5 hlavních příznaků, že potřebujete vypnout

Cítíte se unavená a ačkoliv si ordinujete 8 hodin spánku, vstáváte ráno bez energie a máte pocit, že váš mozek jel naplno i v noci ? Možná, že děláte některou z pěti velmi častých chyb a tělo vám už vysílá signál : ZVOLNI !

V dnešní hektické době je stále těžší a těžší vypnout. Dostatečně si odpočinout a načerpat nové síly. Na svá bedra si bereme stále více práce a zodpovědnosti a to nejen v práci, ale také v soukromém životě. A zapomínáme na to hlavní – na své tělo. Stres, nedostatek spánku, špatná strava, vysoká zátěž – to vše na našem těle zanechává své známky.

Kdy naposledy jste spala 8 hodin a ráno se probudila plná energie a dostatečně odpočatá? Velmi jednoduše se řekne „pořádně se vyspi“, ale ne vždy to životní situace umožňují a my přetahujeme. Je proto důležité rozpoznat první varovné příznaky, kdy začínáme být přepracované, udělat pár malých změn a zlepšit tak nejen svou dušení, ale i fyzickou pohodu.

 

5 příznaků, kdy je na čase zvolnit

Nemůžete vypnout
Po hodinách za počítačem, hraním si s telefonem či sledováním filmů před spaním je náš mozek nadměrně stimulován obrazem i zvukem, které se pak projeví na špatné kvalitě spánku. Máte problém usnout a spánek je přerušovaný.

TIP: Vše vypněte. Místo sezení u počítače či televize zaktivujte své tělo. Běže do posilovny, na kolo či si zaběhejte na čerstvém vzduchu. I když může být divné léčit únavu aktivitou, ale sport vyplaví endorfiny a tak se vám zlepší nálada a budete příjemně unaveni – to se pozitivně projeví na kvalitě odpočinku.

TIP 2: Udělejte si digitální detox – minimálně hodinu před uložením se do postele nepoužívejte žádné technologie a nechte vaši mysl odpočinout. Uvidíte, jak jednoduše si utřídíte myšlenky, než zhasnete. A co takhle zkusit celý víkend, i bez mobilu ?


Utápíte se v maličkostech
Spánková deprivace vám může dennodenně způsobit řadu překážek. Bez jasné mysli můžete mít problém vyřešit i malé problémy, natož pak dělat zásadní rozhodnutí a může to vést k řadě chyb. Za tím hledejte ztrátu koncentrace a s ní spojená těkavost pro přemíru úkolů, které musíte vyřešit.

TIP: Sepište si všechny úkoly, které máte splnit na papír a nedají vám spát.  Udělejte si k nim poznámky ohledně termínů, náročnosti splnění a hlavně jejich prioritu. Představit si tyto úkoly v hlavě je jedna věc, dát je na papír a mít přehled vám nad těmito úkoly dá svým způsobem nadvládu. Každý splněný úkol pak stačí jen odškrtnout a ubývající úkoly vám zvednou náladu a budete otevřenější pro nové výzvy.

Máte pocit, že na vás něco leze
Únava se podepisuje i na vašem imunitním systému. Může se tedy velmi jednoduše stát, že jste více náchylná na onemocnění. Tedy pocit, že jste nachlazená, máte příznaky chřipky, není nic neobvyklého. Mnohdy v době největšího stresu se vaše tělo ukáže jako spolehlivý partner, který vás podrží, ale po uplynutí nejhoršího období, v době, kdy chcete zvolnit, onemocníte. Tělo vám tak dává najevo, že potřebuje vypnout. Tento stav není ideální a je nejlepší mu předcházet.

TIP: Jakmile cítíte, že na vás „něco leze“, zpomalte. Dejte tělu více času na kvalitní regeneraci a odpočinek. Podejte mu pomocnou ruku například zvýšením dávek vitamínu C či příjemný večerem ve wellness centru. Pak budete spát jak….mimino.

Máte chuť na sladké
Vaše tělo zvýšenou únavu řeší tak, že si říká o extra příjem energie. V momentě, kdy jste ve stresu, nemáte myšlenky na zdravou stravu a svým způsobem do sebe něco dostane jen proto, že si to tělo žádá. Hlava nehlava, na řadu přichází fast foody, čokolády a kofeinové nápoje. Rychlé cukry, které vás na chvilku zasytí, ale nejsou to pravé ořechové pro vaše tělo – nezdravé jídlo přispívá k vaší únavě.

Víte, že pokud to večer přetáhnete a máte pocit hladu, je to způsob vašeho těla, jak vám říci, že je unavené a potřebuje vypnout?

TIP: Zkuste se vyhnout nezdravé stravě a zaměřit se na kvalitní jídlo, které vás řádně zasytí, pomohou sjednotit kolísání hladiny cukru v krvi. Že bojujete s nedostatkem času ? V dnešní době existuje řada společnosti, i fitness center, které nabízí krabičkový systém, díky kterému budete mít na každý den vyvážený příjem energie. Měsíc postačí a hned bude líp….

Zhoršila se vám pleť
Fyzická únava se automaticky projeví i na vaší pleti – výrazné kruhy pod očima, bledá pleť či nevýrazný výraz a zarudlé oči. To vše jsou známky únavy.

TIP: Uvědomte si, že ne vše zvládnete zamaskovat make-upem. Ten řeší následky, ale ne příčiny. Správně si odpočiňte, pleť dostatečně hydratujte a vyváženě se stravujte. Vaše tělo i pleť se vám velmi brzy odmění příjemnou proměnou.

Autor: Jitka M.
Foto: archiv DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková