Pokud si snídani správně naplánujeme, postaráme se o to, aby se hladina glukózy v krvi po nočním poklesu vyrovnala. A navíc se díky ní obnoví zásoby glykogenu, hlavního zdroje energie během námahy.
Nízká hladina cukru v krvi, stejně jako vysoká, může zapříčinit zhoršení výkonnosti během tréninku a rychlou únavu. Snížená hladina glukózy, a také glykogenu, má neblahý vliv na psychiku – ztěžuje tréninky a snižuje toleranci vůči námaze.
Konzumací jednoduchých cukrů (rafinovaný cukr, slazené nápoje či sladkosti) se vyplaví více inzulinu, avšak následně dojde k jeho prudkému poklesu, což může mít ve spojení se započetím intenzivní námahy během tréninku za následek hypoglykemii. Jejími symptomy jsou bolesti svalů, nesoustředěnost, únava, podrážděnost a pocit strnulosti. Vyčerpání zásob glykogenu a značný úbytek hladiny glukózy zároveň může způsobit „hlaďák“, který jsme jistě nejednou zažili.
Pokud po snídaňových obilných kaší cítíte brzy hlad nebo pokud máte trénink až v odpoledních hodinách, dokonale se osvědčily například různé omelety, kdy ke komplexním sacharidům přidáme i plnohodnotné bílkoviny.