16.12. DNK Advnentí kalendář

Dvě knížky, co potěší (nejen) bikery….

SOUTĚŽ UKONČENA! A vítězem se stává Marcela Dubinová 🙂 Té gratulujeme a všem děkujeme za odpovědi!

Dnes posíláme do soutěže dvě knížky od dvou výjimečných dobrodruhů. Pro obě je jedno společné: extrém!

 

Lapland Extreme Challenge, skutečně extrémní výzva o délce 1000. Od svého počátku v roce 2014 odolávala všem vyzyvatelům. Jak to dopadlo, když jsem se na start postavila Peggy Marvanová a její tehdejší přítel Adam Záviška?

Laponská extrémní výzva není tak úplně závod. Nemá pevnou trasu, jen 40 kontrolních bodů, jejichž dosažení účastníci dokazují GPS vysílačem. Začínají i končí ve finském Rovaniemi na polárním kruhu, prodírají se závějemi, překonávají (ne vždy) zamrzlé řeky a jezera, čelí skoro čtyřicítkovým mrazům i oblevám, ale také ne vždy zrovna chutné stravě.

V knize První stopa si můžete společně s autorkou „prožít“ putování mrazivou krajinou a vhlédnout do extrémních situací, které je po cestě potkali.

 

Pro většinu z nás něco naprosto nepředstavitelného…Čtyři tisíce osm set kilometrů v sedle kola, skrz spalující vedra pouští, strmé výjezdy mrazivých hor, všudypřítomné nebezpečí tornád, nekonečné roviny v silném protivětru, přívalové deště a krupobití i nebezpečné sjezdy. S tím vším se závodníci musí poprat při výzvě zvané Across America.

Co je ale nejhorší, je nedostatek spánku. Závod napříč Amerikou se totiž jede dnem i nocí. Kdo spí, nevyhraje. Časový limit na dokončení celé tratě je pouhých dvanáct dní, což vychází na čtyři sta kilometrů denně. Ty počty jsou neúprosné. Kdo na závodě napříč Amerikou spí víc než hodinu denně, nemá šanci vyhrát.

V knize „Kdo spí, nevyhraje“ shrnul první český účastník v cíli nejdelšího cyklistického závodu světa Sváťa Božák fakta, pocity a přidal spoustu fotek, které mapují přípravu i vlastní závod.

 

 

Naše soutěžní otázka zní:

V kterém roce se jel poprvé závod Race Across America (ještě pod názvem Great American Bike Race)?

Teď už stačí napsat odpověď na naši emailovou adresu damynakole@gmail.com

Do slosování se přijímají pouze odpovědi došlé v den, kterého se týká soutěžní otázka, tj. musí přijít do půlnoci soutěžního dne.

Výherce zveřejníme následující den na stránce se soutěžní otázkou a také na Facebooku Dámy na kole.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková