Helena Karásková zakončila kariéru světovým bronzem, Zemanová s Pichlíkovou ovládly age group

Havajská výheň českým ženám svědčí, domů vezou tři medaile…

V neděli 27.října se havajském ostrově Maui konalo mistrovství světa v Xterra triatlonu. Pro závodníky to znamenalo 1,5km plavání ve vlnách Pacifiku, 32 km jízdy na horském kole od resortu Kaanuapali po stezkách v tamním pralese. Finále pak obstaral 10,5 km dlouhý běh, s mnoha strmými kopci a závěrečnou lahůdkou v podobě přeběhu několikasetmetrové pláže.

Tento populární, ale nesmírně náročný sport si získává své příznivce především tím, že závody jsou téměř vždy situovány do krásných přírodních lokalit. I proto si ho oblíbila řada sportovců, kteří do něj vstoupili i z jiného odvětví. Stačí skloubit trénovanost, všestrannost a šikovnost a na dobrý výsledek je zaděláno!

Přesně to už nějaký čas předvádí skvělá sportovkyně Helena Karásková, která 9 let statečně závodí v elitní kategorii. Letošní Hawaii byla zároveň i rozloučením s veleúspěšnou kariérou této čtyřicetileté multisportovkyně. A vše vyšlo na výbornou! Bývala lyžařská reprezentantka dokázala navázat na bronz z roku 2011 a kruh se tak symbolicky pod havajským nebem uzavřel. Vlastně už o dva dny dříve se Helena dočkala velké pocty, to když byla uvedena do Síně slávy tohoto multisportu. 

A jak se sama bronzová medailistka dívá na svůj poslední mistrovský závod?

Helena Karásková, kategorie Elite – 3.místo

„Když mě v pátek na první večeři vyhlásily do Síně Slávy, za prvé jsem to vůbec nečekala a za druhé vůbec nevím proč, ale spadla ze mě skoro všechna nervozita a já měla najednou pocit, že si to chci strašně užít.

Start v 8 ráno, to je pro mě skoro vražda, cestou na start začalo ještě lejt a Láďa (manžel-pozn. red.) mi pak říkal, že to nám prší štěstí! Ale asi ano, protože voda se najednou tak nějak uklidnila a přišlo mi, že nejsou skoro vlny. Všechno mi to utíkalo hrozně rychle, že jsem se nestihla skoro ani rozplavat. A navíc, aby mi byla na startu zima…tady na Hawaii, to už jsem hodně kroutila hlavou, že to bude dneska všechno jinak. Plavala jsem svoji klasiku, společně s Morgan Riou, jako v Prachaticích, trochu mi na začátku kola poodjela, ale pak jsme se zase sjely a společně se z 21 a 22. místa po plavání prokousávaly dopředu. Bylo to hodně motivující holky přede mnou předjíždět. Pak ale Morgan měla pád a já už jela sama, do druhého okruhu tuším na 7. místě, po dvou prudkých výjezdech jsem už byla pátá a pořád holky vepředu stahovala. Tedy kromě Duffy (pozdější vítězka), ta jela svůj vlastní závod.

Určitě jsem na biku nejela technicky dobře, jak to zmoklo, kořeny hrozně klouzaly, dávala jsem si veliký pozor, abych se nevyklopila, ale jinak jsem měla skvělý nohy, do kopců mi to šlo. Jen bylo potřeba nejít přes hranu, abych ještě mohl a běžet.

Běh byl krutý, ta trať je nádherná a nádherně těžká. Hodně dlouhých výběhů, spousta zatáček…Holky, co byly přede mnou půl minuty dobíhám v kopci, kde jsem si vůbec nevěřila. To mě hodně uklidnilo a od té doby jsme se snažila běžet svoje tempo. Zhruba v polovině běhu mi bleskne hlavou myšlenka, že bych mohla být třetí a v tu chvíli Láďa hlásí, že zezadu se blíží právě Morgane Riou, ale zároveň dobíhám na průběžném druhém místě skvělou Lesley Paterson. Přidávám v tempu, bolí to, al jde to. Držím si náskok i v posledním těžkém výběhu a pak už vím, že z kopce to udržím. Na pláži před cílem dokonce vidím i druhou Lesly. 

Šťastná a totálně vyčerpaná si s vlajkou dobíhám pro 3 místo. Stejný jako před 9 lety … je to pro mě neskutečný a strašně děkuju všem, kdo mi věřili a fandili,“ popsala nám pár hodin po ceremoniálu šťastná medailistka.

Jindřiška Zemanová, kategorie 35 – 40 let, 1.místo, absolutně 9. místo

Výborně ale Helenu Karáskovou doplnily i další dvě dámy: Jindřiška Zemanová a Jana Pichlíková, startující v tzv. age groupe. Jindřiška už je zkušená Xteračka, vloni nejen, že dokázala ovládnout svou věkovou kategorii, ale v absolutním pořadí skončila na 9.místě. Letos si přála obhájit. A povedlo se jak přes kopírák. V cíli s luxusním náskokem na druhou si mohla užívat opět vítězství. Zároveň svým výkonem, které ji vyneslo celkové 9.místo opět potvrdila, že se může směle srovnávat s elitními závodnicemi.

„S výsledkem jsem mega spokojena, asi mi to tady sedí (smích). Celkem slušně jsem na moje poměry zaplavala, uklidnily se vlny a tím i moje hlava.

Vybíhala jsem kolem 20.místa. Ráno před startem trochu sprchlo, takže naprosto sucha trať s občasnými vylezlými kořeny trochu navlhla a kořeny lehce klouzaly, hlavně v prvním okruhu. To byla další věc, co mi hrála do karet.  Trať byla pěkné technická, sama zatáčka, nahoru dolů, takže jsem se na ni těšila. Ihned v prvním okruhu jsem se začala prokousávat vpřed a na konci okruhu už jsem byla ve vedení. Trpělivou a soustředěnou jízdou jsem pokračovala až do depa      a snažila se nedělat chyby, což se dařilo.

O velikosti náskoku jsem bohužel neměla žádnou informaci, ale viděla jsem, že předbíhám poměrně dost mužů, takže jsem si říkala, že běžím asi slušně. Bylo to bez krize, hlídala jsem si, kam šlapu, bylo k vidění i pár výronů v kotníku. Čas 3hodiny 15 minut, cíl a je to tam! Přála jsem si před startem obhájit, ohromně si vážím i celkového umístění, konkurence byla letos asi ještě větší, takže pro mne fakt odměna“, podělila se o dojmy ze závodu bývalá reprezentantka na horských kolech.

Jana Pichlíková, kategorie 30-35 let, 1.místo. absolutně 20.místo

Jana Pichlíková jela naopak vyzkoušet něco neznámého, svůj první velký triatlon absolvovala na ME v Prachaticích, kde si vyjela nominaci na MS. Rodačka ze Strakonic příliš neváhala a rozhodla se zakončit svou primárně bikovou sezónu závodem na Havaji.

„Ženy age group startovaly hodinu a těch 9 minut po profi kategoriích a až jako poslední, což bylo pak náročné hlavně při bikové části, kde se dost obtížně předjíždělo. Plavání jsem se hodně bála, ale nakonec to bylo docela dobrý, jen ta orientace nic moc…často se mi stalo, že když jsem se chtěla podívat, kde je bóje, na kterou se plave, přišla velká vlna a nebylo vidět nic. Určitě jsem nějakou tu minutu ve vodě ztratila, ale s tím jsem tak trochu počítala.

 Na kole byl obtížný ten první okruh, často jsem jela ve vláčku 7,8 lidí, ale i když jsem křikla „left“, aby mě uhnuli, úplně to nefungovalo. Ke konci biku už jsem si přikázala zvolnit, aby mi zbyly síly na těžký běh. V depu jsem lehce zazmatkovala, nešel mi sundat garmin a potřebovala jsem ho na běh a pak jsem v tom spěchu zapomněla sundat rukavice, tak jsem se musela vypořádat i s tím. 

Běželo se mi docela dobře, žádná krize nebyla, trochu mě mrzelo, že mi pár kilometrů před cílem předběhla jedna žena, byla z jiné kategorie, já se jí dokázala udržet se ztrátou asi 4 metrů, před cílem na pláži jsem se pokoušela dostat před ní, ale už jsem na to neměla.  Jsem maximálně spokojená, předčilo to moje očekávání“, ukončila své vyprávění Jana.

 

Mistrovský titul získala Flora Duffyová z Bermud, jež si doběhla pro rekordní pátý havajský triumf, na stříbrné příčce skončila Lesley Patersonová z USA.

Duffyová závod na náročných tratích 1,5 km plavání, 32 km na kole a 10,5 km běhu zvládla jako jediná pod tři hodiny, a to suverénně (2:49:24). Karásková doběhla třetí v čase 3:04:38.
Celkové výsledky zde

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková