Bikerka Barbora Průdková podepsala profesionální smlouvu, prioritou bude endruo

Barvy francouzského týmu UNNO bude hájit česká bikerka Barbora Průdková. Závodit bude v enduru

Při našem posledním rozhovoru a také v podcastu ( PODCAST Barča Průdková) si sedmadvacetiletá bikerka z Ostravy plánovala návrat na výsluní českého cross country, s vizí zabojovat o nominaci na OH v Paříži. Teď se ale vše mění.

Bára byla dlouholetou reprezentantkou, dařilo se jí v cross country i sprintech, na svém kontě má například stříbrnou medaili z mistrovství Evropy v eliminatoru, získala bronz z ME v závodě štafet, ve své sbírce má i řadu titulů domácí šampionky.

Báry slibně rozjetou kariéru zbrzdily zdravotní problémy, s kterými se potýkala přes dvě sezóny, ale už ta loňská ukázala, že láska ke kolu a touha vrátit se zpět je silným motorem. Navíc se Báře dařilo prodat i její vynikající technické i rychlostní dovednosti, to když se postavila na start světové série v enduru.

A tak si této sympatické bikerky všimli i v zahraničí a když ji oslovil bývalý sjezdař a závodník ve four crossu Karim Amour, který je manažerem enduro týmu UNNO, byla ruka v rukávě.

Bára dostala k podpisu profesionální smlouvu, pro sezónu 2023 se stala členkou francouzského týmu UNNO.

Jak vnímá Bára nové nasměrování své sportovní kariéry?

Rozmýšlela jsem se, jestli nezůstaneme v týmu Multicraft s bráchou, ale nesehnali jsme dostatek financí, aby nás to mohlo nějak uživit a dělali bychom to napůl. Matěj odešel do týmu Jaroslava Žitného Cyklostar Pirelli a nemusí se o nic starat, já jsem využila této nabídky.

Dostala jsem sice i jiné – z Haibiku, Ghost Factory i od Italů jezdit elektrokola, ale to se mi ještě nechtělo, i když byly podmínky slušné, dokonce lepší, než mám teď. 

Peníze jsou v e-bicích velké, hledají se jezdci a těch moc není, takže kdo je pro to nadšený, je velká šance si tím vydělávat. V e-bicích peníze neřeší, já si ale říkala, že na to ještě mám čas. I tu olympiádu v Paříži chci zkusit, bude to těžký, je nás tam asi pět. Za tři roky jsem si ale prošla tvrdým tréninkem, abych se nějak vrátila, takže letos už by to mohlo nějak vypadat. Jsem ráda, že mám povolených pár závodů a když mi cross – country nepůjde, příští rok budu dělat na 100 % enduro a pár závodů ne e-bicích.

Báry závodní stroj

Enduro kola UNNO je španělská značka z Barcelony. Je to exkluzivní značka, když jsem byla na závodech, každý kolo zkoumá a ptá se, co to je. Těch kol se vyrábí pouze sto kusů ročně. Snaží se už značku globalizovat, a i proto se staví tovární týmy.

Do endura jsem ale šla s tím, že budu jezdit ve Francii a že se mám co naučit, protože v gravity disciplínách jsou Francouzi jedni z nejlepších na světě. Objela jsem s nimi už dva tréninkové kempy a je to fakt masakr, i jejich přístup k enduru a sjezdu je jiný, berou to jako profíci. Učí tě pracovat s kamerou, jezdí za tebou, člověk musí všechno znát na kole, je to zkrátka jiný pohled, než máme v Česku. Já právě tohle potřebuju – naučit se o té disciplíně úplně všechno.

Od týmu mám i peníze a k dispozici kola. Pojedu i mistrovství světa v e-biku v cross -country, uvidíme, co na to řekne reprezentační trenér. Už jsem mu psala e-mail, co všechno pro to můžu udělat. Snad to vyjde, v týmu to po mě vyžadují. Na tréninky dostanu e-bike, dvě kola na enduro a jsem spokojená, asi poprvé mám větší profesionální smlouvu.

Týmový manažer a trenér Karim Amour (uprostřed) se svými svěřenci

A jaký čeká Báru závodní program?

Teď je v plánu svěťák v Tasmánii, pojedu asi i Mega Avalanche, což je takový brutální sjezd z ledovce, na to se těším. Mám ale domluvené, že můžu startovat asi na sedmi závodech v cross – country, které se vlezou do programu. Asi pojedu nějaké České poháry a svěťák v Novém Městě na Moravě. Prioritou je ale enduro a především Světové poháry, kterých je dost.

Kompletní rozhovor najdete na partnerském serveru mtbs.cz



Zdroj:mtbs, foto: archiv UNNO, DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková