Velikonoční odpočítávání aneb ZELENÝ ČTVRTEK na talíři

Velikonoční svátky jsou tu. A my pro vás máme recept (nejen) na zelený čtvrtek

20230405_124535

Jak jinak začít slavit Velikonoce než Zeleným čtvrtkem na talíři. Čtvrtek patří zeleným jídlům, až už jde o hrášek, první jarní bylinky či špenát. Můžete si uvařit polévku, usmažit placičky nebo udělat salát stejně jako my. Letos vybíráme pokrm, který v tomto nečase i zahřeje, skvěle vyživí a můžeme ho připravovat nejen na Velikonoce, ale i po celé jaro. Recept na salát s vejci se vám bude hodit, ať už to letos s pomlázkou dopadne jakkoliv.

 

dsc08552-1-1024x768

Zelený čtvrtek – proč je zelený? 

Svatý týden nastává po Květné neděli. Název Zelený čtvrtek vznikl v německém prostředí zkomolením výrazu pro lkavý na zelený. Zvony odlétají do Říma, zastupují je řehtačky a klapačky. Na talířích by celý den měla být zelená strava jako symbol jara a zdraví: třeba mladé kopřivy, zelí, špenát, salát, kapusta a čerstvé výhonky. Typická jsou tedy zelená jídla. Vařívají se i zelená piva a pečou se jidáše mazané medem.

VELIKONOČNÍ SALÁT s teplými ředkvičkami a quinoou

20230405_125040

Tenhle salát je z ingrediencí, které jsou v tento čas pro naše tělo jednoznačně prospěšné. Díky quinoe, která obsahuje vysoký podíl bílkovin zasytí, je vhodný i pro ty, kdo chtějí či potřebují bezlepkové jídlo. 

Suroviny (2 porce):

  • 150 g černé quinoi (suchý stav)
  • 1 svazek ředkviček
  • 2 hrsti mraženého hrášku
  • oříšek másla
  • 2 hrsti čerstvého polníčku
  • 2 vejce natvrdo
  • na dozdobení: čerstvá řeřicha a plátky mrkve
  • na zálivku: lžíce olivového oleje, lžička citrónu, lžička medu, špetka soli
20230405_124746

Postup:

Tento salát je z části teplý. Quinou vložíme do sítka, propláchneme a dáme vařit s cca 350 ml vody. Přivedeme k varu, lehce osolíme, ztlumíme a na mírném ohni vaříme asi 15minut do změknutí. Přebytečnou vodu slijeme.

Mezitím vaříme vejce natvrdo (nebo máme zbylá z Velikonoc) a připravíme si ředkvičky s hráškem na másle. Ředkvičky překrojíme na půlky, které opečeme. Na závěr přisypeme k ředkvičkám hrášek, lehce osolíme a necháme chvilku dusit.

Na zálivku stačí smíchat olivový olej se šťávou z citrónu, medem a solí. Propláchneme si ještě polníček a můžeme vše servírovat. Ke quinoe přidáme teplé ředkvičky s hráškem, přisypeme polníček, řeřichu, plátky mrkve, vejce natvrdo a zakapeme zálivkou.

 Tip DNK: Jak správně na vařená vejce?

 Vejce naměkko – vejce o pokojové teplotě vložte do vroucí vody, zmírněte oheň a vařte 4-5 minut – jezte ihned.
 Vejce nahniličko se žloutkem mírně tekutým se vaří 7-8 minut.
 Vejce natvrdo vařte 10 minut. Vejce po uvaření zchlaďte ve studené vodě, zastavíte tak var uvnitř.