S čím máte spojené první jarní kilometry na kole vy? U nás vede Španělsko (které právě žijeme), sluníčko a španělská kuchyně… Proto dnes vybíráme jeden oblíbený španělský recept, který si společně připravíme! 

Netřeba představovat Gazpacho, studenou španělskou polévku z rajčat, paprik, okurky, bazalky,… Ale ochutnali jste už Salmorejo? Společné mají obě to, že jsou studené, rychle připravené a jen z pár základních ingrediencí. Hlavní ingrediencí jsou čerstvá rajčata, a tak je důležité, aby byla plná chuti jako ta pod sluncem uzrálá. Proto si tento recept uložte na dobu, kdy budou skvěle uzrálá rajčata i u nás…

SALMOREJO, studená rajčatová polévka

Salmorejo je tradiční polévka pocházející z Andalusie z města Cordoba, jižního Španělska, vyrobená z rajčat, chleba, extra panenského olivového oleje a česneku. Je hotová hned a výsledek je naprosto famózní. Salmorejo se podává studené a je tradičně ozdobeno nakrájenými vejci natvrdo a sušenou šunkou. I díky pečivu má krásně krémovitou konzistenci a pokud ji uděláte trochu hustší, můžete ji servírovat i jako dip ke grilované zelenině nebo si jím potřít opečenou bruschettu.

Suroviny (2 porce):

  • 0,5 kg vyzrálých rajčat
  • 150 g bílého pečiva (bageta nebo toastový chleba bez kůrky)
  • 50 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 stroužek česnek
  • 1 pl vinného octa
  • 80 ml studené vody
  • 3/4 lžičky mořské soli
  • čerstvě mletý pepř  a olivový olej na dochucení
  • na ozdobení vejce natvrdo a sušená šunka jamón

Postup:

Rajčata omyjeme, vykrojíme „bubáka“ a nakrájíme je na větší kusy. Pečivo nakrájíme nebo natrháme na kousky. Všechny suroviny (rajčata, pečivo, česnek a olivový olej) dáme společně do mixéru a rozmixujeme na hladký krém. Pro naředění použijeme i trochu vody. Ideální konzistence by měla být podobná řidšímu jogurtu. Na dochucení použijte sůl, pepř a vinný ocet. Polévku necháme alespoň hodinku vychladit v lednici. Servírujeme do misek nebo velkých hrníčků. Zdobíme vejcem natvrdo a sušenou šunkou a bohatě zkápneme olivovým olejem. Pro veganskou verzi servírujte třeba s kousky oliv, avokáda a orestovanými piniovými jadérky. Dobrou chuť!

 

Rajčata- užitečné tipy a zajímavosti

 

  • Jak oloupat rajčata

Pokud se bojíte rajčatových slupek, raději je oloupejte. Stačí vyříznout zbytek po stopce, na opačném konci nakrojit slupku do kříže a na pět minut ponořit do hrnce s právě vroucí vodou. Poté rajčata propláchnout studenou vodou a jednoduše oloupat.

  • Tip na další servírování

Ve Španělsku uvidíme salmorejo často servírované v rámci předkrmů v malých skleničkách na způsob panáku. Každou porci můžeme rovnou posypat vejcem a sekanou šunkou a z lednice vyndávat postupně. Podobně jako u gazpacha můžeme přidat i okurku, papriku, cibuli, mrkev, mango nebo červený meloun.

  • Jsou rajčata ovoce nebo zelenina

Rajčata se podle dělení v botanice zařazují mezi ovoce, protože jejich plody jsou bobulovité a obsahují semena. Z kulinářského pohledu a chuti však vnímáme rajčata jako zeleninu. Tak či onak, na talíři by rozhodně neměla chybět.

  • Vitamíny a minerály v rajčatech

Rajčata jsou vitamíny a minerály přímo nabitá. Pokud potřebujete tělu dopřát vitamíny skupiny B, A, C, D, E, K, kyselinu listovou či minerály jako fosfor, draslík, železo, sodík, selen, hořčík, mangan, zinek, jód, chrom, měď, vápník či důležité karotenoidy s antioxidačními účinky – lykopen a betakaroten, rajčata jsou jednoznačně tou nejlepší volbou.

 

Bára Bubílková