Novinka pro gravel nadšence – tretry Specialized Recon ADV

Zajímavá novinka, snoubící design, pohodlí i potřebný výkon. A za dobrou cenu!

Gravel biky si za posledních pár let našly své pevní místo v cyklistické rodině, a dokonce už nastal čas, kdy tuto disciplínu rozdělujeme podle charakteru jízdy. Máme tu šotolinové závody, s důrazem na maximální rychlost a protipólem je pak dobrodružné toulání přírodou, na pár hodin nebo i dní. V sedle, ale občas i pěšky.  Tomu se přizpůsobuje i oblečení. A taky doplňky.

 

Americký Specialized na tento stav zareagoval posílením své nabídky. Přináší na trh dvě nové verze gravel treter: pro závodníky model S-Works Recon, pro dobrodruhy Recon ADV. Právě ten druhý jmenovaný by měl oslovit široké spektrum štěrkoletců, kteří během své vyjížďky tráví i nějaký čas chůzí v terénu, ale zároveň nechtějí zcela obětovat výkon na kole. Pojďme si tuhle hodně zajímavou tretru představit.

Design baví

Model Recon ADV v sobě snoubí design, výkon, odolnost a nemalým dílem i dostatek pohodlí. Ještě k názvu, podle Specialized nemusí být nutně zkratka ADV synonymem pro „adventure“, boty poslouží při jedno i vícedenní akci, kdy vyrazíte za zážitky ven.

Tretra Recon ADV upoutá hezkým vzhledem, který k charakteru gravel bikingu či bikepackingu, dokonale padne. Nicméně využívá prověřené technologie, které Specialized má i pro své tretry. Takže i od pohledu pohodlné Recon ADV mají konstrukci podrážky i vložky do bot s technologií Body Geometry, kdy se cílí na efektivní přenos síly do pedálu, ale zároveň se hlídá stabilizace chodidla.

Tkaničky (nejen) pro parádu

Recon ADV mají tkaničky, které umožňují vysoce laditelný střih, abyste se cítili pohodlně a přitom získali pocit pevně stažené boty. Šněrování je tu pro pohodlí, ale tretra Recon ADV stále směřuje k výkonu, jen jiného druhu než gravel tretry pro závody.

To, aby Recon ADV podal dobrý výkon nejen při šlapání v sedle, ale i při chůzi v terénu zajistí další technologie STRIDE Toe-Flex, která umožňuje větší flexi v oblasti prstů, tedy větší ohyb špičky při chůzi v strmém svahu. Podrážka je karbonová.

Při designování tretry se nezapomnělo na potřebnou ventilaci, prodyšnost. Tu tady zajišťují laserově řezané perforace a to po celé botě a jazyku.

Dokonalá ochrana

Odolnost boty proti poničení by měla zvýšit lehce pogumovaná část, která je po obvodu těsně nad podrážkou a také zesílená ochrana špičky.

Speciální péče byla věnovaná podrážce. Výstupky tu jsou tu velmi podobné těm u modelu S-Works, ale v každém je průřez. Samotná guma ze směsi SlipNot, je na dotek znatelně lepivější. Pro lepší přilnavost je gumou pokrytá celá přední část.

Tretry Recon ADV jsou k dispozici v široké škále velikostí od 36 do 49cm, včetně půlčísel v rozmezí 38,5 – 46,5cm.  Specialized nabízí Recon ADV ve třech barvách: celočerné, fialové s podrážkou v přírodním odstínu a zajímavé kombinaci béžové s černým pogumováním a růžovým vnitřkem a tkaničkami.

Informace o dostupnosti jednotlivých modelů a ceně najdete na stránkách českého zastoupení značky Specialized.

Foto:Specialized

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková