Gravel toulky aneb Toskánsko, jak ho (ne)znáte – díl 2.

Druhý díl ze Zuzky gravel toulání v Toskánsku

Pokračování zápisků s cyklotoulek Toskánskem zalitých sluncem. Začal odpočinkovým dnem ve městě Follonica.

Den 5.

Zasloužený odpočinek, opalovačka na terase a výlet na zmrzlinu do města Follonica

 Follonica

 Pobřežní letovisko je omýváno vodami Tyrhénského moře. Přímo ve městě najdete kilometry písčitých pláží. Další krásné   pláže se potom táhnou po celé délce zálivu. U jižní pláže je, díky dvěma vlnolamům, moře velmi klidné. U severních pláží   jsou vybudovaná dvě velká mola s řadou výborných restaurací. Na promenádě naleznete v období března jen část   otevřených restaurací a barů, zbytek je zavřený nebo se připravuje na hlavní sezonu. Jak to tak bývá zvykem, záruka   dobrého podniku je přítomnost místních obyvatel.

 Servis na kola

 V případě technického problému vašeho miláčka město nabízí několik bike shopů a servisů s ochotnou obsluhou. Jen si   předem nezapomeňte nastudovat otevíračku.

Den 6.

Silničky s nulovým provozem, šotolinové cesty mezi zahrádkami a kopce nohy rvoucí

Délka: 92 km

Převýšení: 1288 m

Doba jízdy: 4:30 h

Terén: asfalt 60 %, šotolina: 40 %

Po dni volna naše ambice opět míří vzhůru, naše skupinka se navíc rozrůstá na 6 kusů. Obloha je poprvé zatažená, kdo si vzal dlouhý dres a bundičku s sebou, rozhodně nelitoval. Na začátek jsme prubli terénní vložku, z níž jsme hned utekli. Půl kilometru s kolem na zádech stačilo, průzkumu bylo dost. Volíme vedlejší silničky zahrádkami a šotolinu, směrem zatím neprobádaným.

Objíždíme městečko Ribolla a blížíme se prvnímu kopci dne. Ten krájíme zkratkou mezi zahrádkami, průměrné stoupání je 15 %, trochu to štíplo, co si budeme namlouvat. Po bolavém výjezdu dáváme pauzu ve vesnici Roccatederighi se zajímavými folklorem – závodní jízdou na oslících.

Trochu vymrzneme, naštěstí pokračujeme víceméně do kopce. Pod vesnicí Prata se napojíme na sjezdík z předchozí etapy a následně pod Massa Marittima odbočujeme silničkou bez provozu překonat poslední hodně prudký brdek. Následuje šotolinový sjezd dlouhý přes 5 km s prodloužením trasy do vesnice Scarlino na kafe a nákup.

Den 7.

Takové to holčičí výletování na pizzu a zmrzlinu

Délka: 92 km

Převýšení: 881 m

Doba jízdy: 4:20 h

Terén: asfalt 50 %, šotolina: 40 %, terén: 10 %

Je pod mrakem, ale oblékáme se po předchozí zkušenosti spíše více než méně. Tentokrát jedeme v čistě dívčím kvartetu. Různě objíždíme a projíždíme vesničky, golfový areál i koňskou farmu až do přímořského Castiglione della Pescaia. Předem si přejeme zastávku na pizzu a naše přání je vyslyšeno.

Asi nejlepší pizza, co jsme zatím měli. Poté míříme po hlavní, avšak extra široké cestě s minimálním provozem k šotolinové odbočce k pobřeží. To si dáváme v protisměru oproti prvnímu dni. Vyjížďku zakončíme nejlepší zmrzlinou široko daleko – v centru Scarlino Scalo.

Den 8.

Omrknout rallye a hrad Scarlino

Závěrečný den nehrotíme a spokojíme se se 40 km a kávičkou na rozloučenou. V podvečer vyrážíme noční jízdu směr domov, kde nás čeká líbezných 5 stupňů.

Bylo to báječných 8 dní, gravel nám dal volnost a určitě tady nejsme naposledy. 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková