Král cyklistiky 2017 je dráhař Tomáš Bábek, Nikola Nosková kraluje kategorii silniční cyklistiky.

Král cyklistiky 2017 – večer s mnoha překvapeními i krásnými cyklistkami, které vyměnily dres za společenské šaty…

Vítězem 53. ročníku ankety ČEZ Král cyklistiky 2017 se stal dráhový reprezentant Tomáš Bábek z Dukly Brno. V přímém přenosu České televize vysílaného z areálu PVA EXPO PRAHA v Letňanech, kde slavnostní vyhlášení již tradičně proběhlo, skončil na druhém místě biker Jaroslav Kulhavý a třetí juniorský mistr světa z dráhy Daniel Babor.

Hned čtyřnásobné zastoupení měly ženy při vyhlašování jednotlivých kategorií Krále cyklistiky za rok 2017. Asi největším překvapením bylo vítězství Nikoly Noskové v prestižní kategorii silniční cyklistika. Bojovala s velmi silnými soupeři, jako je Zdeněk Štybar nebo Leopold König.

král
Král cyklistiky 2017 Tomáš Bábek
Nikola nosková
Nikola Nosková - královna kategorie silniční cyklistika

Dvacetiletá odchovankyně týmu KC Kooperativa Jablonec n. N. je nyní členkou profesionální stáje BePink Cogeas a ve světové cyklistice se dokázala okamžitě prosadit výraznými výsledky, byť nešlo o medailové umístění. Zároveň velmi úspěšně kombinuje silnici s cyklokrosem, kde je čerstvou držitelkou bronzové medaile z evropského šampionátu.

„Vůbec jsem nečekala, že bych mohla tuhle kategorii vyhrát. Myslím, že Zdeněk Štybar měl lepší výsledky, navíc ženská cyklistika u nás zatím není tak sledovaná“, řekla Nikola bezprostředně po vyhlášení na tiskové konferenci, kde nastínila i své plány na příští rok. „Určitě je tohle ocenění pro mě závazek, po cyklokrosové sezóně, která končí mistrovstvím světa si dám týden volno a hned naskočím do silničních závodů. Chci obhájit výsledky, které se mi letos podařily a samozřejmě největší pozornost pak bude na silniční mistrovství světa, kde bych chtěla uspět“.

_MG_9770
Kateřina Nash získala ocenění v kategorii cyklokros, cenu převzal její tatínek

Další příjemné, nikoliv však nečekané překvapení se konalo při vyhlašování kategorie cyklokros. Tu totiž ovládla Kateřina Nash a za sebou nechala jména jako je Michael Boroš nebo Adam Ťoupalík. Cenu pro vítěze přebíral tatínek naší závodnice, a společně s přítomnými si připomněl Kateřiny úspěchy letošní sezóny. Zkraje roku to byl zisk bronzové medaile na světovém šampionátu, k tomu pak přidala další vítězství ve světovém poháru. Ženský cyklokros se těší rok od roku větší popularitě v Evropě i zámoří, a tak se není čemu divit, že úspěchy v této kategorii mají patřičnou váhu.

Král všeicnhni..Romana
Romana Labounková (druhá zprava) ovládla kategorii bikros

Krásnou tečku za svou kariérou v bikrosu měla Romana Labounková, několikanásobná vítězka této disciplíny, která právě při vyhlašování potvrdila své rozhodnutí ukončit bikrosovou kariéru. „Myslím, že je na čase se věnovat něčemu dalšímu. Mám vystudovanou fyzioterapii, dostala jsem práci v lázních, tomu se teď chci dát víc času. Ze závodění ale úplně neodejdu, budu pokračovat ve fourcrosu, kde se cítím bezpečněji z pohledu zdravotních rizik“, řekla osmadvacetiletá rodačka z Jeseníku, která zároveň působí i jako trenérka bikrosových nadějí.

trail a alžběta

Benjamínkem mezi oceněnými ženami byla Alžběta Pečínková, patnáctiletá trialistka, která se stala vicemistryní světa v této technicky náročné cyklistické disciplíně. Kategorie trail byla vyhlášena společně s horskými koly a tak se mladá naděje české cyklistiky potkala na pódiu s olympijským vítězem a mistrem světa Jaroslavem Kulhavým.

Bára Jana
Bára a Jana. Ženská cyklistika je prostě krásná...

Při slavnostním večeru byly předány ceny i všem medailistům z evropských a světových šampionátů, kde se mimo jiné představily dvě úspěšné reprezentantky Barbora Průdková a Jana Czeczinkraová. A moc jim to slušelo.

doprovodný program

Velký potlesk si zasloužil i kvartet slovenských krasojezdkyň ACT 4 Cyling, které předvedly na poměrně malém prostoru obdivuhodné výkony.


Výsledky ankety Král cyklistiky 2017

Král cyklistiky: Tomáš Bábek

Silnice: Nikola Nosková

Horská kola: Jaroslav Kulhavý

Cyklokros: Kateřina Nash

Sálová cyklistika: Ondřej Hanzlíček, Radek Jančík

Handicapovaní: Ivo Koblasa

Bikros: Romana Labounková

Dráha: Tomáš Bábek

Trial: Alžběta Pečínková

Junior: Daniel Babor

Cena fair play: Jiří Ježek

Síň slávy: Miloš Fišera

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková