Tohle červené, šťavnaté a lahodné ovoce je teď všude. Dopřávejte si ho v rozmanitých formách
Reklama
Nastal pravý čas jít pro jahody, které jsou základem mnoha lákavých jídel a laskomin, jako jsou jahodové knedlíky, bublanina, džem, zmrzlina či koktejl. Jahody bychom neměli kupovat dříve, než dozrávají ty u nás – ideálně v zahradě. Proč? Když necítíme rytmus sezónnosti, tak se ze života vytrácí i rozdíl mezi časem všedním a svátečním. Spolu s tím mizí i prožitky radostného těšení. V dnešní době, kdy je všeho celoročně více, než potřebujeme, jsou to prožitky velmi vzácné!
Co vše o jahodách (ne)víme
Jahody patří mezi ovoce se silným antioxidačním účinkem a vysokým obsahem vitaminu C. Jahody spolu s třešněmi jsou v průběhu června lékem číslo jedna na kloubní onemocnění, revmatismus a dnu. Působí protizánětlivě a vážou těžké kovy ve střevech. Naše babičky dokonce používaly listy jahodníku k přípravě blahodárné léčivé koupele, kterou ulevovaly namoženým svalům a kloubům. Ale není jahoda jako jahoda.
Nejcennější jsou divoce rostoucí lesní jahůdky. Kombinace jejich chutě a vůně je jedinečná a stojí za to si na ně vyrazit do lesa. Obecně platí, že čím je rostlina méně šlechtěna, tím více cenných živin v sobě má. Další v řadě těch nejlepších jahod jsou ty, které vyrostly bez jakýchkoli rizikových postřiků ve vaší nebo sousedově zahradě nebo na ekofarmě.
Naopak nejhorší co do obsahu zbytkových pesticidů jsou jahody kupované mimo sezónu a také sezónní jahody pěstované na velkých plantážích, kde se používá velké množství pesticidů. Jahody koupené v supermarketu mimo sezónu nemají vůbec dobrou chuť a mají navíc velkou ekologickou stopu, protože se převážejí úplně zbytečně na dlouhé vzdálenosti.
Víte, že v hrnku plném jahod je sacharidů přibližně stejně jako v půl krajíci chleba?
Chlazený jahodový chia puding
Chcete vyzkoušet z jahod něco nevšedního? Zkuste lehký dezert, který vás příjemně osvěží v horkých letních dnech. Chlazený jahodový chia pudink vyživí tělo dostatkem vlákniny, bílkovin, esenciálních omega-3 mastných kyselin, minerály a antioxidanty. A navíc potěší příznivce veganských pokrmů!
Suroviny (2 porce):
250 ml ovesného mléka
10 ks čerstvých jahod
1 zralý banán
3 pl chia semínek
na dozdobení: konopná semínka čerstvé jahody čerstvá meduňka
Postup:
Všechny suroviny smícháme a rozmixujeme. Přelejeme do mističek a přes noc necháme v ledničce. Chia pudink podáváme s čerstvými jahodami, zasypeme konopnými semínky a lístečky meduňky.