5 typů lidí, se kterými na kolo (radši) nejezděte

Společný cyklo výlet s přítele ve dvou ? Určitě ano, ale….. To, co vám v běžných situacích třeba nepřijde divné, může právě na kole otrávit den…..

Každý jsme nějaký.  A přestože je láska ke kolu většinou spojující prvek, někdy to prostě nefunguje. Víte, s kým je lepší na kolo nejezdit ?  Kdo – ač se to na první pohled nezdá, může udělat výlet pěkně otravný ?   Než se s někým takovým vydáte na vyjížďku nebo cyklistickou dovolenou, dobře si to rozmyslete a nebo si  stanovte jasná pravidla, jak bude vaše vzájemná komunikace vypadat. Aby se relax na kole neproměnil v psychothriller!

Citový upír
Věty, které na kole často používá: „Když myslíš, tak já se tedy podřídím. Ale ty pak na oplátku…“. „Jsem tak sám/sama, nemůžeš jet s nikým jiným.“

Jak poznáte citové upíry? Není vám v jejich společnosti postupně vůbec dobře a dost se vám uleví, když zmizí z dohledu. Vysávají vám energii tím, že mluví stále jen o sobě, na vaše problémy nemají čas, nechtějí se nikdy přizpůsobit ani ustoupit. A když už to udělají, dají vám to patřičně pocítit útrpnými pohledy, povzdechy nebo poznámkami.

Egoista
Věty, které na kole často používá: „Já jsem naplánoval/a tuhle trasu.“ „Já si myslím, že bychom měli jet rozhodně tudy.“ „Já mám v plánu objet to kolečko ještě jednou.“

Já já já… dlouho nic a pak zase Já. Jestliže však jedete na společnou vyjížďku, musíte si dohodnout společný plán, který bude vyhovovat oběma. A navíc zohlední především potřeby slabšího v páru.

Zarputilý trenér
Věty, které na kole často používá: „Jak to sedíš?“ „Kolena bys měl/a mít blíž u sebe.“ „Šlapeš ve špatném rytmu.“

Neustále uděluje nevyžádané rady. Prakticky nic podle něho neděláte správně, a byť může radit v dobré víře, po pár kilometrech se vám to bude pořádně zajídat. Upozorněte samozvaného trenéra, že si jeho rad sice vážíte, ale dávkování vám nevyhovuje. Když si nedá říct, jeďte s někým, kdo vás bude brát „takovou, jaká doopravdy jste,“ jak by řekla Bridget Jonesová.

Negativista
Věty, které na kole často používá: „Sem jsme vůbec neměli jezdit.“ „Stoprocentně se zkazí počasí.“ „To nedokážeme.“

Když únava stoupá, je potřeba povzbuzení. Od Negativisty se žádného pozitivního náboje výletu nedočkáte a to vysiluje. Jestli přes veškeré urgence setrvává ve svém nevlídném rozpoložení, příště si naordinujte výlet  s někým kdo vám optimismem dobije energii.

Cholerik
Věty, které na kole často používá: „To to nemyslí/nemyslíš vážně?!“ „Já se z toho zblázním!“

Kdo se rozčiluje, ztrácí koncentraci a to může být na kole fatální. Nepotřebujete se pohybovat ve společnosti někoho, kdo svým chováním vyvolává konflikty například s chodci nebo řidiči nebo ostatními cyklisty. Dřív nebo později se dostane do nebezpečné situace. A vy v ní přece společně s ním být nechcete, že ne?

Autor: Jana D.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková