RETÜL fitting – měření, které vám pomůže

Fitting – cesta za optimálním nastavením posedu. Diskutované téma. Rozhodnutí zda vyzkoušet necháme na Vás. Ale abyste rozhodování měly snazší, zjistily jsme, co vše vás při takovém měření čeká. Redaktorka DNK vyzkoušela Retül nastavení na vlastní kůži….

Tento článek není určen pouze pro holky závodnice, i když právě ony asi hodnotí své výkony v právě skončené sezóně a přemýšlí co a jak vylepšit pro tu příští. Ale možná jste zapálená cykloturistka, které dokáže trávit v sedle bika spousty hodin a nebo naopak – vstupujete mezi řady lidí, kteří propadli krásné závislosti, zvané cyklistika.  Ať už je to jakkoliv, následující test, absolvovaný  redaktorkou DNK na vlastní kůži, vám možná pomůže odhalit vaší rezervu a nebo třeba příčinu nějaké chronické bolístky.

Fitting (nastavení posedu na kole) – mnohokrát diskutované téma. Pro někoho snadná věc, kterou není třeba příliš řešit, vždyť  jde o pocit. Někdo tuto věc bere stejně důležitě, jako výběr kola, které musí být na míru. Je hra milimetrů skutečně tak důležitá ? Je odborné nastavení kola záležitostí jen pro profesionály nebo závodící jedince ?

Před několika lety jsem vyzkoušela jedno, na tu dobu sofistikované, měření u specialistů, jehož základem bylo, kromě podrobného rozhovoru, posouzení flexibility, ruční proměření a pohledová analýza bočního a čelního pohledu mého šlapání. Z této konzultace jsem si odnesla několik zajímavých postřehů, ale i doporučení k poměrně výrazným změnám posedu, které jsem sice na svém kole nastavila, ale příliš mi nevyhovovaly, nezvykla jsem si ani po několikatýdenním používání a tak postupně následoval návrat k starému nastavení.

Když přišlo pozvání na nastavení posedu technikou Scott Retül , které provádí bývalý špičkový sportovec,( a jeden z mála držitelů mezinárodního certifikátu pro Retül měření u nás), Jan Falge, byla jsem natěšená a také zvědavá. Vždyť jde pravděpodobně o nejsofistikovanější měřící systém posedu dostupný v české republice. Měření probíhá pomocí 3D kamer, takže neunikne skutečně nic. A protože dělím svou lásku ke kolu poměrně spravedlivě mezi silničku i bika, vzala jsem si stroje oba dva.

 

Co vše sledovat při nastavení posedu na kole ?
Při ladění posedu na kole nestačí zacílit svou pozornost jen na výšku sedla. I když to při domácím nastavení  občas tak dopadne. Je ale třeba pracovat ještě s dalšími parametry – předozadní pozice sedla, výška řidítek, i jejich vzdálenost od sedla, resp. délku představce.  To vše má vliv na správné zapojení svalových skupin, nepřetěžování kloubního systému (koleno,kyčel, jejich úpony), dalších svalových partií – bedra, šíje, ale třeba i zápěstí.
Pokud jste zaznamenala problém v některých z vyjmenovaných oblastí těla, může za tím být i zdánlivá banalita, jakou je špatné nastavení kola !

Krok za krokem aneb co vás při Retül měření čeká a nemine…

1.vstupní rozhovor a malý test flexibility
Nejde jen o vzájemné seznámení a nastavení přátelské atmosféry, která je samozřejmě při téměř dvouhodinové společné práci příjemná. Ale je potřeba zjistit  informace o vás a vašem cyklistickém zaměření, typu kola, na které chcete mít  nastavení. A samozřejmě nemůže chybět základní test flexibility, který odhalí eventuální dysbalance.

2. Sedni a jeď…
Tak by se dala nazvat první část jízdy. Buď si upnete své kolo a nebo v  případě, že ho s sebou nemáte (nebo teprve budete kupovat, k čemuž vám konečné výsledky také mohou být užitečné), je k dispozici speciální trenažer, na kterém si nastavíte svůj navyklý posed.  Vyzkoušela jsem trenažer namísto svého biku, posed lze vyladit skutečně na milimetr přesně, jak jsem potřebovala (a jsem zvyklá ze svého horského kola). Pár minutek jízdy, abyste se usadila a jdeme na krok třetí…

 

3. LED diody všude, kde se bude snímat pohyb
Pro správné nastavení posedu se sleduje:
-extenze kolene (úhel stehenní a holenní kosti
-flexe kotníku (úhel chodidla a holenní kosti)
-předozadní pozice kolene (vzhledem k ose pedálu)
-sklon trupu (úhel při opření paží o řidítka)
+ další parametry, které vyhodnocuje speciální software, přenos síly z levé a pravé nohy….Na tělo dostanete celkem 8 LED diod, díky kterým dochází k snímání pohybu  a 3D zobrazení.

4. Vyhodnocení první
Chvíle jízdy, v mírném a středním zatížení, aby byla simulace co nejpřesnější. Software informace zpracuje a výsledek je tu. Tabulka s ideálním rozmezím pro každý sledovaný parametr. Kde je odchylka od doporučení větší, vyskočí v červených číslech, mimo sloupec. A nastává docela zábavná část – hledání optima.  Které části těla ulevit ? Kde hrozí při dlouhodobějším ježdění přetížení ? Na to vše dostanete odpověď, včetně návrhu, jak posed vyladit.

5. Úprava kola na míru
Je třeba kratší představec, můžeme zkusit simulaci, o kolik. Pár milimetrů změna, testování. To stejné jde i se sedlem, na výběr je zde mnoho modelů – přesně na míru. Vyzkoušet, změnit. Srovnání vlastních pocitů a pak opět přes PC a sofistikovaný program další 3D záznam pro ověření správnosti změn. Vy jedete a natáčí se další záznam.

 

6. Vyhodnocení druhé
Cílem celého procesu je, abyste se ztotožnila s výstupy, které byly naměřeny. Takže společně s p.Falgem prohlídka druhého videa, s podrobným vysvětlením, čeho se dosavadními změnami dosáhlo. Vše dostanete zpracované i emailem, abyste měla vodítko pro každé další nastavení svého kola.

Chcete dokonalost ? Můžete zkusit kolo na míru !
Kolo, které bude respektovat každičkou vaši anatomickou odlišnost.  Systém Retül spolupracuje s řadou předních výrobců kol, je napojen na jejich databázi rámů komponentů, takže po zadání vašich výsledků vám je nabídnut výběr těch nejideálnějších dílů, z kterých si můžete poskládat své vytoužené kolo. Zohledňující vaší ojedinělost. Stačí zadat značku a dostanete tip na velikost rámu, délku představce, sedlovku….
Přestože se toto může někomu zdát jako bláznivá pošetilost, či pohled spíš do třetího tisíciletí, už takové objednávky zaznamenány jsou. To, že se za originalitu platí, je nad slunce jasné….

  IMG_6400

Fitting ano či ne ? 
Cyklistická společnost se dělí na dva tábory, pro jedny je měření užitečný krok a proč neinvestovat do svého hobby pár tisíc (u profesionálů je využití této služby zcela samozřejmé), druhá skupina se dívá lehce s despektem a upřednostňuje svůj pocit nade vše.
Je tedy na Vás, jak se k tomu postavíte. Moje zkušenost je velmi pozitivní. Na horském kole byly úpravy minimální, na silničním jsem udělala z mého pohledu docela velkou změnu, která mi pomohla.
Pokud jste nakloněná vyzkoušet něco nového nebo se odměnit za své sportovní výkony, je ideální čas rezervovat si termín. A nebo dát tip na dárek pro Vás někomu v blízkém okolí. Určitě to nebude krok vedle…..

Další užitečné info ZDE 

Autor: Kája Polívková
Foto: archiv DNK

 

 

 

 

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková