Vítězství na Zadově brala Němka Daubermann, na pódium vystoupila i Jitka Čábelická

Zahraniční závodnice si posbíraly vítězství v naší nejvyšší domácí soutěži. Elitu a kategorii U23 opanovaly Němky Leonie Daubermann a Alexa Fuks, juniorkám kralovala Slovenka Viktória Chladoňová

Český pohár XCO pokračoval třetím dílem na šumavském Zadově. Závod byl letos poprvé v historii zařazen do prestižní kategorie HC, šance na zisk pěkné porce bodů do žebříčku UCI přilákala na start i slušnou zahraniční konkurenci. Tak se na startu Českého poháru představili závodníci z 19 zemí světa.

Na startovní čáru se postavilo jedenatřicet závodnic, z české špičky chyběly kvůli zranění Adéla Holubová a Tereza Tvarůžková.

Úvodní kilometry diktovala tempo úřadující mistryně republiky Jana Czeczinkarová (Berria Vittoria Factory Team), ale brzy ji vystřídala pozdější vítězka Leonie Daubermann (KTM Racing). Dvojnásobná německá šampionka zajela závod bez jediného zaváhání, s velkým přehledem a tentokrát nedala výsledkově lepším soupeřkám šanci. V Novém Městě na Moravě byla jedno místo za Jitkou Čábelickou (Gapp Systém Kolofix), ale především s výrazným bodovým odstupem za třetí ženou průběžného pořadí UCI rankingu Nizozemkou Anne Terpstrou (Ghost Factory).

Překvapivá vítězka v cíli neskrývala obrovskou radost. “Byl to skvělý závod, dnes jsem se cítila opravdu moc dobře, ale neměla jsem v plánu jet od začátku na čele. Ale když jsem si vytvořila náskok, rozhodla jsem se na nic nečekat a jet. Nohy byly dobré, moc se mi líbily i technické pasáže, neměla jsem dnes vůbec žádný problém,“ podělila se o své pocity v cíli třiadvacetiletá Leonie.

I hvězda někdy nemá svůj den. Anne Terpstra ale bojovala a byla motivací skvěle jedoucí Simče Spěšné

Pro druhou příčku si po bojovném výkonu dojela další zahraniční závodnice, jihoafrická reprezentantka Candice Lill. Ani ona neprožila žádnou krizi, naopak vytěžila z defektu, ale i špatného dne jedné z velkých favoritek Anne Terpstry. Ta v cíli pragmaticky zhodnotila, že pro dnešní závod si nesla únavu z minulého týdne, že měla prostě špatné nohy.

České barvy a místo na stupních uhájila na třetím místě finišující Jitka Čábelická. I ona si zaslouží obdiv za bojovný výkon se silnou konkurencí. V cíli byla ve tváři znát únava, ale i trochu nespokojenost.

„Třetí místo je dobrý, ale jinak moc spokojená nejsem. Výkon byl spíš takový utrápený, pořádně mi nešlo zrychlit, zvednout se ze sedla a nastoupit z tempa. Dost jsem se trápila v technice, dělala jsem drobný chyby. Možná únava, nebo jen špatnej den. Nic se ale neděje, brzy nás čeká náročný závodní blok, takže se jede dál,“ zhodnotila svůj výkon Jíťa.

U23 a juniorky

Spokojeností naopak zářila Simona Spěšná (jb Brunex Superior), která si na Zadově spravila chuť po ne zcela podařeném svěťáku v Novém Městě. Dlouho jela jako nejlepší závodnice v kategorii U23 a statečně stíhala i nejlepší eliťačky. V celkovém pořadí skončila na šestém místě, ve své kategorii jako druhá, když neodolala závěrečnému ataku Němky Alexy Fuks.

„Z mojí strany to byl super závod! Povedl se mi start, vyhovuje mi, když se začíná po rovině, dostala jsem se hodně dopředu a snažila se pak držet pozici. Jelo se mi hezky, držela jsem se stále na hranici první pětky, ale v posledním kole mi trochu došlo a bohužel jsem neudržela to vítězství v kategorii. Ale letos asi nejlepší závod,” radovala se Simona. 

Juniorkám suverénně vévodila slovenská cyklistka Viktória Chladoňová (SVK, Climberg Sport Team) před týmovou kolegyni Simči Spěšné, švýcarskou bikerkou Aninou Hutter. Nejlepší českou juniorkou se tak stala Eliška Hanáková (Hanák Sisters Cycling Academy), která dojela na třetím místě.

Výsledky ženy Elite

1. Leonie Daubermann (GER, KTM Factory Racing) 1:27:24
2. Candice Lill (RSA) +1:29
3. Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix) +2:24
4. Lia Schrievers (GER, Team 1Vision) +3:34
5. Alexa Fuchs (GER, Stevens MTB Racing) +4:32

Kompletní výsledky ZDE

Juniorky
1. Viktória Chladoňová (SVK, Climberg Sport Team) 1:00:08
2. Anina Hutter (SUI, JB Brunex Superior) +1:00
3. Eliška Hanáková (Hanák Sisters Cycling Academy) +2:24
4. Szonja Greman (HUN, Cube Csömör) +4:25
5. Kateřina Dušková (Czech Multisport Coaching) +5:40

Kompletní výsledky ZDE

Průběžné pořadí po třech závodech:
1. Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix) 540 b.
2. Anne Terpstra (NED, Ghost Factory) 530 b.
3. Jana Czeczinkarová (Berria Vittoria) 500 b.

Kompletní pořadí ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková