Povinná výbava jízdního kola – jak si s tím poradit ?

Čeká nás víkend, a protože cyklistika je v našich končinách velmi oblíbená aktivita, spousta z nás už plánuje nějaký pěkný výlet. Máte ale kolo vybavené dle předpisů ? Pokud si nejste jisti, máme pro vás tipy, jak to dohnat.

Cyklistika je v našich končinách velmi oblíbená aktivita. Kolo se ale využívá nejen  k rekreaci a zábavě, ale také jako prostředek určený pro přepravu z jednoho místa na druhé.  Asi je všeobecně známo, že na jízdní kola obecně jsou kladeny požadavky co se týče povinné výbavy. Ta je dána přílohou č. 13 vyhlášky č. 341/2002 Sb.

Celé znění přílohy si můžete přečíst zde – http://www.policie.cz/clanek/povinna-vybava-na-kolo.aspx

Co nejdůležitějšího by vaše kolo mělo mít ? Máme pro vás stručný přehled povinné výbavy jízdního kola, včetně výbavy za snížené viditelnosti . A také pár tipů, vyzkoušených naší redakcí.

Povinná výbava:
– Dvě na sobě nezávislé brzdy.
– Oranžové odrazky na paprscích kol.
– Zadní odrazka červené barvy.
– Přední odrazka bílé barvy.
– Oranžová odrazka na obou stranách pedálů.

Povinná výbava při snížené viditelnosti:
– Zadní svítilna červené barvy.
– Přední svítilna bílé barvy (+ zdroj elektrického proudu).

Doporučená výbava:
– Zvonek.
– Blatníky.
– Kryt řetězu.

povinna vybava
Tak takhle by mělo být kolo ideálně vybaveno. Současný trh ale nabízí řadu moderních a zcela funkčních doplňků, které si bez váhání dáte i na svého vymazleného dvoukolového miláčka

 

Nechcete mít na kole odrazky? Víme jak na to! Nejjednodušší je pořídit si reflexní samolepky v barvě kola, které na rám nalepíte. Nejsou na první pohled viditelné, ale splní svou funkci. Odrazky nahradí také reflexní prvky na oblečení a obuvi. Úplnou novinkou na trhu je reflexní spray, který je viditelný pouze ve tmě !

150401_EYE_LifePaint5.jpg.CROP.original-original

Odrazky v paprscích mohou nahradit reflexní pruhy na pláštích, či opět můžete využít reflexních samolepek, které na paprsky nalepíte, či pořídíte speciální reflexní trubičky, které na paprsky jednoduše nasadíte.

_vyrn_339510730-reflexni-paska-wowow

Doporučujeme. Přední bílé světlo a červené zadní se nebojte využívat i během dne. Díky blikacímu režimu o své přítomnosti v provozu dáte vědět jedna dvě.

knog_blinder_1_heart_safety_led_lamp_rear_light
Knog Blinder 1 Setg. Jednoduché silikonové žabičky, které rychle upevníte na řídítka, sedlovou trubku či batoh. Díky USB dobíjení nemusíte řešit výměnu baterek.

 

Pokud dojíždíte pravidelně do práce, či máte v plánu jezdit závody, které se jednou v noci, investujte do pořádného osvětlení. Viditelnost, kterou vám světlo nabídne, poznáte již při první jízdě.

image_lupine-piko7_1
Cyklistické světlo LUPINE uspokojí i ty nejnáročnější – Piko 7 je elegantní, lehká a má svítivost 1200 lumenů.

 

Zvonek je úžasný doplněk, který oceníte hlavně na cyklostezkách, kde jednoduše na sebe upozorníte bruslaře či pěší.

ZVONEK na kolo


Na Fler.cz naleznete řadu zvonků s jedinečným designem. A tvořivé šikulky si pomocí laku na nehty mohou udělat jednoduše svůj vlastní. Fantazii se meze nekladou.

Autor: JitkaM.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková