MS v silniční cyklistice: Katarská výheň bere síly

Česká reprezentantka Adéla Šafářová vstoupila do bojů na MS v silniční cyklistice…

 

Světový šampionát v silniční cyklistice hostí arabský emirát, Katar. O volbě této destinace se vedly vášnivé i rozpačité debaty.  Z velké části rozhodovaly finance, uspořádat takto významnou akci vyžaduje velký objem peněz, nemalý je pořadatelský poplatek pro UCI právě za přidělení MS. A peníze Katar má. Co chybí, jsou diváci, což bylo zřejmé už  při sledování prvního přenosu, kdy se jela týmová časovka žen, podobně prázdno bylo i při závodě mužů.

Co je ale nejzásadnější, v katarské Dauhá, která je centrem dění, panují v této době hodně vysoké teploty, kvůli  kterým půjde o extrémní šampionát. Nikoliv profilem, vždyť nejvyšší místo zdejší ploché krajiny je kolem 103 metrů nad mořem. Velkým soupeřem tu bude kromě stálého větru právě panující vedro, které kolísá mezi 36 – 40°C.

Na světovém šampionátu nás reprezentuje trojice žen, respektive v juniorkách startuje Adéla Šafářová, v elitě nastoupí Barbora Průdková a Nikola Nosková. Distance, které na dámy čekají v hromadném závodě,  budou právě vzhledem k panujícím podmínkám hodně tvrdé. Elita jede 134,1 km, mladé dámy 74,5km. V časovce se představila pouze Adéla Šafářová, která patří mezi velké talenty naší cyklistiky, závod ale nepodal podle jejích představ, když uzavírala třetí desítku.

 

ms-silnicni-cykl

 

„Časovka byla strašně těžká. I když jsem startovala ráno, bylo strašný vedro, proto je tady závodění obtížný. S výsledkem samozřejmě spokojená moc nejsem, ale ztráta na ty vepředu není zase tak veliká. Na to, že jsem hlavně bikerka…“, komentovala zklamaně své 30. místo Adéla.

„Vedro je tu den ode dne větší a větší. Hromadný závod to bude peklo. Pokusím se být co nejvíc vepředu, pokud se neudržím, bude to náročně pak dojíždět, trať je technická, na okruhu dost zatáček, bude se hodně nastupovat. K tomu vedro a vítr… Budu spokojená, když ten závod zvládnu objet a dojet do cíle“,  nastínila taktiku k svému dalšímu závodu, který je na pořadu již v pátek,  naše nejlepší juniorka, která se pyšní  tituly národní mistryně jak na horských kolech, tak i na silnici.

 

road-c

 

Tak nezbývá než našim reprezentantkám držet palce, závod juniorek je na programu v pátek, elitní ženy nastoupí v sobotu.

Už první závod si vybral daň, mnoho žen doslova padalo kvůli vedru a dehydratací z kol, což byl případ mladé Nizozemky Anousky Kosterové (Rabobank – Liv) v týmové časovce


Foto: Jan Brychta

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková