Jak bude vypadat Tour de France Femmes 2022 a kolik si vydělá vítězka?

V Paříži byla představena podoba příštího ročníku Tour de France pro obě kategorie. Ženy absolvují za 8 dní 1029 kilometrů a vítězka obdrží 50 tisíc Eur

Dlouho očekávané oživení dámské podoby Tour de France dostalo konkrétní podobu. V závěru minulého týdne proběhla v Paříži v Palais des Congrès prezentace ženské i mužské Tour. Akce se zúčastnilo 3000 lidí, včetně závodnic i závodníků WorldTour týmů.

Tour de France Femmes, jejímž generálním sponzorem je Zwift má 1 029 kilometrů a nabídne po sobě jdoucí horské etapy, dvě etapy budou šité na míru pro klasikářky, je zařazena etapa se štěrkovými sektory a čtyři rovinaté etapy, které nabízejí jak šanci pro sprinterky, tak i možnost zajímavých úniků.

„Úkolem nebylo vytvořit jen tak nějaký závod, ale vytvořit závod, který vydrží a bude udržitelný a bude s námi za 100 let,“ hlásá ředitel cyklistické sekce ASO Christiana Prudhomme.

Tour de France Femmes začne 24. července v Paříži na Elysejských polích, v následujících dnech poté peloton překoná několik slavných stoupání z historie mužské Tour, jeho závěr bude v poslední červencový den na mimořádně populárním kopci Planche des Belles Filles.

“Je to vyvážená Tour se zajímavými etapami, měla by sedět všem typům jezdkyň,” řekla ředitelka závodu Marion Rousseová. 

Na Tour bude mezi jezdkyně na prémiích rozděleno celkem 250 tisíc eur (asi 6,4 milionu korun), vítězka dostane 50 tisíc eur.

Pravě zajištění financování pro ženský závod bylo podle šéfa mužské Tour a ředitele cyklistické sekce ASO Christiana Prudhommea nejtěžší. “Kdyby byla ženská Tour výdělečná, jezdila by se už čtyřicet let,” prohlásil. “Náročné bylo také zajistit vysílání závodu, ale myslím, že jsme odvedli dobrou práci, když jsme start naplánovali na stejný den, kdy končí mužská Tour,” přidal Prudhomme.

Pohled do historie ženské Tour

Na Tour na ženy dlouho pohlíželi s despektem. V podstatě to byla jen akce pro muže. Ženy se zde neobjevovaly ani jako členky realizačních týmů jednotlivých stájí. 

Až v roce 1986 přišel třesk a s tehdejším americkým týmem 7-Eleven přijela jako masérka žena. První v historii. Jmenovala se Shelly Versesová a bylo z toho pozdvižení. Na akreditaci měla pouze S. Verses, aby nebylo patrné, že jde o ženské jméno. „Novináři se mě neustále ptali, s kým ze závodníků spím. Nesměla jsem nosit krátké šortky ani trička,“ vzpomínala ve své knize Versesová. 

Tohle postupně vymizelo a dnes ženy v řadě týmů normálně fungují. Ať už coby masérky, kuchařky, výživové specialistky, fitness trenérky, pracovnice PR nebo tiskové mluvčí. I když je jich pár.

V pelotonu nastal průlom v roce 1984, kdy se, pro mnohé jen jako atrakce, jel souběžně se závodem mužů i ženský závod s 36 účastnicemi. Ženy tehdy na Tour absolvovaly 18 etap o celkové délce asi 1000 km, ale v následujících letech se počet etap postupně snižoval. Přesto se na startu sešlo v úvodních ročnících vždy přes 70 závodnic. A mezi nimi i Češky jako například Miluše Flašková, Julie Pekárková či Šárka Víchová.

V roce 1998 si závod změnil název na Grande Boucle Féminine Internationale. V kalendáři byl pravidelně, jen v roce 2004 se neuskutečnil kvůli finančním potížím. Ale snižovaly se počty startujících i etap, až závod v roce 2009 v této podobě skončil. Následoval další pokus v podobě La Route de France v pozdějším termínu, ale to už byl v podstatě jiný závod.

 

Ženská cyklistika se na Tour jako takovou vrátila před sedmi lety v podobě jednorázového závodu La Course by Le Tour de France. Příští rok se začne psát nová historie….

Zdroj/foto: cyclingnews.com, welovecycling

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková