V ženách do 23 let žádné drama, titul si odváží Jenny Rissverds ze Švédska. Češky 12. a 16.místo

Po loňském třetím místě a letošním evropském stříbru se konečně sympatická Švédka Jenny Rissveds dočkala titulu. Naše dvě závodnice dokončily v druhé desítce, Janě Czeczinkarové dvanáctá a Barbora Průdková šestnáctá…

Jen na pár vteřin před sebe někoho pustila dvaadvacetiletá Švédka Jenny Rissveds, v dnešním závodě světového šampionátu v Novém Městě na Moravě. Naprosto suverénní a bezchybnou jízdou si tak za hodinu a šestnáct minut dojela pro svůj vytoužený titul mistryně světa. Za ní se seřadily dvě Švýcarky, droboučká Sina Frei, která tak k bronzu z týmových štafet přidala individuální stříbro. Pro bronz si dojela Alessandra Keller, která ale dvě třetiny závodu jezdila na druhé pozici a až v předposledním náročném výjezdu jí o tuto příčku připravila právě její krajanka.

_MG_4289 zmen. jenny
“Přijela jsem sem v hodně dobré formě, věřila jsem si. Po nájezdovém kole jsme už byly jen ve čtyřech a já měla rezervy. Nemusela jsem nastupovat, jen jsem si soupeřky „přečetla“ a kolo od kola získávala náskok“, řekla na tiskové konferenci již v duhovém dresu šťastná Jenny, která si tak spravila chuť po květnovém mistrovství Evropy, kde skončila na druhém místě.

_MG_4137

Obě dvě naše reprezentantky na startu, Jana Czezcinkarová a Barbora Průdková  si přály před domácím publikem předvést co nejlepší výkon a atakovat první desítku, v skrytu duše pomýšlely i o trochu výš. Tempo pozdější vítězky bylo ale od startu nad síly obou Češek, při nájezdu do terénu se pohybovaly v druhé desítce závodního pole. S tratí se praly statečně, pokud měly prostor, ukazovaly, že zejména technické sjezdy dávají s jistotou a rychle. Ale trať byla i o prudkých výjezdech a právě tady obě mladé závodnice na čelo ztrácely. Cílovou branou nakonec projela na dvanáctém místě Jana Czeczinkarová, které měla v kategorii U23 premiéru, je v ní nejmladší.

PPBD4096

„První dvě kola byla takový jalový. Až v druhé půlce se mi trochu rozjely nohy.  Celý závod jsem se soustředila jen sama na sebe, na trať ani nevím, kdo kolem mě jel, měla jsem klapky na uších. Ale z výkonu jsem smutná, cítím, že jsem neprodala to, na co jsem měla“ řekla velmi zklamaná Jana Czeczinkarová, které se řinuly slzy ještě dlouhé minuty po dojezdu.

PPBD4094

O čtyři místa horší, na šestnácté pozici za velkého povzbuzování diváků dospurtovala do cíle  Barbora Průdková a byla výrazně spokojenější, než její kolegyně. „Jelo si dobře, povedl se mi start, i když mě tam zbrzdila jedna závodnice a musela jsem si to dojíždět. První dvě kola to šlo, desítka byla na dosah, ale ve třetím kole mi vytuhly nohy a dost jsem se propadla. Ale snažila jsem se do toho dát všechno, což se mi povedlo, v posledním okruhu jsem dojela ještě závodnici, co byla velký kus přede mnou, měla jsem ještě dost sil i na závěrečný sprint, to mi tady sedí a diváci mě zase hnali. I když je to šestnácté místo, s výkonem spokojená jsem“, popsala své účinkování Bára, kterou čeká již příští sobotu další díl SP ve švýcarském Lenzerheide.

Byť to na medaile a ani do vytoužené desítky českým ženám nevyšlo, diváci je náležitě za výkon odměnily zaslouženým potleskem.

Medailistky kategorie U23, zleva Frei, Rissverds a Keller
Medailistky kategorie U23, zleva Frei, Rissverds a Keller

Výsledky:
1. Jenny Rissveds (SWE) 1:16:08 hod.
2. Sina Frei (SUI) +1:04
3. Alessandra Keller (SUI) +1:22
…..
12. Jana Czeczinkarová +6:43
16. Barbora Průdková +7:25

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková