Jeden závod – dvojí emoce. České ohlédnutí za SP horských kol

Úsměv Terezy a slzy Karly. Tak by se daly stručně charakterizovat emoce dvou českých závodnic po finálovém závod SP horských kol v italském Val di Sole. Svůj letos nejlepší výkon předvedla Tereza Huříková a udělala radost nejen svým fanouškům, ale i sobě – 24. místem si vybojovala na poslední chvíli účast na MS v Andoře. Další závodnice, české mistryně republiky ,Karla Štěpánová skončila na 47. místě. Krátký report o tom, když číslo není jen číslo….

Nepovedený, smolný, bolavý, smutný – takový byl pro Karlu Štěpánovou finálový SP Val di Sole. To, že na závody umí připravit a forma letos stoupá vzhůru, ukázala v průběhu sezóny několikrát.

 

A chtěla potvrdit i v posledním závodě SP. Nakonec ale byla v cílové bráně u jejího jména neradostná číslovka – 47. Nejhorší letošní výsledek.  Karla nám k tomu napsala : “Stála jsem na startu a cítila, že by to mohlo být dobré…ale o pár minut později bylo po nadějích. Stane se to často, kdy jedete a před vámi to zastaví. Tentokrát pro někoho za mnou asi nečekané, najednou, zezadu rána do kola, od té doby mi řazení střílí….snažila jsem se nějak poštelovat, ale prostor v závodě moc není, člověk musí jet doraz a bojovat o pozici. Pak přichází kopce, hrozný stojky a…já mám strašně těžký nohy. Nemůžu použít čtyři nejlehčí převody a to mě „popravuje“. Stavím v depu a  kolem mě frčí jedna holka za druhou….to je konec nadějí na dobrý místo. Mechanici bojují s ohlou patkou, špatně se to rovná. Na potřetí povolí, hurá, ještě doladit řazení…I tak ale vyrážím beznadějně vzadu. Dřela jsem, jak to šlo…ale nohy se dlouho vzpamatovávaly z prvního okruhu ….Tenhle závod mě bolel  mnohem víc, než ty, kdy jsem bojovala o dvacáté, pětadvacáté místo.  Ale já se nevzdávám, ani když vím, že to byl ztracený závod. …byť to bolí, slzy tečou a cítíte zmar… závody nebalím !”

První zářijový den začíná světový šampionát, držíme holkám palce, aby tentokrát měly  důvod k úsměvu obě dvě.

Autor: Kaja P.
Foto: Michal Červený

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková