Bohemian Gran Fondo – jak ho prožila čtenářka DNK

Bohemia Grnad Fondo má za sebou úspěšný druhý ročník. My vám dnes přinášíme autentickou reportáž naší čtenářky. A také dvojnásobné vítězky….

První říjnový víkend patřil již podruhé podniku s názvem Bohemian Gran Fondo, který v sobě snoubí silniční cyklistiku s čistě ženským elementem v podobě podpory boje s rakovinou prsu. Výtěžek z letošního startovného putuje na podporu Projektu 35, který se zaměřuje na výzkum léčby karcinomu prsu u mladých pacientek, v loňském roce byl charitativním partnerem Mamma HELP.

Gran Fondo obecně označuje vytrvalostní cyklistický závod pro širokou veřejnost, kde bývá na výběr více tras. Královská trať Bohemian Gran Fondo měří úctyhodných 185 km s převýšením cca 4300 m. V nabídce jsou další tři kratší tratě. Všechny začínají v Českém Krumlově, končí na vrcholu Kleti a všechny mají rovnocenný příspěvek k charitativnímu cíli.

Centrum závodu je v malebném Českém Krumlově

Specifikem Bohemian Gran Fondo je měření výsledného soutěžního času. Měří se dle zvolené trati jeden až tři předem známé úseky, nikoliv celkový čas strávený na trati. Akce tak mezi měřenými úseky spíše než závod připomíná vyjížďku s přáteli.

A jaké je Bohemian Gran Fondo na vlastní kůži? Očima dámy na kole, loňské i letošní vítězky Bohemian Gran Fondo Šárky Černé z týmu Ski a Bike Centrum Radotín:

Stejně jako v loňském roce se přihlašuji na nejdelší trať, která vede přes ta nejhezčí místa v tomto koutě Čech. Ranní start v říjnu znamená, že teplota se pohybuje kolem 7mi stupňů a je třeba zvolit teplejší oblečení. První kilometry nabízí solidní stoupání, za vesnicí Přídolí se krajina už jen příjemně vlní a v ranním slunci se nabízí krásné výhledy.

Na třicátém kilometru začíná první měřený úsek v 7mi kilometrovém stoupání. Souvislý pelotonek se trhá a začíná to bolet. Každý si bojuje sám za sebe a jede se naprosté maximum. Sjezd, vydýchat  a pokračujeme už ve značně prořídlé skupince zpět do Krumlova, kde akorát startuje kratší 120ti kilometrová trať. Po kilometru přijíždíme k druhému měřenému úseku, který  je o poznání náročnější. Vede od nádraží v Krumlově do sedla Kleti a je třeba se opět pořádně opřít do pedálů.

Odměnou je následný sjezd a vyhlídka bezmála stovky poklidných kilometrů vedoucích krom jiného krásnou přírodou vojenského újezdu Boletice. Tamní asfaltky mají hladký nový povrch, ovšem místy i těžce dvojciferný sklon a umí se pěkně zakousnout do unavených nohou. Občerstvovačka v Horní Plané je před kavárnou U Tří Koček, kde si vychutnám bagetu a rychlé espresso před závěrečnými 50ti kilometry.

Je po poledni, slunce už krásně hřeje, kofein v žilách se míchá s endorfiny, výsledný koktejl alespoň na chvíli eliminuje bolest v nohou a my se vydáváme vstříc poslednímu úseku. Opět zavítáme do vojenského prostoru, liduprázdné silnice a rychlé sjezdy jsou zde tou pravou cyklistickou lahůdkou.

Porce kilometrů a nastoupaných metrů už je cítit, ovšem nezbývá než na únavu a bolest přestat myslet a psychicky se připravit na finální měřené 10ti kilometrové stoupání do cíle na Kleť. Snažit se po 170ti kilometrech o svižný výkon do kopce bolí. Hodně. Naštěstí jsou v úseku dvě rovinky na vydýchání a celá záležitost netrvá déle, než lehce přes půl hodiny. Euforie v cíli pak dokonale vymaže všechno ostatní.

Medaile, suché převlečení, česnečka a zázvorový čaj na vrcholu Kleti, povídání s kamarády i doteď neznámými takyblázny o zážitcích z trati, které pokračuje večer na afterparty v Krumlově je pak příjemnou tečkou za dnem plným zážitků. V loňském roce byl charitativní výtěžek akce bezmála čtvrt milionu korun, účast v letošním ročníku ovšem slibuje podstatné navýšení, což zahřeje na srdci stejně jako dobrý pocit z překonání sama sebe na náročné trati. Vystoupit na chvíli ze svojí komfortní zóny a pomoci tak dámám, které o tu svoji přišly nedobrovolně, má smysl. Tak zase za rok a snad ještě v hojnějším počtu!

http://www.bohemiangranfondo.cz
http://www.projekt35.cz

Autor: Kája P., Šárka Černá

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková