Mistryní světa je Elizabeth Armitstead, Zuzana Neckářová nedokončila.

Na světovém šampionátu v silniční cyklistice ovládla ženský elitní závod Britka Elizabeth Armitstead a stala se tak mistryní světa. Stříbro získala Anna van der Breggen z Nizozemska, která tak po časovce přidala druhé stříbro, třetí finišovala ve spurtu devítičlenné skupiny domácí Američanka Megan Guarnier. Česká reprezentantka, Zuzana Neckářová závod nedokončila.

Ženy odjely velmi atraktivní a napínavý závod. Úniky, nástupy – slabší závodnice odpadaly jak v kopcích, tak i v rovině. Přesto se  rozhodovalo  až v samotném závěru, kdy byla dojetá skupina devíti žen v úniku a boj o titul si mezi sebou rozdaly velké favority. Nejvíce sil měla právě šestadvacetiletá Britka, majitelka stříbrné medaile z OH v Londýně.

Zuzana Neckářová do cíle nedojela
U jediné české reprezentantky je ve výsledcích zkratka DNF. Zuzana Neckářová tentokrát nestačila nejlepším, resp. se neudržela v hlavním pelotonu a po 2/3 závodu, kdy už kroužila na trati s velkou ztrátou sama, ze závodu odstoupila. Do cíle dojelo ze 134 závodnic 88.
Zuzka po závodě napsala:
„Trochu jsem se obávala, že se pojede už od startu hrozně rychle, ale holky to rozjížděly pozvolna a mně to sedlo, nohy byly dobré, později to tempo ale hodně narůstalo, hlavně na rovinkách balík strašně valil, naopak kostky v kopcích byly docela v pohodě, tempo se ale vždy po každém brdku zvětšovalo a já mu nestačila čelit, nejvíc jsem trpěla v cílovém kopci, který je táhlý a místy docela prudký a tam závodnice vepředu  rozhodně silami nešetřily, naopak se tam skupiny trhaly. Poté co jsem se odpadla z balíku jsem jela převážně sama, chvíli ještě s dvěma závodnicemi, které ale hodně brzo slezly. Po pátém kole jsem už měla velkou ztrátu a skončila jsem taky“, popsala Zuzka své účinkování v mistrovském závodě.

Loňská mistryně světa ze silničního závodu, Pauline Ferrand Prevót, která se pyšní letos získaným duhovým dresem z cyklokrosu a horských kol, dospurtovala na 6. místě. Skvěle si vedla i další bikerka, Jolanda Neff, která se vešla do TOP desítky (9.)

1. Armitstead  (Brit.) 3:23:56
2. Van der Breggen (Niz.)
3. Guarnier (USA) –všechny stejný čas

Krátký sestřih závodu zde:

Autor: Kája P.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková