POD POKLIČKOU se Sandrou Schützovou

Další díl našeho seriálu, v kterém sdílí svůj vztah k vaření přední česká lyžařka, která to ale umí i na kole – Sandra Schützová

Tak jako spousta z nás nemá problém vyměnit kolo za lyže, umí lyžařka Sandra Schützová po své zimní sezóně pěkně využít cyklistiku k přípravě a udržení kondice. Mnozí si dokonce možná pamatují, jak se tato vysoká štíhlá blondýnka jednu sezónu pravidelně objevovala na startu závodů horských kol. 

Jak vypadá strava vrcholové sportovkyně, která jezdí i tzv. laufy? Přečtěte si dnešní díl Pod pokličkou…

Osobní představení

Jmenuji se Sandra Schützová, je mi 31 let, běhu na lyžích ve vrcholové podobě se věnuji od 10 let, k lyžování mě přivedla kamarádka Lída, chtěla jsem závodit jako ona. K cyklistice jsem se dostala až výrazně později, díky mému prvnímu chlapci Michalovi zhruba v 15 letech.

Největší úspěch je 12. místo na MS U23 v klasickém sprintu v Liberci, to pro mě má asi stále největší váhu, i když možná nebyl „největší“, ale byl doma.  V letní sezóně vítězství v celkovém pořadí světového poháru v běhu na kolečkových lyžích.


Sandro, přibliž nám svůj běžný talíř?

Nejraději mám těstoviny na jakýkoliv způsob, ale zároveň nepohrdnu dobrým steakem, doma u rodičů jsem si označila top trojku, co nemám ráda: svíčková, francouzské brambory a sekaná. Posledně jsem byla nucena rozšířit na top čtyřku a tou se staly plněný nebo obalovaný žampióny. Pak jsou to spíš jednotlivé potraviny, jako třeba houby, rajčata a mořské plody.  Zdravotní omezení naštěstí žádná nemám. Oblíbená snídaně určitě jakákoli sladká – ovesná kaše, lívance, palačinky.

Co umíš vařit?

Co umím vařit, to je otázka (smích). Snažím se v kuchyni netrávit zbytečně moc času, takže nejradši mám rychlá jídla. Nejčastěji si připravuju jídlo sama, anebo když jsem u rodičů, tak můj tatínek.

Co jíš a čemu se vyhýbáš během závodní sezóny na lyžích?

V podstatě se mi jídelníček zase tolik nemění, kdysi jsem měla trochu problémy s jídlem a zařekla jsem se, že už nikdy se nechci dostat do fáze, že bych fungovala na hlad. Proto hodně jím podle toho, na co mám chuť a o co si tělo řekne. Ale obecně se dá říct, že v přípravném období jím více, protože i těch tréninkových hodin je více.

Ve vysokohorském prostředí má tělo vyšší energetické nároky, proto se snažím jíst více než v nížině. Je důležité doplňovat bílkoviny, protože ke konci soustředění tělo při nedostatečném doplňování ztrácí svaly. Ale jinak bych neřekla, že se mi nějak zásadně mění chutě, spíš je to o tom množství. Já miluju sladký stejně dole jako nahoře J

 

Piju zázvorový shot, jinak z doplňků na imunitu nejčastěji vit. C a D, ale primárně se snažím vyhýbat veřejným prostorům s vysokou koncentrací lidí a když, tak s respirátorem.

 

Jak to máš v závodní den?

Záleží na tom, kdy je závod, jestli v sobotu nebo v neděli, anebo zda nejsou třeba oba dny, nicméně po závodě se jdu druhý den buď lehce vyjet nebo mám volno, jinak se v týdnu vždycky snažím zvládnout dlouhý trénink, intervaly a taky posilovnu, některý den v týdnu padne většinou na cestování, a jeden den na testování lyží, takže toho času zase tolik není, když se závodí víkend, co víkend.

 

Obvykle snídám ovesnou kaši nebo míchaná vajíčka, na tréninku obvykle nějakou tyčku, k obědu nejčastěji těstoviny nebo maso s rýží, ke sváče většinou ovoce nebo müsli s jogurtem nebo sladké pečivo, k večeři mám nejradši studenou, třeba pečivo s marmeládou nebo medem a sýrem J  případně těstoviny, míchaná vajíčka, burger nebo steak, všechno vždy záleží na tréninku, který mám za sebou a který mě čeká.

 

K snídani obvykle míchaná vajíčka s pečivem, před startem závodu si dám gel, během závodu 4-6 gelů (podle délky závodu 50-90km) rozpuštěných v ionťáku, aby se lépe konzumoval, po závodě určitě první si dám je regenerační nápoj, protože na samotné jídlo nemám vůbec chuť, následují těstoviny, pizza nebo třeba burger.

Můj recept: Sandry koláč anebo „Koláč Sandra“

Ingredience

175g    hladké mouky + na pomoučnění

85g      studeného másla, nakrájeného na malé kousky

50g      krupicového cukru            

1          žloutek

           špetka soli

Na náplň

200g    krupicového cukru

100g    másla, nakrájeného na malé kousky

200ml  smetany ke šlehání

200g    rozpůlených jader vlašských ořechů

Postup přípravy

Předehřejte troubu na 190 °C. Mouku, máslo, cukr a sůl míchejte v robotu, dokud směs nezačne připomínat drobenku. Přidejte žloutek, 1–2 lžíce studené vody a promíchejte do pevného a hladkého těsta, které znovu propracujte na pomoučněném válu dohladka.

Pak ho rozválejte, vyložte jím kulatou formu o průměru 24 cm, pokryjte pečicím papírem, zatěžkejte fazolemi a dejte na 10 minut do chladničky. 

Pak pečte v předehřáté troubě 10 minut. Sundejte fazole a pečicí papír a pečte dalších 5 minut.

Mezitím udělejte náplň. V těžké pánvi pomalu zahřívejte cukr a 3 lžíce vody. Míchejte, až se cukr rozpustí. Pak zesilte plamen a nechte cukr probublávat, až získá karamelovou barvu. Stáhněte z ohně, vmíchejte máslo a pak smetanu. 

Přiveďte znovu k varu, prudce vařte a míchejte, až směs zhoustne. Pak přidejte ořechy. Ořechovou náplň rovnoměrně rozprostřete na koláč a dejte na dalších 8–10 minut péct, až bude bublat.

Nechte 10 minut chladnout a podávejte. Koláč chutná teplý i studený.

Blesková zpověď


Když vařím, tak nejraději…těstoviny
Když peču, tak nejraději…banánový chlebíček nebo karamelový koláč s vlašskými ořechy
Když jdu do restaurace či bistra, tak si většinou dávám…pizza, burger, sushi
V pekárně si nejčastěji kupuji…pletenec s pekanovými ořechy
V kavárně nejčastěji piju…filtr když není tak cappuccino
Když mě čeká dlouhý vytrvalostní trénink, beru si s sebou…tyčinku nebo gel od Veloforte, většinou si toho beru spíš víc
Když mě čeká krátký rychlostní trénink, beru si s sebou…jenom ionťák
Když chytnu na tréninku hlaďáka, kapsy jsou už prázdné a domů daleko, koupím si…cokoliv sladkého
Na závodech mám vždy v kapse nebo na bufetu připravený…gel, případně na poslední občerstvovačce ještě nějaký nakopávač a tonic
Můj první regenerační snack/pokrm po dojetí do cíle je…VITA od Veloforte

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková