Jitka Čábelická je již počtvrté v řadě mistryní republiky v cross country

Ženám v cross country dál kraluje Jitka Čábelická, skvělou jízdou potěšila stovky fanoušků o 14 vteřin druhá Tereza Tvarůžková. V juniorkách se překvapení nekonalo…

Třetím dnem a boji o tituly v olympijském cross country pokračoval národní šampionát horských kol v krkonošském Harrachově. A alespoň svatý Petr se slitoval a přivítal závodníky jasnou oblohou. Po deštivém týdnu tak začaly vysychat otevřené úseky, kam mohlo sluníčko. Včetně technicky obtížné skalky, která byla nejvyšším bodem okruhu a hodně diskutovaným místem velmi obtížného okruhu. 

Nejen pro svou náročnost, ale i cestu vedoucí k ní, která vedla nejprve téměř kolmo po sjezdovce a následně pokračovala prudkým asfaltovým a kamenitým výjezdem. To musely elitní ženy vyšlapat 6x, vedlo sem i zaváděcí kolo. Juniorky jej absolvovaly 5x, pro kadetky se komise naštěstí usnesla pouze na počtu 1x zaváděčka + 2 řádná kola.

Jako první se do boje odstartovaly elitní ženy plus závodnice kategorie do 23 let. V kompletní české špičce chyběla pouze Karla Štěpánová, která se zotavuje po zdravotních problémech, které ji vystavily závodní stopku. Hned v úvodu se na čele usadila obhájkyně titulu, respektive mistryně posledních tří domácích šampionátů Jitka Čábelická (GAPP-Systém Kolofix) a po prvním plnohodnotném kole už si vezla komfortní více než 30 vteřinový náskok. Za ní jela Tereza Tvarůžková (EXPRES.CZ Tufo Kolín), s podobným zhruba 25 vteřinovým odstupem za ní na třetím místě jela Jana Czeczinkarová (LIV Mistral).

Elite

Start žen

Kdo čekal, že karty jsou jasně rozdány, trochu se mýlil. O správný dramatický náboj se postarala především závodnice v černožlutých barvách Tereza Tvarůžková, která jela vynikající závod a z náskoku Jitky Čábelické začala po vteřinkách ubírat.

Nejtěsnější rozdíl čítal na jednom z mezičasů 12 vteřin, ale česká olympionička prokázala profesorskou jízdou, že kraluje českému bikingu poprávem. Po necelé hodině a dvaceti minutách mohla již počtvrté v řadě projet s rukama nad hlavou a radovat se z dalšího titulu.

Jitka Čábelická

„Taktika byla jasná, odjet po startu a jet si to svoje. Tady v té technice to chtělo jet na první pozici a mít místo na svoji stopu. To se mi povedlo, držela jsem náskok kolem těch pětadvaceti vteřin. Terka ale jela výborně, snažila jsem se ji nevnímat, Pavel i táta mi pořád hlásili rozestupy, poslední kolo už bylo fakt těžký a dolu jsem chtěla jet na jistotu, bez chyby, náskok nebyl moc velkej a mohla jsem o něj jednoduše přijít. Musím říct, že poslední dvě kola, vyšplhat se do toho nejprudšího kopce a tou svojí 34 vepředu (velikost jednopřevodníku-pozn.red.), kterou jsem si tam dobrovolně nechala, to bylo dost náročný. Ale je to čtvrtý titul v řadě, takže paráda,“ radovala se Jíťa, kterou čeká na mistrovství světa vedle klasického cross country i závod v Short Tracku, jenž se jede o duhový trikot poprvé.

Tereza Tvarůžková

Stříbrnou ženou mistrovského závodu se stala Tereza Tvarůžková, která ve své premiérové sezóně v elitě udělala výkonem velkou radost nejen sobě, ale i celému týmu. Po druhém místě ze Short tracku a titulu ze štafet přidala další medaili v cross country.

„Mám obrovskou radost. I když je to kousek od toho prvního místa. Ale mě to uteklo už na startu a v zaváděčce a ty vteřiny se prostě strašně špatně stahují na téhle trati. Jíťa byla prostě lepší.  Pro mě je ale skvělý, že se týden od týdne cítím líp a forma jde nahoru. Takže teď si jen přeju, aby to vygradovalo na mistrovství příští týden,“

Jana Czeczinkarová

Bronz tentokrát příliš netěšil jedenáctou ženu z ME Janu Czeczinkarovou. Výraz tváře prozrazoval nespokojenost i smutek zároveň. Po slibném úvodu, kdy Jana držela kontakt s Terezou ji v cíli dělilo od úspěšnější soupeřky víc jak 4 minuty.

„Nechci mluvit o nějakém výsledku, na který jsem si myslela, ale o výkonu. Odstartovala jsme dobře, držela jsem se, abych to nepřepálila. Jenže mě zradila technika. Hned v prvním sjezdu se mi začal natahovat řetěz, musela jsem to hlídat, abych to v klidu nahodila šlapáním. I tak jsme asi 5x během závodu musela zastavit a nahodit rukou. A jako finále v předposledním kole defekt předku. Jsem tempový jezdec, tohle člověka hodně rozhodí. Navíc jsem jela vlastně celý závod sama, přede mnou byly holky daleko, za mnou taky mezera. Chtěla jsem se tady v Harrachově ukázat, cítím, že můj trénink má drive a posouvám se. Dnes to nedopadlo. Tak snad za týden,“ pospala své peripetie Janča, která se minulý týden blýskla 11. místem na evropském šampionátu.

Kategorie U 23

Adéla Holubová

Titul v kategorii do 23 let získala letos výborně jezdící Adéla Holubová (kola-bbm.cz), která přijela jako čtvrtá žena v celkovém pořadí.

„Bylo to těžký, ale přežily jsme (smích). Po Short tracku mi těch 5 kol přišlo nekonečnejch. Zezačátku závodu jsem byla taková rozevlátá, pak se to chytlo, ale kopce dost bolely. My se tahaly s Terkou Sáskovou, ale ona pak ze závodu odstoupila, tak jsem už jela to svý. Takže spokojenost,“ těšila se z dalšího titul Adéla, která tak navázala na předloňský titul z juniorek. 

Na druhém místě dojela Zuzana Šafářová (Rouvy Specialized), bronz v této kategorii putuje do týmu Adastra zásluhou Zuzky Kadlecové.

Juniorky

Karolina Bedrníková na čele

Juniorské klání bylo oslabeno o jednu z favoritek na medaili Simonu Spěšnou (MS Academy), která si po pádu v sprint eliminátoru na ME doléčuje pochroumané rameno. Naopak po dlouhé, tři měsíce trvající pauze se na start postavila Aneta Novotná z Adastry. Bylo otázkou, zda některá z dalších závodnic dokáže ohrozit Karolinu Bedrníkovou (EXPRES.CZ Tufo Kolín), která už měla v nohách dva závody, čtvrteční Short track a páteční štafety. Karolina ale přijela skvěle připravená a pro třetí titul národního šampionátu si dojela stylem start-cíl.

„Strašně dlouho jsme si přála titul, o to větší radost mám, že už je to třetí tenhle víkend. Nebyla jsme ani unavená, vlastně mi to vyhovovalo, jak jsem byla rozzávoděná. Když jsem se dozvěděla, kolik jedeme okruhů, byla jsem trochu v šoku. Nakonec mi to všechno hrálo do karet, i to, jak tu byly těžký kopce i technika,“ řekla čerstvá trojnásobná mistryně republiky, která už v pondělí odjíždí s reprezentací na světový šampionát.

Patrície Srnská

O druhé místo sváděla souboj Patrície Srnská (Sportreg), 16. juniorka nedávného ME s Anetou Novotnou (Adastra), která držela statečně krok do předposledního okruhu, kde jí ale Patrície o kousek odskočila a vybojovala stříbro. Z bronzu se radovala Aneta Novotná.

„Závod se mi líbil, ale byl fakt těžkej. Anetě jsem o kousek odjela v technice na konci předposledního kola a pak jsem si to už udržela. Mám velkou radost i z toho, že pojedu na mistrovství světa,“ přiblížila Páťa své plány na další týden, kdy se postaví v reprezentačním dresu na start prvního světového šampionátu.

Aneta Novotná

Bronzová Aneta Novotná okomentovalo svůj výkon pochvalně: „Za mě spokojenost, že mi to dnes takhle jelo a po té pauze na takhle těžký trati. Ze začátku jsem to trochu přepálila, ale pak jsem se dostala do svého závodního tempa a už to bylo ono. S Páťou jsme se přetahovaly o druhý místo, v posledním kopci jsem věděla, že už to nedám,“ řekla k závodu Aneta, ale s velkým posmutněním v hlase, protože jak se krátce po závodě dozvěděla, ani tento výkon ji nezajistil nominaci na nadcházející mistrovství světa.  

Kadetkám vládne zcela suverénně Eliška Hanáková (CP team). „Formu jsme časovali tady k mistrovství republiky, přes sezónu jsem zapracovala i na technice, takže se mi jelo pěkně. Teď už vše ladím k cyklokrosům,“ řekla talentovaná kadetka.

Výsledky ženy absolutně:

  1. Jitka Čábelická (GAPP System-KOLOFIX) 1:19:58
  2. Teereza Tvarůžková (EXPRES CZ-TUFO Kolín) -14
  3. Jana Czeczinkarová (LIV Mistral) -4:56
  4. Adéla Holubová (kola-bbm.cz) -5:54
  5. Zuzana Šafářová (ROUVY Specialized) -7:56
  6. Barbora Průdková (Multicraft) -8:32.


Kompletní výsledky
ZDE

Foto: Michal Červený (cover foto), P. Polívka

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková