SP Andorra 2022. Vítězná jízda Anne Terpstry, nejlepší Češka Jana Czeczinkarová 37.

Suverénní Terpstra, smolařka McConnell a další dvě překvapení – takový byl SP ve Vallnordu

Už šestým dílem pokračoval seriál SP horských kol, týden po bojích ve švýcarském Lenzerheide se ti nejlepší přesunuli do Andorry, lyžařského střediska Vallnord, které leží ve výšce téměř 2000 mnm.

Závod elitních žen byl ochuzen o několik zvučných jmen. Chyběla Loana Lecomte, která už před týdnem anoncovala svou absenci s tím, že se primárně soustředí na ME a MS. Po pátečním shorttracku (reportáž si přečtěte zde) se ale na sociálních sítích začaly objevovat posty dalších bikerek, jež naznačily neúčast v nedělním klání. Byla to i Jenny Rissveds, Jolanda Neff, Kate Courtney či Sina Frei. Důvody byly u všech dosti podobné. “Necítím se dobře. Cítím se nemocná”.

Úroveň ženského světové špičky je v posledních sezónách ale natolik vyrovnaná, že se i při těchto absencích očekával velmi atraktivní a napínavý závod.

Byla to ale právě kombinace nadmořské výšky a panujícího vedra, co přineslo jednak zvýšení obtížnosti XCO okruhu i samotného závodu, a také překvapující výkony a jména na předních místech výsledkové listiny. A samozřejmě i naopak bude SP ve Vallnordu zapsán jako nezdařený závod.

Anne Terpstra si jede pro vítězství

Spanilá jízdy Anne Terpstry a dvojitá porce smůly pro Rebeccu McConnell

Od začátku se ujala vedení závodu Nizozemka Anne Terpstra, která měla jistě v hlavě úspěch z roku 2019. kdy zde poprvé vyhrála. Nasadila vysoké tempo, které akceptovala Australanka Rebecca Mc McConnell (AUS, Mondraker Primaflor), a také vítězka pátečního shorttracku Alessandra Keller (SUI, Thömus Maxon). V blízkém kontaktu a aktivní byla Pauline Ferrand Prevot (FRA, BMC MTB) a Martina Berta (ITA, Santa Cruz).

Zatím co Terpstra jela strojové tempo, Rebeccu postihl v druhém z pěti předepsaných okruhů defekt, do depa měla hodně daleko, než se podařilo mechanikům kolo opravit, měl na vedoucí závodnici ztrátu 2:30 minuty a v podstatě byla vyřazena z boje o prvenství. Její morálku nakonec prověřil ještě další defekt a pád, Bec je ale bojovnice, závod nevzdala a v cíli se objevila jako 21. se ztrátou 7 minut.

Smolařka dne

Nikdo další už nedokázal ohrozit samostatně jedoucí Anne Terpstru, ta jela s náskokem kolem jedné minuty před silnou stíhací skupinou, kterou tvořily Laura Stigger, Martina Berta, Alessandra Keller a Pauline Ferrand Prevot, v které se mělo rozhodnout o 2-5. místě.

Jenže Vallnord přináší překvapení, a to přinesla mladá Rakušanka Mona Mitterwallner (Canonndale), když z původní 16. pozice se prokousala téměř na čelo!  V předposledním kole nejprve zaútočila na pronásledující skupinu a poté sama vyrazila, aby se pokusila dojet na Anne Terpstru. To se sice nepovedlo, přesto si rakouská bojovnice odvezla stříbrnou příčku.

Bronzové překvapení přijíždí na kole české značky Superior

I bronzový stupeň obsadila závodnice, která rozhodně nepatřila mezi papírové favority. Fantasticky zajetým posledním okruhem se na třetí místo probojovala Švýcarka Ramona Forchini, mistryně světa v maratonu a připsala si životní umístění z disciplíny cross country.

Ohlasy medailistek

Anne Terpstra: “Nečekala jsem, že bych tady dnes mohla vyhrát. Ale mám ráda horko, mám ráda prach a tenhle těžký okruh, asi mi dnes vše hrálo do karet. Dokonce jsem si dokázala dnes v posledním kole závod i užít,” sdělila v pozávodním rozhovoru pro Red Bull TV.

Mona Mitterwallner: “Dnes je to pro mě hodně speciální, minulý týden jsem si vůbec nevěřila, trápila jsem se pocity, jak těžké je závodit v elitě. Navíc nemám zrovna dobré starty, takže jsem musela stahovat, naštěstí je tady hodně možností na předjíždění. Dnes ze mě spadly spadly veškeré obavy a závod jsem si užila,” vypověděla rakouská raketa.

Čtvrtá skončila Laura Stigger (Specialized) a rozšířené stupně vítězů obsadila Caroline Bohé, týmová kolegyně vítězky z Ghost Factory Racing.

Češky na 37. a 44. místě

Jíti andorrské trápení

Na startu byly i dvě české zástupkyně Jitka Čábelická (Gapp System – Kolofix) a Jana Czeczinkarová (LIV Elmtrade). Po pátečním shorttracku svitla naděje, že se české šampionce vrací někdejší forma, dojela na 19. místě a pro nedělní cross country si vybojovala i přednostní startovní pozici.

Jitce se povedl i start, během prvního kola se zabudovala kolem dvacátého místa. Jenže pak nastal propad startovním polem, a nakonec z toho bylo až 44. místo.

„Co k tomu říct…. konečně dobrý start, ale dnes to prostě nešlo. Bojovala sem sama se sebou, je možný, že mi nesedla kombinace vedra a té výšky, nevím, ale nebyl to vůbec můj den,“ popsala Jitka své pozávodní pocity.

Jana bojuje v prachu a vedru

Lepší výsledek z českého dua si odváží Jana Czeczinkarová, která dojela na 37.místě a z výsledek v těžkých podmínkách může být spokojená.

“Podmínky závodu byly brutální, těžký výjezdy i sjezdy a ještě ta nadmořská výška. Jela jsem svůj doraz, co šlo, výsledek není oslnivý, ale dneska to na víc nebylo. Jela jsem furt na svým maximu a zároveň jsem nechtěla chodit moc přes hranu, protože jak na výšku nejsem zvyklá, věděla jsem, že by se mi to mohlo ošklivě vymstít v dalším výjezdu. Tak jsem jela tempo, co šlo, chyby jsem moc nedělala, pro mě jinak dobrý závod,” uvedla Jana Czeczinkarová.

Výsledky ženy Elite

1. Anne Terpstra (NED, Ghost Factory) 1:15:21 hod.
2. Mona Mitterwallner (AUT, Cannondale Factory) +0:57 min.
3. Ramona Forchini (SUI, jb Brunex Superior) +1:34
4. Laura Stigger (AUT, Specialized Racing) +1:43
5. Caroline Bohe (DEN, Ghost Factory) +1:49
6. Janika Loiv (EST, KMC Orbea) +1:57
7. Martina Berta (ITA, Santa Cruz FSA) +2:08
8. Alessandra Keller (SUI, Thömus Maxon) +2:50
9. Pauline Ferrand Prevot (FRA, BMC MTB) +3:01
10. Emily Batty (CAN, Canyon MTB) +3:14

37. Jana Czeczinkarová (LIV Elmtrade) +9:15
44. Jitka Čábelická (GAPP System Kolofix) +12:19

Kompletní výsledky ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková