s přibližně dvacetisekundovým náskokem.

“Jsem strašně šťastná, vůbec nevím, co mám říct… Tohle byl vždycky můj sen a vůbec mi nedochází, co se vlastně stalo. Je to neuvěřitelný. A je to také strašně velká odměna za všechnu tu dřinu a vše, čím jsem si prošla v posledních dvou letech,” popsala v cíli pro TV dojatá Kristýna.

„A taktika? Vyvinulo se to samo. Šla jsem do závodu s tím, že pojedu od startu naplno a na nic nebudu čekat, jak jsem to udělala minulý rok v Americe, kde jsem to možná zbytečně protaktizovala.  Letos jsem do toho šla po hlavě a jela jsem, co to dalo. Naštěstí to takhle krásně dopadlo. Pro mě vážně něco úžasného. Vnímala jsem i viděla, že Marie Schreiber lehla. Ona mi tady při nájezdu do třetího kola odstřídala a já si říkala, že na tu špic vlezu, protože stejně v cílové rovince foukalo do zad, takže nebylo úplně nutné jet za někým schovaný.  Pak v tom lese udělala chybu,“ popisovala Kristýna zlomové okamžiky, které se děly ve třetím kole.

 

I duhou polovinu závodu, kdy jela sama zvládla výborně. “Já měla v hlavě jen tu medaili a odpočítávala každé kolo, každý kilometr, protože jsem ji strašně moc chtěla a bála jsem se, že mě ty holky dojedou. Naštěstí jsem ale viděla, že se nijak nepřibližují, takže jsem se jen modlila, aby se nic nestalo, abych zbytečně nezmatkovala, neudělala nějakou chybu a dotáhla to až do cíle. Až v dlouhé cílové rovině jsem si najednou začala uvědomovat, co se to vlastně “

 

Další české závodnice již tak úspěšné nebyly. Julia Kopecky se před závodem trápila s nachlazením, po špatném začátku propracovala na 18. místo, ale vzhledem k zdravotní indispozici to na víc nestačilo. Další reprezentantky Kateřina Hladíková s Barborou Jeřábkovou závod rozjely dobře, po prvním kole se pohybovaly na začátku druhé desítky, ale postupně se propadaly. Katka Hladíková byla hodnocená na 23. místě, Barbora Jeřábková dojela na 30. příčce.

Radost i mezi juniorkami – 8.místo Vandy Dlaskové

Nesmíme opomenout ani výkon mladých nadějí. V sobotu závodní program zahajovaly juniorky, kde parádní 8. místo vybojovala Vanda Dlasková, která v cílovém rozhovoru neskrývala překvapení. “Jsem trochu v šoku, nečekala jsem, že by to mohlo dopadnout takhle. Jsem spokojená. Povedl se mi start, získávala jsem i v zatáčkách. Hodně lidí z čela jelo šipky, já jela na hrubejch, takže jsem i v technice získávala. Ve druhém kole jsem měla krizi, trochu jsem se propadla, ale pak jsem se zase rozjela. Cílem byla top ten, moc jsem teď nezávodila, takže jsem nevěděla, do čeho jdu, proto je spokojenost velká.

Výsledky ženy U23

1. Shirin van Anrooij (NED) 45:53 min.
2. Zoe Backstadt (GBR) +0:33
3. Kristýna Zemanová (CZE) +1:32
4. Amandine Fouquenet (FRA) +1:53
5. Marie Schreiber (LUX) +2:05

 

18. Julia Kopecky +4:47
23.Kateřina Hladíková +6:02
30. Barbora Jeřábková -1 kolo

Výsledky juniorky
1. Isabella Holmgren (CAN) 42:13 min.
2. Ava Holmgren (CAN) +0:20
3. Célia Gery (FRA) +0:47
4. Federica Venturelli (ITA) +0:47
5. Xaydee van Synaey (BEL) +0:52

8. Vanda Dlasková +1:23 min.
13. Eliška Hanáková +2:41
24. Kateřina Douděrová +3:37
27. Karla Nováková +3:59 

Foto:TZ, Jan Brychta, Jan Janda

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková