Víkendové závodní střípky – co nás zaujalo

O víkendu to opět sportovně žilo – nejen v českých končinách. Mimochodem kalendář cyklistických akcí nabídl přes 20 nejrůznějších možností, kde poměřit své síly. A neodpočíval ani svět profesionálních závodnic. Jak se vedlo našim ženám ?

Evropské hry v Baku – bikerky nezklamaly

Sobotní den patřil  bikerkám na Evropských hrách v ázerbájdžánském Baku. Jak jsme už psaly dříve, české barvy hájila Tereza Huříková a Barbora Průdková. Na suché, prašné a technické trati zvítězila suverénka letošní sezóny, Jolanda Neff (SUI), velmi sympatické umístění vydřela Tereza – když skončila na 10. místě. V letošní sezóně zatím při Světových pohárech formu hledá (v domácím závodě v Novém Městě na Moravě skončila až v šesté desítce), ale tento závod jí vyšel a byla sama nadmíru spokojená. „Vedro bylo strašné, ale naštěstí foukal vítr, který ochlazoval.  Bylo to kvůli tomu těžší, ale já vedro snáším hodně špatně. Desátého místa na Evropských hrách si hodně vážím, v současném stavu jsem to nečekala“ řekla novinářům Tereza.

Tereza Huříková na trati závodu

Barča Průdková dojela na 13. místě, které rozhodně neznamenalo smolný výsledek. “Třinácté místo je super. S trenérem jsme si říkali, že kdybych byla do patnácti, byla by to bomba,” řekla devatenáctiletá bikerka, která ještě v minulé sezoně jezdila v juniorské kategorii.

IMG_7861
Mladá Barča Průdková v závodě Elity rozhodně nezklamala

 

Rychlobruslařka Martina Sáblíková opět na kole.

Martina Sáblíková zahájila dnes závodní sezónu na kole a v časovce v Lublani skončila těsně pod stupni vítězů. Trojnásobná olympijská vítězka v rychlobruslení si otestovala formu v časovce na 22 kilometrů. Další závod absolvuje na konci června na česko-slovenském šampionátu v Žilině. Cíl Martiny je uspět na letošním MS a kvalifikovat se na olympijské hry do Ria, právě v časovce jednotlivkyň.
„Byl to dobrý test, nebylo to na první závod až tak špatný. Časovka se mi líbila, nebyla moc technická. Hodně foukalo, takový vítr jsem při časovce ještě nezažila,” popsala Sáblíková, která do prvního závodu najela zhruba 1500 kilometrů.

Martina Sáblíková se svým speciálem na časovku

 

Český pohár s mezinárodní konkurencí

V Peci pod Sněžkou se jel další díl Českého poháru horských kol. A jak už je tradicí, opět s mezinárodní účastí. Závod žen ovládla slovenská závodnice  Janka Števková (Outsiterz), jen o minutku za ní skončila  Jitka Škarnitzlová (LIV Cycling), o další dvě minuty zaostala Karla Štěpánová. (Kona Cycling Point). Náročná horská trať i přes sobotní déšť byla nakonec suchá a dobře sjízdná, i tak ale patří k těm nejnáročnějším.

Jitka Škarnitzlová brala v Peci stříbro

„Trať v Peci je přírodní, náročná, je tu spousta kořenů a technických sjezdů, ale mě tohle sedí. Povedl se mi start a pak právě ve sjezdu jsem si udělala náskok na ostatní, pak jsme jeli zbytek závodu ve dvou, s Jankou Štefkovou (SVK). V posledním kole mě ale začaly chytat křeče, a už jsem se neudržela. Ale i tak jsem s druhým místem maximálně spokojená“ řekla nám Jitka, která před týdnem získala bronzovou medaili na MČR v maratonu. Zdá se, že forma jde pěkně nahoru, tak držíme palce do dalších bojů J.

A závodily i Dámy na kole….ale to je z trochu jiného světa, víc si přečtěte si zde.

Autor: Kaja P.

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková