Juniorskou světovou sérii vyhrála Američanka Aagard, Hanáková dojela 14.

Program MTB World series pokračoval závody juniorské světové série…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sobotní program MTB World série pokračoval maratonským kláním a na řadu přišly závody cross country juniorských kategorií.

Pošmourné počasí, kdy se dopoledne pohybovala teplota kolem 8 °C neodradilo fanoušky, kteří dorazili povzbudit závodníky světové špičky a samozřejmě i česká želízka. Naděje na umístění mezi top 5  jsme měli v obou kategoriích. Zatímco mezi juniory předvedl výborný výkon David Friedel a bral bronz (podrobný report najdete na partnerském serveru mtbs.cz), mezi mladými slečnami už se atak ani do první desítky nepodařil.

Na start se postavilo 82 závodnic z 25 zemí, české barvy hájilo dvanáct juniorek. Největší naděje se upíraly směrem k Elišce Hanákové, která na poslední Junior World Series v Heubachu dojela těsně pod stupni vítězů.

Včerejší déšť zanechal na xc okruhu jen nepatrné stopy, povrch byl lehce zavlhlý. Od startu udávala na čele skupiny tempo jedna z velkých favoritek Polka Natalia Grzegorzewska, jedoucí v národních barvách, těsně následovaná závodnicí se startovním číslem 29, rakouskou bikerkou Evou Herzog (Austria National team). Ta se sice poroučela v technické sekci Vertikal drop k zemi, ale rychle se do závodu vrátila.

Na konci úvodního okruhu se utvořila 7členná skupina, v které se dokázala pěkně zabudovat i Slovenka Viktoria Chladoňová.  Nechyběla tam ani pozdější vítězka, droboučká sedmnáctiletá závodnice z USA Andelyn Aagard, která je v této kategorii prvním rokem.

Od třetího kola, které zajela nejrychleji ze všech stupňovala tempo a do závěrečného pátého okruhu najížděla s téměř minutovým náskokem. Za ní se odvíjel dramatický souboj o dvě zbylá pódiová místa, na které si brousila zuby čtveřice bikerek: Norka Aasebo, sestry Ava a Isabella Holmgrenovy z Kanady, uspět chtěla i Polka Grzegorzewska, Slovenku Chladoňovou dělilo od pódia 16 vteřin.

Za vítěznou americkou bikerkou nakonec jako druhá dojela Norka Kamila Aasebo, v sesterském souboji byla úspěšnější Ava Holmgren. Na pódiu tak chyběla zástupkyně tradičně silné švýcarské sestavy, čtveřice juniorek s helvétským křížem na dresu se poskládala na 8.-11.příčce.

Eliška Hanáková neměla den, aby naplnila vysněnou desítku. I přes dobrý start a snahu se držet se vepředu jí čelo odjelo a při nájezdu do druhého kola uzavírala první dvacítku. Pomalu se prokousávala vpřed, ale ztráta na ty nejlepší narůstala. Do posledního okruhu najížděla ve trojici, která bojovala o 13.místo, to nakonec v cílovém spurtu brala Němka Carla Hahn, česká reprezentantka má ve výsledkové listině se stejným časem u svého jména 14.příčku.

„Start, z kterého jsem měla asi největší strach se mi povedl, na začátku zaváděčky jsem byla vepředu a asi jsem to tempo přepálila a tak jsem musela slevit a trochu se vydýchat. Snažila jsem se pak dostat znovu do procesu, ale na víc, než 14.místo to nestačilo. Chtěla jsem být v top deset, to bych byla spokojená, ale ani takhle to není špatný,“ zhodnotila česká bikerka, která se chystá sbírat body i do dalších závodů JWS, kvůli postavení na startu ME a MS.

Slušný závod odjely i Kateřiny Beyerová a Dušková, v cíli na 21. resp. 26.pozici.

Výsledky juniorky:

1. Andie Aagard (USA) 1:03:19 hod.
2. Kamilla Aasebo (NOR) +0:47
3. Ava Holmgren (CAN) +0:48

14. Eliška Hanáková +4:12 
21. Kateřina Beyerová +6:08
26. Kateřina Dušková +6:44

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková