Přípravě jsem dala maximum, uvidíme, jak mi sedne den, říká krátce před MS největší česká naděje Kristýna Zemanová

Tento víkend vyvrcholí letošní cyklokrosová sezóna, světový šampionát hostí nizozemské Hoogerheide

Celkem 21 českých reprezentantů bude startovat na mistrovství světa v nizozemském Hoogerheide, které se koná již tento víkend. Šampionát začne už v pátek půl hodiny po poledni závodem štafet. V sobotu se představí juniorky, muži do 23 let a o nejcennější titul budou v odpoledním závodě bojovat i elitní ženy.

Podobně nabitý je i nedělní program, kdy se nejprve utkají junioři, poté ženy do 23 let a celý cyklokrosový svátek vyvrcholí závodem elitních mužů.  

V závodech juniorek a žen do 23 let se představí celkem osm reprezentantek, absenci máme pouze v kategorii ženy Elite.

„Kdybych tvrdil, že si letos jedeme pro medaile, asi by to bylo trochu troufalé. Ale máme tam v několika kategoriích závodníky, kteří mohou pomýšlet na umístění v top 10, možná i na hraně té první pětky,“ uvedl reprezentační trenér Petr Klouček.

Největší šance má podle něj zejména Kristýna Zemanová, která se představí v závodě žen kategorie U23. Na posledním Světovém poháru ve Francii skončila mezi ženami třináctá, ale v hodnocení své kategorie by brala třetí příčku. „Když se jí závod povede, mohla by se dostat do první pětky. Výsledek z Francie nemůžeme přeceňovat, protože tam nebyly všechny její největší soupeřky. Ale formu má určitě dobrou,“ řekl před odjezdem do dějiště světového šampionátu Petr Klouček.

Všichni věří v úspěch, ale Kristýna Zemanová si tlak nepřipouští

Na loňském MS ve Fayettville se Kristýna Zemanová blýskla 7. místem. Kam až vystoupe letos?

A jak se  před vrcholem letošní sezóny cítí  česká šampionka?  

“Cítím se moc dobře, jak v závodech, tak při tréninku. Myslím, že tréninky se vyvíjely správně a přesně jak měly. Teď to chce jen správně zregenerovat a v neděli zúročit,” nastínila plány i správně bojovnou náladu.

“Nemocí jsem si prošla v prosinci, musela jsem kvůli tomu vynechat i dva závody Toi Toi Cupu. Naštěstí jsem se z toho ale rychle dostala a mohla pokračovat v přípravě.
Vnímám, že je ode mě očekáván výsledek, ale zas tak moc si to nepřipouštím. Vím, že na to mám, v přípravě jsem tomu dala maximum, záleží jen jak mi sedne den. Hlavně si to chci užít!,” odlehčuje tlak a očekávání jejího okolí.

A jaký výsledek by jí udělal radost?

“Umístění v top5 by bylo krásné a bylo by mým přáním, ale konkurence je obrovská a člověk ve sportu nikdy neví, co daný den a závod přinese,” svěřila se Kristýna. 

První desítku by mohla atakovat i Julia Kopecky (stejně jako Zemanová v závodě žen U23), která předvedla na domácím šampionátu bojovný výkon, když část závodu sekundovala naší současně nejlepší cyklokrosařce Kristýně Zemanové.

Trojici medailistek z domácího šampionátu (zleva): Dlaskovou, Hanákovou a Novákovou uvidíme i na startu MS

Juniorka Eliška Hanáková je připravená se poprat o umístění v top ten

Nesmíme opomenout ani české juniorky Vandu Dlaskovou a čerstvou národní mistryni Elišku Hanákovou. Obě podávají vyrovnané výkony a ani jim by nemuselo umístění v top ten uniknout.

Eliška Hanáková, které výborně kombinuje cyklokros a horská kola prozradila i své ambice. “I když cyklokros není moje hlavní disciplína, jde spíš o doplnění a zpestření sezóny, snažím se ho jezdit na vysoké úrovni. V listopadu a v podstatě i v prosinci jsem si odpočala a snažila se kvalitně potrénovat. Tlak a veškeré očekávání od posledního závodu sezóny se snažím dát stranou, soustředím se teď hodně na školu. Chtěla bych zajet umístění do top 8, takový větší cíl by bylo umístění v top 5, ale uvidíme, jak se zadaří. Každopádně se na závod moc těším.”

Jaký je mistrovský okruh

I letos je připravena náročná trať s řadou ostrých zatáček, šikminami, nechybí ani schody. Závodníci okruh shodně hodnotí jako těžký a spravedlivý, kdy vyhraje opravdu ten nejsilnější, taktika tady nemá tak výraznou roli. To, že charakter okruhu umí pořádně změnit počasí potvrzuje i nejlepší český cyklokrosař Michael Boroš. „Otázkou je, jaké bude o víkendu počasí, jestli zaprší, bude to hodně těžké.“

Už do pátečního závodu štafet nastoupí šestice, v které nechybí ti nejlepší. „Pokud se nic nestane, měli by jet Hanáková, Ježek, Hladíková, Fiala, Zemanová a Boroš,“ prozradil reprezentační trenér Petr Klouček. „Ale samozřejmě uvidíme na místě, třeba se ještě může nějaké jméno změnit,“ dodal.

Někteří závodníci se do dějiště MS přesunuli rovnou z posledního závodu Světového poháru, který se jel ve francouzském Becansonu. Většina výpravy však odcestuje ve středu odpoledne. „Přespíme v Německu a ve čtvrtek odpoledne už chceme být na trati na prvním oficiálním tréninku,“ řekl národní trenér.

Nominace na MS:

Muži – elite: Michael Boroš, Jakub Říman, Šimon Vaníček.

Muži U23: Matyáš Fiala, Matyáš Kopecký, Matěj Stránský, Patrik Černý, Pavel Jindřich.

Junioři: Václav Ježek, Jakub Kuba, Pavel Šumpík, František Hojka, Filip Samec.

Ženy U23: Julia Kopecky, Kristýna Zemanová, Kateřina Hladíková, Barbora Jeřábková.

Juniorky: Vanda Dlasková, Kateřina Douděrová, Eliška Hanáková, Karla Nováková.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková