FATBIKE, SNOW BIKE – nevíte, jak to uchopit ?

Chcete něco jiného, nového, hledáte výzvu, zážitek? Seznamte se s….FATBIKEM.  

Asi většina z Vás už toho podivného „tlusťocha“ někde viděla. Kolo s velmi tlustými pneumatikami (zhruba 2x tak širší, než se běžně používají ), si překvapivě získalo v poslední době řadu příznivců i mezi „obyčejnými“ bikery. Vlastně tomuto trendu napověděl už loňský veletrh Eurobike, kde byly FATBIKY asi nejvýraznější novinkou většiny výrobců kol.

IMG_6244

Na chvilku do historie…

Kola podobná těm nynějším patřila do výbavy extrémních jezdců na ještě extrémnější expedice. U u nás byl průkopníkem Honza Kopka a díky němu jste tyhle specielní SNOWBIKE mohli vidět tu a tam i v českých horách. Je to už víc jak deset let… Mezitím se mnohé změnilo a tak se nyní můžete vydat za sněžnými zážitky třeba do Laponska, v malé skupině, s týlovým zabezpečením a ověřenou trasou. I tak vás ale čeká nevšední zážitek, se spoustou adrenalinu !

 

Fatbike. Kam s ním  – do sněhu ? Na bláto ?

Ano, fatbike si skvěle užijete v zimě, ale výrobci ho už prezentují i jako kolo do terénu, na bláto nebo do písečných dun. Bláto máme na dosah, duny trochu dál…. Já jsem měla možnost vyzkoušet kolo v českých horách a na sněhu!  a byl to parádní zážitek. Testovací fatbike TREK Farley 6, není sice dámský model, ale nabídka velikostí rámu je od 14,5  – což potěší dámy menšího vzrůstu.  Žádné velké úpravy nebyly třeba, výška sedla díky rychloupínáku vyladěná v mžiku. Absence odpružené vidlice nebyla vůbec znát – komfort pružení suplují nafouknuté pláště. Volba pedálů je na Vás – platformy nebo nášlapné  pedály– obojí má své pro a proti. Platformy, s protiskluzovými hroty, mají bezesporu několik výhod: nezanášejí se sněhem, při jízdě z kopce můžete mít nohu nad zemí, tím získáte pocit bezpečí, a pokud nemáte zimní tretry, můžete použít jako alternativu pevné zimní boty. Nášlapy zase nabízí komfort při delší, rovinaté jízdě či stoupání…záleží tedy na tom, do jakého profilu se vydáte.

TREK FARLEY 6

Naše testování proběhlo v obojím terénu, zítra tedy pokračujeme, těšte se na pár doporučení, co na sebe a kam vyrazit.

Autor: KájaP

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková