3 tipy, jak vytěžit ze své vášně maximum

Zajímavé tipy pro ty, co rádi cestují, poznávají nové lokality a zároveň mají menší závislost na zážitcích se startovním čísle na dresu

Mrknout do termínovky, zakroužkovat den a pak trénovat, aby závod vyšel co nejlíp. A takhle třikrát nebo násobně vícekrát za rok. Určitě znáte někoho z blízkého okolí (nemluvíme o profesionálech), kdo je na závodění tak trochu závislý. Vlastně ono to hecování, sledování profilů na Stravě, předstartovní nervozita a pak už jen startovní výstřel a hon za co nejlepším výkonem má něco do sebe.

Kdo zažil ví, chápe. Jak se ale říká, všeho s mírou. Pořád by mělo být sportování, potažmo závodění radost. Může ale přinést i další benefity, které mohou být výborným argumentem, když máte po svém boku nesportujícího partnera.


Dva v jednom aneb Jedeme na výlet, miláčku

Je jedno, jestli je miláček ona nebo on. Použít to může jedna nebo druhá strana.
Následující tipy nám připravila jedna dáma, která kvůli zdravotním problémům s koleny musela vyměnit běhání za cyklistiku.

Hodně brzy se ukázalo, že je to sport jí šitý na míru, učarovala ji silnice a brzy se postavila na startovní čáru prvního maratonu. Po pár letech má ve svém diáři několik pevných termínů, kdy si dopřává zážitkové prodloužené víkendy.

 

Tip #1. Eddy Merckx Classic Radmarathon

Závod, který probíhá v přenádherném prostředí kolem 11 jezer v oblasti SalzburgerLand a Salzkammergut. Sem se vyplatí zajet a pravděpodobně se budete také znovu vracet.

Start a cíl se nachází v malebném městečku Fuschl am See u stejnojmenného jezera, což může být místo, kde příjemně strávit pár hodin pro váš doprovod, než se vy vrátíte zpět.

b
Na výběr jsou tři závodní trasy: 63 km s necelými 1000 metry převýšení, 106 km, kdy nastoupáte skoro 1600 a nejdelší trasa má 169 km a převýšení 2609 m. Je možnost si užít krátkou nezávodní vyjížďku (37km / 570 m).
b
Všechny trasy vedou více či méně kolem jezer (Fuschlsee, Mondsee, Irrsee, Wallersee), vinicemi, krásnou přírodou s úžasnými výhledy.
b

Přejezdy křižovatek, průjezdy městem a problematická místa jsou zajištěny, značení závodu nemá chybu a po závodní pasta párty je samozřejmostí.

b

Během celé akce můžete potkat Eddyho Merckxe a pokud se umístíte na stupních vítězů, odnesete si na trofeji jeho vlastnoruční podpis.

Trasy:

63 km, převýšení 918 m
106 km, převýšení 1583 m
169 km, převýšení 2609 m
krátká nezávodní vyjížďka (37km / 570 m)

Termín:

11. září 2022

Odkaz na web závodu: zde

b

Kam po závodě vyrazit?

Pokud chcete něco nenáročného, doporučuji navštívit největší ledovou jeskyni na světě (u městečka Werfen), ke které se dostanete nejstrmější lanovkou v Rakousku. Více jak 60 minutová prohlídka je zážitkem, který stojí za to. Pár kilometrů odsud, nedaleko městečka Golling, se nachází krásné vodopády, které také stojí za návštěvu.

Pěších výletů se dá udělat v této oblasti také dost. My jsme si naplánovali krásný 16 km trek nad jezerem Attersee. Auto jsme nechali na Tauchplatz Hinkelsteine a vyrazili na Dachsteinblick. Nejprve nás čekali skoro 3 hodiny do kopce, ale pak ta hřebenovka s luxusními výhledy na jezera a zasněžené vrcholky hor byla za odměnu.

V den odjezdu pak vyrazili na kratší 5 km výlet. Vyjeli jsme autem na parkoviště Forsthaus Wartenfels, odkud jsme šli na stejnojmennou zříceninu hradu a vrcholy Schober a Frauenkopf, z kterých byly krásné výhledy do okolí.

Nicméně atraktivních a zajímavých míst je v této oblasti spousta.

Tip #2. Kufsteinerland Radmarathon

Kdo má rád kopečky, krásnou přírodu, výhledy, památky a rakouské vesničky, neměl by vynechat tento cyklomaraton.

Start i cíl je na kufsteinském náměstí přímo pod pevností, která je dominantou města a zároveň může být i cílem pro váš doprovod.

Závod nabízí opět tři trasy: 48 km/400m, 99 km/1400m nebo 126 km/2000m. Bude záležet jen na vaší kondici, jak rychle se vrátíte zpět. Z mé zkušenosti i ta nejdelší má, kromě 2 kopců  přátelský charakter. Značení, zabezpečení, zázemí opět na precizní úrovni. Prostě klasický rakouský standard. Závod díky krásné lokalitě si získal mnoho příznivců.

Trasy:

48 km, převýšení 400 m
99 km, převýšení 1400 m
126 km, převýšení 2000 m
krátká nezávodní vyjížďka (37km / 570 m)

Termín:

4. září 2022

Odkaz na web závodu: zde

b

Kam po závodě vyrazit?

Možností je spousta. Za návštěvu stojí zmíněná pevnost se zajímavou expozicí a krásným výhled do okolí. Hezká je i procházka samotným městečkem s historickou uličkou a promenádou kolem řeky Inn.

Jelikož se nacházíte v oblasti mezi pohořími Wilder Kaiser a Zahmer Kaiser, máte na výběr z mnoha pěších tras. První den po závodě jsme zvolili tu lehčí a udělali si 15 km pohodový výlet kolem 4 jezer (Hechtsee, Egelsee, Langsee a Pfrillsee).

Druhý den pak nádhernou panoramatickou stezku. Když jsme se nechali vyvést lanovkou na Jahnhugel a přes vrcholy Gamskogel a Hocheck sešli po 20 km zpět do Kufsteinu. Přírodních krás a zajímavostí tahle oblast skýtá nespočet, takže i týdenní dovolená by byla málo.

Po cestě domů doporučuji si udělat malou zajížďku a navštívit Lichtenštejnskou soutěsku, ležící pod Salzburem. Projdete si tak jednu z nejhlubších a nejdelších roklin v Alpách. Do jejíž nitra vás zavede nedávno otevřené, 30 m dlouhé, točité schodiště Helix.

 

Tip #3. Wachauer Radtage Radmarathon

Když se řekne Wachau, člověk si vybaví Dunaj, vinice, zříceniny hradů, kláštery a další zajímavosti zapsané na seznamu UNESCO. A když pořadatelé v tomto krásném prostředí uspořádají cyklomaraton, máte o zážitkový závod postaráno. Další plus je lokalita blízko hranic s Českou republikou. Celé zázemí je vybudováno v obci Mautern an der Donau.

Na výběr máte opět ze tří tras (159 km/2568 m, 92 km/942 m a 50km/ 416m). Závod je velice oblíbený a pro větší bezpečnost se startuje ve vlnách. První kilometry se jedou za zavádějícím vozidlem. Kdo nemá rád hromadné starty, je to pro něj závod jak dělaný.

Letošní ročník se koná 17. 7. 2022, takže super typ na sportovně turistickou dovolenou.
Odkaz na závod zde.

Trasy:

50 km, převýšení 416 m
92 km, převýšení 942 m
159 km, převýšení 2568 m
krátká nezávodní vyjížďka (37km / 570 m)

Termín:

17  července 2022

Odkaz na web závodu: zde

b

Kam po závodě vyrazit?

Chceš relaxovat, popíjet vínko a u toho ještě obdivovat vinice a zříceniny hradů? Kup si lístek na parník a projeď se po Dunaji. Máš rád církevní památky? Zajdi na prohlídku kláštera v Melku a kostela v Durnsteinu.

Zajímáš se o zříceniny? Navštiv romantické ruiny nad městečkem Durnstein a Spitz, či na protějším břehu zříceninu Aggstein.

Chceš se projít? Vyber si jednu z krásných panoramatických stezek mezi vinohrady. A jak zakončit krásný den? Přece návštěvou sklípků, kterých je v této oblasti nepřeberné množství. Zkrátka, každý si zde přijde na své.

Text: Kája Polívková, Hana Vejrostová
Foto: archiv Hany Vejrostové

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková