11.12 – Adventní kalendář DNK

Dnes soutěžíme o náš oblíbený dárek 🙂

SOUTĚŽ UKONČENA!
Vítězem se stává Lenka Švandová
Gratulujeme a všem děkujeme za odpovědi!

Pěkně nám to utíká a my se pomalu blížíme k polovině naší soutěže Adventní kalendář DNK. Takže se nám nabízí i další dárek pro dnešní soutěžní okénko.

Dnes pro někoho z vás máme nachystaný kalendář Žena a kolo 2020.

Už poosmé (a jak jsme se dozvěděly, tak naposledy) vydává vydavatelství Cykloknihy cyklistický kalendář sestavený z těch nejkrásnějších dobových reklamních plakátů, které v 19. a 20. století propagovaly jízdní kolo. Ústředním motivem je vždy žena oslavující značku velocipedu nebo jeho výrobce.

A když máme ten prosince, tak soutěžní otázka pro dnešek zní: Co máte nebo nemáte rádi na zimní cyklistice? 

Odpovědi zasílejte na kate@damynakole.cz

Co napsat víc k tomuto hezkému dárku? Prozradíme, co je na titulní straně kalendáře, který má 14 stran.

Na titulní najdete plakát na kola francouzské značky Gitane z padesátých let minulého století. Název znamená ve francouzštině romskou ženu. Počátky firmy sahají do roku 1925, kdy Marcel Brunelière zahájil kovářskou a zemědělskou výrobu v Machecoulu ve francouzském regionu Loire-Atlantique. Souběžně začal vyrábět díly pro jízdní kola a následující rok otevřel dílnu pro montáž celých kol. Značka byla synonymem pro významné francouzské cyklistické závody od 60. let do poloviny 80. let, kdy sponzorovala jezdce jako Jacques Anquetil, Lucien Van Impe, Bernard Hinault, Laurent Fignon a Greg LeMond. Všichni byli vítězové Tour de France. Firma Gitane sponzorovala v 90. letech i týmy horských kol.

Katka Polívková