Světový pohár – závod žen. Jak jsme to viděly…

Dnešní den pokračoval v Novém Městě na Moravě Světový pohár horských kol, o první letošní vítězství bojovaly i elitní ženy. Jak závod probíhal a jaké náročné úseky na závodnice čekaly ? To vám přinášíme v naší fotoreportáži….

Nedělní dopoledne patřilo závodům mladých mužů a také kategorii, na kterou jsme se hodně těšily – elitním ženám. Na start se postavilo téměř osmdesát závodnic, v pestrobarevných týmových dresech, s odhodláním poprat se o co nejlepší umístění. Někdo o vítězství, někdo o vylepšení svého maxima, byť to bylo v hloubi startovního pole. Trať je tu hodně náročná a dnes, po nočním vytrvalém dešti, se ještě ztížila. Podrobný report o průběhu závodu napsali naši kolegové ze serveru  mtbs, my vám přinášíme obrazovou reportáž, která poodhalí něco z tamní atmosféry…

 

Hodina, někdy hodina a půl do startu a nezbytné rozjíždění, zahřátí svalů, příprava na ostrý start, kdy se jede naplno. Každá závodnice má tuto důležitou fázi přípravy na závod podle své potřeby. Tady je Pauline Ferrand Prevot, Francouzka, která nakonec vybojovala bronzovou příčku.

 

 

Čekání na start nepatří mezi oblíbené okamžiky závodnic, nervozita je vyšponovaná na nejvyšší stupeň, ale řazení na start má svá pravidla. Česká závodnice, Karla Štěpánová čeká v boxu na pokyn, aby se mohla zařadit na přesně stanovené místo.

 

 

Do startu už zbývají minuty. Svaly je třeba držet do poslední chvíle v teple, pak rychle shodit bundy a už nastartovat koncentraci na výkon. Je nutné odložit břímě trémy, která může negativně ovlivnit počáteční výkon, Jitka Škarnitzlová, v dresu LIV, už je v plném soustředění.

 

 

 

Hlavní rozhodčí odpočítává čas do startu, jedna minuta, třicet sekund, patnáct…..

 

 

…a boj o medaile začal. Hned od startu se jede naplno, každý, kdo pomýšlí na přední umístění, musí být ve předu. Tribuny bouří …

 

 

Boj se soupeřkami, boj s mokrými kořeny… Prudké stoupání, ve kterém jedou pospolu budoucí vítězka Jolanda Neff a stříbrná Gun Rita Dahle Flesja, patřilo kvůli profilu i zmiňovaným kořenům, mezi velmi  obtížné pasáže.

 

 

Kamenitá sekce zvaná Rock n´Roll je pro fanoušky atraktivní a popravdě.při pohledu, jak to tyhle křehké dámy zvládaly, se až tajil dech. A nebyla to zdaleka jediná kamenitá sekce na trati…

 

 

Všudypřítomné kluzké kořeny vyžadovaly stoprocentní koncentraci na jízdu. Karla Štěpánová se i s vyšším startovním číslem pěkně posouvala vpřed, trať jí dnes sedla a nakonec se dostala jen dvě místa za vytouženou 30. Kvalitní výkon !

 

 

Statečně se s tratí popasovala  i Jitka Škarnitzlová, přestože jí první půlka závodu nevyšla dle představ. Pochvalovala si atmosféru na trati, fanoušci jí hnali vpřed.

 

 

IMG_7998

Na trati byly úseky, kdy většina žen musela sesednout z kola a běžet. Někdy je to i rychlejší způsob, jak zdolat technický a hodně strmý výjezd. Toto je zkušená ruská závodnice Irina Kalentyeva, která se pohybovala na 5 – 6 místě.

 

 

IMG_7969

S trochou nadsázky můžeme podle průběhu závodu okomentovat tuto momentku, že “Gun Rita Dahle získala druhé místo s prstem v nose..” 🙂  Pravda je ale taková, že blátíčko občas stříklo i pod brýle a tak bylo potřeba ve vhodný moment místo očistit.

 

 

Vítězná gesto sympatické Švýcarky Jolandy Neff. Nádherný boj do posledního stoupání, kdy nakonec rozhodlo podklouznutí kola stříbrné Norky, která ale i tak zaslouží absolutorium – vždyť věkový rozdíl mezi těmito dvěma ženami je 20 let.

 

 

Velká únava a na chvilku i možná zklamání – vítězství bylo na dosah. Ale tenhle pocit trvá jen chvilku, o pár minut později, při slavnostním ceremoniálu se dostaví spokojenost.

 

 

Ty nejlepší…. Šikovné, spokojené, krásné…DÁMY na KOLE

 

Reporty nejen o ženských závodech si můžete přečíst na mtbs.cz

Autor : KajaP
Foto:PetrP, MichalČ.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková