Oslavujeme ženy cyklistky

Odvážné a smělé, úspěšné…

Tak tu máme svátek, dámy! Datum 8.3. se od konce první světové války pevně ukotvil v kalendáři jako Mezinárodní den žen. Svátek, jehož obsah kolísal od politického a feministického protestu až po apolitickou obdobu Dne matek. Z pohledu novodobé historie je připomínán jako den mezinárodní solidarity žen za rovnoprávnost, spravedlnost, mír a rozvoj.


A jak jinak na webu Dámy na kole slavit, než připomenutím úspěchů některých výrazných osobností ženské cyklistiky! Bylo těžké vybrat, nakonec máme tři dámy, jejichž počiny patří opravdu do historie, datují se do druhé poloviny 19. století. Tyto odvážné a smělé průkopnice vydláždily cestu ženské cyklistice a stály u zrodu velkých ženských cyklistických závodů. V další trojici jsou jména, která budou současným příznivcům cyklistiky určitě známá.  Ale i tady platí, že díky svým výkonům patří do galerie slavných a nezapomenutelných.

HÉLÈNE DUTRIEU – rekordmanka na kole, motorce i v letadle

Hélène Dutrieu toho stihla tolik, že by to vydalo na několik životů. Do historie se zapsala jako závodní cyklistka, cyklistka – kaskadérka, divadelní herečka i první belgická žena-pilotka, řidička sanitky, ale také ředitelka polní nemocnice. Vše, co zkusila, dělala naplno a byla v tom úspěšná.

 Narodila v roce 1877, když jí bylo 14 let začala jezdit na kole po vzoru svého bratra Eugèna Dutrieua. Tato cyklistická nadšenkyně se v roce 1895 zúčastnila prvních ženských závodů na velodromu v Tournai, kde překonala hodinový rekord dráhy.

O dva roky později, v roce 1897 vyhrála mistrovství světa v rychlostních závodech v Ostende. V roce 1898 vyhrála Velkou cenu Evropy a 12denní závod v Londýně. Poté předvedla řadu velkolepých akrobatických vystoupení na kole, ale také na motorce a v autě. Proslavila se skokem „La Flèche Humaine“, kdy sjela po úzké a strmé rampě, aby vyletěla do vzduchu a přistála o 15 metrů dál! Díky tomu se jí začalo říkat „Lidská šipka“.

Rekordy sbírala i jako pilotka – v roce 1911 trval její nejdelší let skoro 3 hodiny, během kterých uletěla 254 kilometrů.

 

ANNIE LONDONDERRY – první žena na kole kolem světa

Annie Londonderry se narodila jako Annie Cohen v židovské rodině v Rize v dnešním Lotyšsku a v roce 1870 a ještě jako dítě emigrovala s rodiči do Spojených států.

Tato odvážná Američanka se pak v osmnácti letech provdala za Maxe Kopchovského a měla s ním v následujících čtyřech letech tři děti. V roce 1894 opustila dočasně manžela a své malé děti ve věku 5, 3 a 2 roky a odstartovala 25. června v Bostonu před davem 500 lidí cestu kolem světa. Jejím cílem bylo objet zeměkouli v čase 15 měsíců a vydělat si tím 5000 dolarů.

Annie tím chtěla dokázat, že ženy jsou stejně schopné, odvážné a zaslouží si stejné uznání, jako muži.

ALFONSINA STRADA – závodnice Gira v mužském pelotonu


Alfonsina Strada je jedinou ženou na světě, která se zúčastnila jednoho ze tří závodů Grand Tours určených pouze pro muže!

Její narození se datuje do roku 1891. Italská závodnice začala jezdit na kole již v útlém věku, nejprve na kole svého otce, poté na vlastním. Tato statečná sportovkyně získala všechny tituly v ženských soutěžích, ve kterých jezdila. Dokonce dokončila asi třicet závodů s náskokem před cyklisty mužského pohlaví!

Držitelka ženského hodinového rekordu z roku 1911 se pak dvakrát zúčastnila prestižní klasiky Tour of Lombardy, jednoho z pěti monumentů.

Její nejvýznamnější výkon, kterým se zapsala do panteonu ženské cyklistiky, je bezpochyby oficiální účast na Giru v roce 1924. Hrdinka Alfonsina Strada se připojila k mužskému pelotonu a postarala se o překvapení, když dokončila tento slavný 3610 km dlouhý etapový závod.

JEANNIE LONGO – rekordmanka medailemi i věkem


Jeannie Longo, symbolická postava francouzské ženské cyklistiky, poznamenala celé generace. Bývalá lyžařka, která pochází z Annecy je pravděpodobně nejúspěšnější osobností ze všech francouzských sportovců!

Olympijská vítězka z roku 1996 vyhrál 59 mistrovství Francie a 13 mistrovství světa. Třikrát také vyhrála ženskou Tour de France.

Její úspěchy jsou stejně působivé jako její sportovní dlouhověkost. Neuvěřitelná Jeannie Longo byla na sedmi olympiádách, její první byla v r.1984 v Los Angeles, své 50. narozeniny oslavila čtvrtým místem v časovce jednotlivkyň v r. 2008 na OH v Pekingu. A ještě ve svých 62 letech se postavila na start závodu…

Zkrátka Jeannie Longo je skutečná legenda!

ANNE-CAROLINE CHAUSSON – královna sjezdu

Francouzka narozená v roce 1977 není nikdo jiný než nejlepší sjezdařka v historii! Pochází z Dijonu a ve své věkové kategorii se stala mistryní Francie, Evropy a světa v BMX, a to když jí bylo pouhých 15 let.

Poté se začala věnovat závodům ve sjezdu. V této disciplíně získala 13 titulů mistryně světa! V roce 2007 se tato horská cyklistka vrátila na BMX s jediným cílem: získat medaili na olympijských hrách v Pekingu. Následující rok se jí splnil sen: jezdkyně získala první olympijský titul všech dob v BMX.

Anne Caroline Chausson je od roku 2009 v Síni slávy horských kol.

PAULINE FERRAND PRÉVOT – nejvšestrannější sběratelka duhových dresů

V naši mini galerii nemůže chybět! Jedenatřicetiletá Francouzka je zástupkyní současné éry slavných žen. Ačkoliv je stále aktivně závodící, jsou její výsledky už teď zcela právem navždy zapsány do historie ženské cyklistiky a popravdě, těžko je bude někdo překonávat.

Během sezóny 2015, ve věku pouhých 23 let, se stala vůbec prvním jezdcem v historii cyklistiky, který současně získal titul mistra světa na silnici, titul mistra světa v cyklokrosu a titul mistra světa v cross-country na horských kolech – a to v jednom roce.

Pauline Ferrand-Prévot, která se poslední dobou specializuje hlavně na horská kola a silnici měla jako doplněk k přípravě, v loňském roce vyhrála 4x MS! Nejprve v short tracku, v cross country, pak i v maratonu na horských kolech a na konci sezony ještě opanovala premiérový šampionát v disciplíně gravel. Tedy čtyři tituly v rozpětí 7 týdnů opět v různých disciplínách.
Teď zbývá splnit ještě jeden veliký sen, který vytvoří sbírku absolutně dokonalou: získat medaili z olympijských her, nejlépe z kovu nejcennějšího.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková