Kutnohorská bitva ve prospěch Polky Podgorské, nejlepší domácí závodnice byla třetí Štěpánová.

Tří stupně, tři národnosti.- takový je pohled na výsledkovou listinu prvního závodu ČP horských kol. Skvělý výkon slovenské maminky Kesseg Štefkové stačil na stříbro, odvaha Jitku Škarnitzlovou stála hodně sil a nakonec i bednu.

Za studeného počasí se na startovní čáru postavilo 31 elitních žen, včetně zahraničních závodnic z Polska a Slovenska. Po startu vyrazila neuvěřitelně svěže vpřed slovenská matadorka Janka Keseg Štefková (Outsiderz) a bylo vidět, že to bude její závod. Diktovala ostré tempo, na které se snažila reagovat Bára Průdková (Superior MTB), ta ale dlouho se na předních pozicích neudržela. Za Janku se naopak dokázala zabudovat Jitka Škarnitzlová (ČS Accolade), která využila i lehkého zvolnění tempa slovenské závodnice a na chvíli opanovala samotné čelo startovního pole.

Velmi zkušeně si počínala také polská bikerka Aleksandra Podgorska (SGR Specialized), která předvedla čistou, bezchybnou a plynulou jízdu. Zaútočila v posledním z šesti okruhů a nakonec si s přehledem si dojela pro vítězství.

„Jelo se mi dnes hodně dobře, vítězství jsem ale nečekala“, řekla v cíli po dojetí Podgorska.

 

Aleksandra Podgorska předvedla, že je silově skvěle připravená

Druhé místo pak uhájila Janka Keseg Štefková, i když to pro ní v tu chvíli bylo spíš zklamání.

„Trochu jsem doplatila na to, jak jsme se propojily s juniorkami, moc na trati nepouštěly a tak se nedalo snadno předjíždět. Ale na rovinu musím uznat, že mi už v závěru odcházely nohy a na Polku, která mě udělala v posledním okruhu, jsem neměla.“, popsala rozhodující momenty závodu sympatická Janka.

Nejlepší z českých závodnic nakonec cílem projela na třetím místě a byla to Karla Štěpánová (N1 Team). Ta se zpočátku na trati trápila, bojovala na pátém až šestém místě, postupně se ale rozjela a chytla rytmus a propracovala se na bednu.

První půlka závodu pro mne byla opravdovým trápením! V týdnu jsem měla těžké tréninky, tak mě trochu bolely nohy. Navíc po špatném startu, kde jsem se nechala školácky zavřít, přišly opět problémy s dýcháním. Ale ve čtvrtém kole se to konečně trochu rozjelo a mohla jsem si dojet alespoň pro 3. místo.  Janka a Alexandra byly dnes opravdu silné, jely moc pěkně!

Naopak o místa za Karlu se propadla do té doby aktivně jedoucí Jitka Škarnitzlová, které v závěru docházely síly, a nakonec ji po slibném začátku odstup od stupňů dělila téměř jedna minuta.

„ První půlka byla z mojí strany super, pak přišlo pár chyb a špatných momentů a tím jsem se tak trochu sama vyřadila z boje o bednu. Celkově moc spokojená nejsem, ale jedeme dál :)“, okomentovala férově Jitka svůj výkon.

Kategorii do 23 let ovládla Adéla Šafářová (Nutrend Specialized), mezi dospělými skončila na pěkném 8. místě, zároveň pak byla třetí českou závodnicí v cíli. Barbora Průdková závod nedokončila.

Ženy Elite:

  1. Aleksandra Podgorska (POL, SGR Specialized) 1:26:31 hod.
  2. Janka Keseg Števková (SVK, Outsiderz) +0:38 min.
  3. Karla Štěpánová (N1 Team) +1:38
  4. Jitka Škarnitzlová (Česká spořitelna Accolade) +2:32
  5. Katarzyna Solus-Miskowicz (POL, VW Samochody Uzytkowe) +3:23

 

Kompletní přehled výsledků ZDE

 

Foto: Jaroslav Svoboda (mtbs.cz)

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková